Ooit begonnen als de voetbalclub aan de Groeneweg, de dijk achter de wijk Nesselande (ruim 13.000 inwoners geteld in 2016), is de voetbalclub VV Groeneweg tientallen jaren geleden verplaatst naar het hart van het pittoreske Zevenhuizen met zo’n 7.000 inwoners. Inmiddels is het fraaie dorp onderdeel van de gemeente Zuidplas en kent het binnen de gemeente concurrentie van clubs als Be Fair, ASW, VV Moerkapelle en VV Nieuwerkerk. Daarbij ook nog het in de buurt gelegen XERXES-DZB, gevestigd in Rotterdam-Zevenkamp. In de wijk Nesselande doen ze het voorlopig met een Ommoordse hockeyclub, volleybal en watersport.

Uitbouw clubs in Zuidplas

Het zijn voetbalclubs die – gezien de brede aanwas van sportieve bewoners – nieuwe velden en een clubhuis hebben aangelegd. De discussies over kunstgrasvelden en professionalisering – die vanuit de KNVB wordt opgelegd om het voetbalspel aanvallender en daarmee aantrekkelijker te maken – leggen steeds meer druk op de organisatie en benodigde vrijwilligers. Juist nu moeten de amateurs hun organisatie op orde hebben en juist nu moet de waardering voor de actieve vrijwilligers glans krijgen. De sportieve modernisering en cultuurverandering door nieuwbouwintegratie, is een beeld dat in het verlengde ligt van de modernisering en massale nieuwbouw in de provincie. Een vernieuwing en uitbreiding waarbij de gemeente Zuidplas uit een diep dal komt en grootse bouwplannen kent. Het wordt dringen in de verbouwde gemeente Zuidplas.

Aanwas uit Nesselande

Door de grote aanwas van sporters uit de omringende nieuwbouwwijken – zoals Nesselande – onstaat er bij de clubs een nieuwe clubcultuur. Zoekend naar een nieuwe club-identiteit, is er een aanwas van nieuwsoortige vrijwilligers nodig en mogelijk strenger beleid. Lid zijn van een sportvereniging vraagt ook om betrokkenheid en vooral actieve inzet van de welkome ouders en sporters.

Lobby

De lobby om de groei van de club in aantal voetbalvelden op de huidige locatie veilig te stellen, is mislukt. Voor VV Groeneweg zit er niets anders op dan dat verhuizen naar een andere plek in het dorp.

Als alle bouwplannen doorgaan zal de omgeving Zevenhuizen en Waddinxveen meer nieuwe bewoners en ‘ import ‘  kennen, dan de traditionele bewoning. Met veel nieuwbouw in de directe omgeving, is een verdere aanwas van spelers gegarandeerd, maar dit geldt nog niet voor het aantal vrijwilligers dat zich actief aan de club wil verbinden.

De club aan de Knibbelweg weet zich met het eerste elftal al een paar jaar in de 2e klasse te handhaven en is in het bezit van een aantal talentvolle trainers die vol enthousiasme voor de groep staan. In 2016 is er tevens een nieuw en bespeelbaar kunstgrasveld aangelegd op VV Groeneweg.

Aan de vooravond van een nieuwe competitiestart wordt Zevenhuizen al op de eerste speeldag –  2 september 2017 –  beloond met hun “Oogstfeest”, het jaarlijks volkfeest. Ook daar is de organisatie en opzet drastisch veranderd en wellicht is het Oogstfeest, zo bij de start van de voetbalcompetitie, wel het voorbeeldig lichtpunt dat de noodzakelijk cultuur-verandering naar een Zevenhuizen 2.0 en VV Groeneweg 2.0 feestelijk inluidt en het elan, de humor en de positieve geluiden weer in alle lagen terugbrengt.

Wellicht zorgt deze jaarlijkse happening wel voor een open, ge-integreerde, herboren en moderne voetbalclub die eindelijk zijn sportieve groeipotentie weet te oogsten. Het bewustzijn dat de dorpen en wijk in de omgeving Zuidplas elkaar nodig hebben, lijkt heel langzaam te groeien. Ook Zuidplas en de gemeente Rotterdam werken steeds vaker samen gezien de locatierelevantie en strengere eisen vanuit de provincie.

Daarom is het nu tijd om ook als Nesselander een actieve houding te laten zien op de betrokken sportverenigingen. 

Vorig artikelOpen dag VV Moerkapelle druk bezocht
Volgend artikelDoe mee met de POLL: ‘Gezien de ligging, zou de wijk Nesselande onderdeel moeten…’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.