In hoeverre zijn de bewoners van de Vinex-wijk Rotterdam Nesselande tevreden met hun woonmilieu, wat is hun toekomstperspectief en welke factoren hangen hiermee samen? Opvallend is dat Nesselande.info de vele discussies en polls herkent van het eigen platform, klik hier voor een overzicht van polls sinds 2005

Dit is het onderwerk van een interessante thesis – van enkele jaren geleden – verbonden aan de Universiteit Utrecht. Afstudeerder Stephan Woninck schreef:

Deze scriptie is geschreven in het kader van De Vinexmensen. De Vinexmensen, geleidt door het International New Town Institute in Almere, richt zich op de bewoners van de Vinex-wijken in Nederland. De Vinexmensen is onderdeel van het grote geheel van het ‘Jaar van de ruimte’. Het jaar 2015 is hiertoe uitgeroepen om stil te staan bij de afgelopen 25 jaar, maar vooral vooruit te kijken naar de ruimtelijke vraagstukken voor de komende jaren. De ontwikkeling van de Vinex-wijken is het laatste grootschalige stedelijke project in Nederland geweest. Het project van De Vinexmensen sluit hiermee naadloos aan op mijn opleiding.

Onder de noemer ‘Wie maakt Nederland’ is er in 2015 terug gekeken op 25 jaar Vinex en nog belangrijker, vooruit gekeken naar de komende 25 jaar. De Vinex wijken zijn een uitvloeisel van ruim 30 jaar ruimtelijk ordening in Nederland. Rotterdam Nesselande is één van de woonwijken die volgens de Vinex principes is gebouwd. De wijk Nesselande bevindt zich in een krachtenveld van enerzijds de Vinex en anderzijds de verschuiving van de compacte stad naar een metropool denken. Hoe de bewoners binnen dit krachtenveld staan en wat zij vinden van hun woonwijk is tot op heden nog niet onderzocht. Dit roept de
vraag op: In hoeverre zijn de bewoners van de Vinex-wijk Rotterdam Nesselande tevreden met hun woonmilieu, wat is hun toekomstperspectief en welke factoren hangen hiermee samen?

Vanuit de literatuur blijkt dat er verschillende factoren van belang zijn bij het bepalen van de
tevredenheid van de leefomgeving. Individuele kenmerken en buurtkenmerken zijn belang bij de beleving en tevredenheid van de leefomgeving. Daarnaast moet een buurt aansluiten bij de wensen en behoeftes van de bewoners. Of men gaat verhuizen of juist wil blijven is onderhevig aan zowel de levensloop als het gedrag van de bewoners. Zo schrijft de scriptie-maker.

Het onderzoek

In de thesis is op kwantitatieve wijze onderzocht welke factoren van invloed zijn op de
algemene tevredenheid van de leefomgeving. Deze kwantitatieve analyse is gedaan aan de hand van de cijfers van de Leefbaarometer. Aan de hand van een zestal factoren is gekeken hoe tevreden de bewoners van Nesselande zijn en welke factor het meeste invloed heeft op de algemene tevredenheidscore. Uit deze analyse is naar voren gekomen dat de bewoners van Nesselande ruim tevreden zijn met hun woonomgeving. De factor bevolking is hierbij van het grootste belang, wie er in de wijk woont, heeft de grootste invloed op de tevredenheid van de bewoners. Daarnaast is op kwalitatieve wijze gekeken naar de ervaringen en meningen van de bewoners van Nesselande.

Aan de ene kant over hoe zij hun huidige woonomgeving ervaren en anderzijds hoe zij de
toekomst van Nesselande zien. Ook hieruit kwam naar voren dat men tevreden is met de woonomgeving.

De verwachtingen die de bewoners hadden bij het betrekken van de woning in Nesselande zijn grotendeels overeind gebleven. Nesselande staat nog steeds voor ‘ruimte’ en ‘groen’. Het feit dat het een Vinex-wijk is en de associaties die daarmee verbonden zijn hebben geen invloed gehad op de keuze om te verhuizen. Men heeft gekeken naar de kwaliteit van de wijk en niet enkel oppervlakkig naar de naam ervan. De homogeniteit en eentonigheid van wijk hebben geen negatieve gevolgen. Als je in Nesselande komt wonen, weet je wat je krijgt qua omgeving en qua medebewoners. Het feit dat de wijk goed aansluit
bij de levensfase van jonge ouders met kinderen zorgt er ook voor dat veel bewoners aangegeven in de toekomst weer te gaan verhuizen. De Vinex is geen eindpunt maar slechts een tussenstop. Als de kinderen het huis weer uit zijn verwacht men zelf ook nog een stap te gaan maken.

Om Nesselande ook in de toekomst aantrekkelijk te houden zijn er volgens de bewoners nog wel verbeterpunten. Ten eerste moet meer aandacht besteedt worden aan de  Zevenhuizerplas. Enerzijds moet daar het overlast probleem van jongeren worden aangepakt en anderzijds biedt de plas nog veel, sportieve, mogelijkheden die nu nog niet worden benut. Ten tweede moet het autoprobleem worden aangepakt. Door de grote hoeveelheid auto’s en slechts twee uitvalswegen is er dagelijks het probleem van file. Als laatste moet er aandacht besteedt worden aan de toekomst van de kinderen in de wijk. In een paar jaar zijn de kinderen pubers geworden. En voor deze bevolkingsgroep is er weinig tot niets te doen
binnen de wijk.

Concluderend kan gesteld worden dat de wijk Nesselande grotendeels geslaagd is in zijn opzet en invulling. Voor de levensfase waarin de bewoners zich nu bevinden is Nesselande ideaal. Ondanks dat men er nu tevreden over is kan niet gesteld worden dat Nesselande af is. Om het in de toekomst ook aantrekkelijk te houden en wellicht ook voor meerdere doelgroepen moeten er nog wel ontwikkelingen plaatsvinden.

 

 

 Disclaimer Nesselande.info/Rotterdam-Nesselande.nl
  • Bij gebruik van ons contactformulier worden geen gegevens bewaard; wij ontvangen een mail via het formulier en gebruiken deze mail alleen voor de eventuele beantwoording. 
  • Niets op dit blog mag zonder toestemming worden gekopieerd of gebruikt. Wilt u tekst, foto’s of video gebruiken? Vraag het via een e-mail en we kunnen zien wat mogelijk is.
  • De informatie van de artikelen zijn nagetrokken op het moment van schrijven en wij lopen  geregeld artikelen na om ze op juistheid te controleren. Toch kan het voorkomen dat de informatie verouderd is; stel ons via een email op de hoogte van de onjuiste info en/of verzoek tot aanpassing. Mailadres: redactie@nesselande.info.  
Vorig artikel‘Een lockdown wandeling door het natuurlandschap van de wijk Nesselande’
Volgend artikelWinkelen bij Zeeman, Nesselande? Reserveer via Insta of Facebook!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.