HomeNesselande INFO nieuws 'Enorme groei, maar Zuid-Holland heeft landelijk laagste aantal zonnepanelen!'

[ONDERZOEK] ‘Enorme groei, maar Zuid-Holland heeft landelijk laagste aantal zonnepanelen!’

Gratis stockfoto met aggregator, alternatief, alternatieve energie Stockfoto

Steeds meer Zuid-Hollanders hebben zonnepanelen op hun dak. Toch scoort de provincie verrassend laag. Maar 14,7% van de woningen zijn voorzien van installaties met zonnepanelen. Wel zijn er lokaal grote verschillen. Zo zijn inwoners van de gemeenten Kaag en Braassem en Hardinxveld-Giessendam de grootste liefhebbers: hier heeft maar liefst 33,8% van de woningen panelen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.

Volgens meest recente data uit 2022 staan er in Zuid-Holland momenteel zo’n 253.900 huizen met zonnepanelen. Dit is een flinke stijging (+29,6%) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om bijna 196.000 woningen.

Koplopers in Zuid-Holland 

Zowel Kaag en Braassem als Hardinxveld-Giessendam hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Zuid-Holland. In totaal hebben 33,8% van de woningen hier installaties met panelen. De top 5 Zuid-Hollandse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  1. Kaag en Braassem/Hardinxveld-Giessendam: 33,8% van de woningen heeft zonnepanelen
  2. Zoeterwoude: 31,4% van de woningen heeft zonnepanelen
  3. Midden-Delfland: 31,11% van de woningen heeft zonnepanelen
  4. Lisse: 31,09% van de woningen heeft zonnepanelen
  5. Goeree-Overflakkee: 30,9% van de woningen heeft zonnepanelen

In absolute zin hebben Rotterdam (17.757 – 6,6%), Den Haag (17.270 – 5,4%) en Alphen aan den Rijn (12.915 – 26,1%) de meeste woningen met zonnepanelen.

Stijgend aantal zonnepanelen

Nergens in Zuid-Holland hebben inwoners in één jaar tijd zo veel geïnvesteerd in zonne-energie als in Voorschoten. In de gemeente staan volgens meest recente data bijna 2.200 huizen met geregistreerde zonnepanelen, een stijging van 51,1% ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om ruim 1.400 woningen.

Andere Zuid-Hollandse gemeenten met een sterke toename zijn Krimpen aan den IJssel (+48,2%), Albrandswaard (45,8%), en Krimpenerwaard (45,4%).

“De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt.

Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze teruglevering is nogal verschillend er leverancier.

Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft”, aldus energie- expert Kerkhof.

Momenteel hebben bijna 1,8 miljoen woningen panelen op het dak liggen, een flinke toename van 26,1% ten opzichte van een jaar eerder. We gaan hierbij uit van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die zijn van juli 2022. Het werkelijke cijfer zal dus hoger liggen, maar dat is nu nog niet te onderbouwen met officiële cijfers. 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair