HomeActiviteiten Nieuws NesselandeNationale Echtscheidingsmonitor 2023: Financiële druk zorgt voor nieuwe uitdaging...

Nationale Echtscheidingsmonitor 2023: Financiële druk zorgt voor nieuwe uitdaging binnen huwelijk

Het huwelijk is in Nederland nog steeds erg populair. Het zorgt voor stabiliteit, met name op het gebied van financiën en wonen. Deze stabiliteit is van grote waarde, aangezien voor meer dan de helft van de gescheiden Nederlanders de woning een grote bron was van stress. Dit blijkt uit onderzoek van scheidingsbegeleider Judex.

Op de historische ‘Dag van de Scheiding’, 8 september 2023, presenteert de Nationale Echtscheidingsmonitor 2023 een grondige analyse van de evolutie van huwelijken en scheidingen in Nederland.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan door Judex onder bijna 400 Nederlanders die in 2022 gescheiden zijn. Deze data wordt ondersteund door verzamelde gegevens van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS).

Veranderende dynamiek in huwelijken

De stijgende prijzen voor levensmiddelen, consumentengoederen en diensten hebben geleid tot een toename van stress in relaties, vooral onder mannen. Het besluit om te gaan scheiden is steeds vaker een vervolg hiervan. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat vrouwen vatbaarder zijn voor negatieve financiële gevolgen na een scheiding, vooral als ze lager opgeleid zijn.

 

Scheiden heeft een grote impact op financiën en wonen

Meer dan de helft (52,4%) van de Nederlanders die vorig jaar via Judex zijn gescheiden, heeft veel tot zeer veel stress ervaren rondom de koopwoning. Zo’n 20% gaf aan moeite te hebben (gehad) met het vinden van een nieuw huis. Dit ziet ook Chantal Beckers, hypotheekadviseur bij NBG: “In deze huizenmarkt blijkt het nog steeds een uitdaging te zijn om een betaalbare woning te vinden na de scheiding”. Hierdoor woont 5,7% na de scheiding bij iemand in en 1,6% op een vakantiepark.

 

Kinder- en oudercoaching tijdens de scheiding

Naast ondersteuning van een mediator, wordt kindercoaching aanbevolen om de impact van scheiding op kinderen te minimaliseren. In eerste instantie vinden er gesprekken plaats met de kinderen en daarna met het hele gezin. Volgens mediator en kindercoach Kristel Huisman is kindercoaching daardoor ook een beetje oudercoaching: “Dat vind ik persoonlijk heel waardevol”, zegt Huisman. “Omdat je dan ook informatie kan geven aan ouders, maar ook aan kinderen die ze anders misschien van elkaar niet hadden gekregen.”

Scheidende ondernemers bang om benadeeld te worden

Van de ondernemers die vorig jaar via Judex zijn gescheiden, is 13,6% bezorgd over persoonlijke benadeling, vooral als de ex-partner geen betrokkenheid had bij de onderneming en dus geen recht op winst heeft volgens de ondernemer. Andere stresspunten bij scheiding voor ondernemers zijn vooral de verdeling van het bedrijf (10,2%), financiën (10,2%) en de toekomst van de onderneming (8,5%).

 

Over de Nationale Echtscheidingsmonitor 2023

Volgende week vrijdag, 8 september, is het de Dag van de Scheiding. Een mooi moment om stil te staan bij de evolutie van huwelijken en scheidingen in Nederland. Bij Judex doen wij dit traditiegetrouw met de Nationale Echtscheidingsmonitor. Doen jullie dat dit jaar ook? In de bijlage vinden jullie alvast een preview. Een hoop onderwerpen en resultaten zijn uitermate interessant voor jullie doelgroep. Uiteraard kunnen jullie ook alvast de Nationale Echtscheidingsmonitor van 20202021 en 2022 bekijken om een beeld te krijgen van het artikel.  

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden