Een misleidende Facebookdiscussie met ‘nieuws over Nesselande’ over het deelgebied (4.2) Common Green heeft voor veel onnodige onrust gezorgd. Enkele media hebben de misleidende berichtgeving blind overgenomen. De lijn van deze ‘nieuwsgaring’ zou zijn dat er zomaar plotseling een centraal groengebied in Nesselande wordt volgebouwd en ‘dat wij hier in Nesselande niets vanaf wisten’. Eind februari 2021/begin maart 2021 heeft Nesselande.info op basis van liggende documenten van StadsOntwikkeling Rotterdam en de (herziene) bestemmingsplannen – die reeds jaren geleden zijn goedgekeurd – een artikel opgetekend met de feiten.

In de gewraakte Facebookdiscussie worden onderdelen uit ons artikel gebruikt maar vervolgens uit verband gerukt zonder bronnenonderzoek en het verdiepen in liggende plannen.

Het wijkcomité Nesselande bepaalt tijdens de vergadering van 25 maart 2021 (livestream) hoe zij de omwonenden gaan informeren als ook andere actoren.

De bestemming was al in 1998 duidelijk!

De bestemming voor het gebied Common Green was reeds in 1998 duidelijk, zie afbeelding boven. In 1998 is reeds bepaalde dat het betreffende gebied social woningbouw zou krijgen waarbij een hoogbouw van 4-6 lagen toegestaan zou zijn. Deze bouwbestemming is in (herziene) bestemmingsplannen uit 2011 en 2014 niet aangepast. Conform een nieuwe wet moesten oude bestemmingsplannen opnieuw worden bekeken, ook kan er sprake zijn van karakteraanpassing waardoor plannen wijzigen.

Het inrichtingsplan Common Green heeft een directe relatie met de geplande
woningbouw op de Common Green. Beoogde startdatum is 1/11/2021

Zo is het gebied Oeverpark behouden als groengebied en aangewezen als event-bestemming waar zo’n 15 events per jaar gegeven mogen worden, denk aan het hoofdpodium van het huidige CuliNESSE. Tegen een bestemmingplan in opstand komen is mogelijk, maar had in Nesselande al overduidelijk eerder moeten gebeuren. Bij de onherroepelijke goedkeuring van bestemmingsplannen woonden veel Nesselanders nog niet in de wijk. Goede makelaars informeren nieuwe bewoners van de plannen uit een goedgekeurd bestemmingsplan.

Een bestemmingsplanprocedure begint formeel met een ontwerpbestemmingsplan. Hiertegen kan je bij de gemeente een zienswijze indienen. Wordt het bestemmingsplan vastgesteld door de gemeente, kan je in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Maar doe dit beide wel tijdig.

Over het gebied

Het gebied is gelegen op het snijpunt van het Oeverpark en het Rietveldpark, naast het voorzieningencentrum (met onder andere De Kristal/Huis van de Wijk), het metrostation Nesselande en aan strand Nesselande.

Het grote park tegenover De Kristal wordt gebruikt voor lokale evenementen, zoals Timmerdorp en ook vieringen, zoals op 4 mei. De locatie betreft een grote driehoekige ruimte (zie afbeelding), die vanaf het metrostation Nesselande buigt naar de plas . Een zorgvuldige invulling van deze plek, die past bij zowel nieuwbouw als bestaande (historische) lintbebouwing, is vereist, zo zegt de gemeentelijk StadsOntwikkeling. Het gebied heeft een prominente plek in de wijk en hier gaat de gemeente bij concrete inrichting rekening mee houden.

900 woningen in het originele plan!

In de originele bestemming is er gesproken over 900 woningen in het gebied Common Green. Ook een school en de maatschappelijke voorziening (opvang daklozen) is reeds in deze strook gerealiseerd. Woningen met lagen va 4-6 verdiepingen waren toegestaan. Aan de boulevard mag een toren 20 verdiepingen hoog zijn. In het nieuwe inrichtingsplan van de gemeente is er sprake van rond de 100 woningen, veel groen en een landelijke uitstraling. Een deel van Common Green zou wellicht onbebouwd blijven en daar kunt als Nesselande over meedenken! Wat wel is aangepast in het verdelen is de bestemming Kretalaan. Daar zou ooit meer horeca en recreatie komen, dit plan is aangepast om bouw Noorderstrand mogelijk te maken.

