HomeGemeente Dode vissen Eendragtspolder worden geruimd; massale vissterfte in...

[UPDATE] Dode vissen Eendragtspolder worden geruimd; massale vissterfte in sloten Willem-Alexander baan bij Nesselande

Het is even oversteken bij de Middelweg vanuit Nesselande en dan komen we in de polders waar ook de Willem-Alexander roeibaan is gevestigd. Deze polder is ook bij Nesselander een populair vis-, wandel- en sportgebied. 

[UPDATE 12/1/2022 van het Hoogheemraadschap: Woensdagmiddag 12 januari 2022 kregen wij meerdere meldingen van dode vissen in een sloot vlakbij de Willem-Alexander roeibaan in de Eendragtspolder.

Vissen gaan in de koude maanden in een soort winterslaap om te overleven. Helaas hielden ze deze winterslaap vlak voor een van onze pompen, die automatisch een keer per maand aangaat in verband met onderhoud. Ze zijn door deze pomp gezogen en hebben dit niet overleefd. De dode vissen worden geruimd door een beroepsvisser.

We hebben intern overleg over deze situatie, om te kijken hoe we deze in de toekomst kunnen voorkomen.] 

 

Op de sociale media wordt er melding gemaakt van duizenden kleine, dode witte vissen in de sloten bij de genoemde roeibaan. Zwemmen/in het water gaan is bij deze hoeveelheid dode vissen niet aan te raden, zo meldt OnsWater.

Er kan sprake zijn van botulismeblauwalg, watervervuiling of een te laag zuurstofgehalte in het water.

Waterschappen en gemeenten zouden regelmatig het zuurstofgehalte van het water controleren. Vijvers, watergangen en sloten worden regelmatig uitgebaggerd. Zo nodig wordt schoon water in vijvers gepompt om het zuurstofgehalte weer op peil te brengen. Water dat met elkaar in verbinding staat, wordt op verschillende locaties gecontroleerd.

Diefstal en achterstallige onderhoud

Tevens op 12 januari is er melding gedaan van diefstal van computers van een boswachter. Uit een schuur in Ouderkerk aan den IJssel is elektrische apparatuur gestolen van de lokale boswachter. De natuurbeschermingsorganisatie heeft niet alleen veel schade, maar loopt ook achterstanden op in het onderhoud aan natuurgebieden in de Krimpenerwaard.

Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard is middels social media mentions op de hoogte gesteld.

 

Redactie
Redactiehttp://www.nesselande.info
www.nesselande.info redactie/ Alle rechten voorbehouden