Waar staan we nu? Kan ik gaan voor groenbehoud?

Eind 2020 is een plan tot inrichting opgesteld. Daarin is duidelijk geworden dat de gemeente Rotterdam een deel van de Common Green wil sparen. Het paarse deel van de driehoek – zie afbeelding boven – zou gespaard worden (het deel achter het fietspad). Middels het onderzoek op dit platform kunt u uw stem laten horen en uiten dat u dit deel wilt behouden als “groen”, klik hier voor het onderzoek.

Wijkcomité Nesselande heeft aangekondig de direct omwonenden en belanghebbenden te gaan informeren (maart/april 2021). Naar alle verwachtingen is de gemeente Rotterdam maart/april 2021 klaar met de onderhandelingen met de diverse partijen en zal er april/mei 2021 een daadwerklijk ontwerp (met visuals) klaar zijn. Start bouw zou november 2021 zijn. De belanghebbende partijen bij de herinrichting zijn:
– Stadsontwikkeling
– Stadsbeheer
– Wijkcomité
– Woonstad
– Gebiedsorganisatie.

We kunnen bijna concluderen dat Woonstad de verhuur van de woningen op zich gaat nemen. Het plan zegt verder:

De projectlocatie is het zuidelijk deel van de Common Green, hierboven beschreven als groene plek van hoge kwaliteit op een belangrijk punt in Nesselande. Het inrichtingsplan voor de projectlocatie dient hier eer aan te doen door zorgvuldig aan te sluiten op de groene open ruimte van de Common Green, zicht op de plas te bewaren etc. Het toevoegen van woningen leidt niet tot meer parkeren in de openbare ruimte maar het parkeerterrein moet goed landschappelijk worden ingepast zodat de auto’s niet vol in het zicht staan. Ten zuiden van de projectlocatie loopt de Wollefoppenweg, dit is een oud lint, het inrichtingsplan moet deze karakteristiek waarborgen en hier goed in vorm en stijl op aansluiten.

Dus? Let op wat u leest!

Dus is de negatieve beeldvorming over gemeente, een bestemming die Nesselanders niet zouden kennen en het ‘zomaar volbouwen van een stuk groen’, niet juist. Ook worden omwonenden (=normale procedure) acht maanden voor start bouw ge-informeerd over het project.

Dus is er al sinds 1998 duidelijkheid over de bouw op deze plek. Het inrichtingsplan Common Green/Plan van Eisen is goedgekeurd, klik hier voor het plan. Wijkcomité Nesselande gaat juist communiceren met omwonenden en andere belanghebbenden en toonbare ontwerpen zullen in hun vergaderingen en archief worden gedeeld en komen op deze portal langs. WIj hebben namens Nesselande.info lokale politieke partijen verzocht zoveel mogelijk groen te behouden in het gebied Common Green, daar waar de gemeente reeds heeft aangegeven veel groen en beplanting rondom de bouwing te plaatsen.

Dus? Dus.. willen u verzoeken goed te kijken naar de bronnen, op zoek te gaan naar een gedegen berichtgeving die op onderzoek is gegaan – en bronnen heeft geraadpleegd – opdat u op basis van feiten tot een gedegen oordeel kunt komen!  

PS: had u a gestemd op deels groenbehoud Common Green? 

[UPDATE 23-25 maart 2021] Na contact met de Senior communicatieadviseur Stadsontwikkeling het nieuws dat de omwonenden van het project Common Green een brief ontvangen, om hen te informeren over de gang van zaken rond het bouwproject.  

[UPDATE 25 maart 2021] Het wijkcomité Nesselande heeft de inrichting goedgekeurd in de openbare vergadering. 

 

Vorig artikelExtra koopwoningen KoningsKwartier in verkoop; nog meer drukte kruispunt Nesselande en N219 verwacht
Volgend artikelSnellere metro’s? Juist minder metro’s, bussen en toezicht in Rotterdam-Oost (en Nesselande)!

1 REACTIE

  1. […] Juni 2021 waren wij als redactie verrast door wederom uitspraken van de Buurtpreventie Nesselande – wederom een eenmansactie, wij hebben ondanks open communicatie met de man geen ‘team’ kunnen ontdekken – die niet conform de werkelijkheid zijn. Zo hebben wij reeds eerder een discussie willen aangaan over divers ‘nepnieuws’, zoals rondom de communicatie aangaande Common Green. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.