HomeActiviteiten Nieuws NesselandeAchtergebleven VVD-raadslid noemt plan Vijfde Dorp een "sprookje" #fileinfarct

Achtergebleven VVD-raadslid noemt plan Vijfde Dorp een “sprookje” #fileinfarct

Een alleszeggende presentatie van Ferry van Wijnen, actief lid van de VVD uit buurgemeente Zuidplas over de haalbaarheid van het nieuwe dorp in de polders bij Rotterdam-Nesselande. Waar ooit wethouder Hordijk(VVD Zuidplas), het plan “Vijfde Dorp” er doorheen heeft gedrukt met opmerkelijke conclusies aangaande de “Haalbaarheidsstudie verkeersdrukte N219”, haalt nu Van Wijnen uit naar de mobiliteitsplannen van het Vijfde Dorp.

Feit is dat het Vijfde Dorp vooral met traag verkeer, zoals deelvoertuigen en de fiets, de files wil gaan bestrijden. Omdat er nu al dagelijks lange files staan op de A12, A20 en omgeving N219, zal de bouw van het Vijfde Dorp de vertragingen in het verkeer vermoedelijk tot extreme hoogte gaan brengen. Deze conclusie werd al jaren geleden  getrokken op basis van de verkeertesten die in een periode van thuiswerken zijn afgenomen. Deze testen voorspelden al bij de start bouw van het beoogde Vijfde Dorp chronische verkeersinfarcten rondom de N219 en A12.

Er ligt een akkoord dus Zuidplas lijkt kostentechnisch in de problemen te komen indien er geïnvesteerd moet gaan worden in lokale infra.

Wel details dorpskern, geen oplossing mobiliteit

Naast de kritiek van Van Wijnen – die met zijn VVD een grote nederlaag heeft geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen – is het opvallend dat begin 2023 al een “detailsplan” van de dorpskern van het Vijfde Dorp is gepresenteerd. Het lijkt een welkome afleiding te zijn voor de toekomstige bouwissues en de parkeerissues in het Vijfde Dorp. De kern van het verhaal blijft ontbreken van een werkbaar mobiliteitsplan dat de critici moet geruststellen.

Zie hier de presentatie van begin 2023 over de genoemde dorpskern:

 

Naast het ontbreken van een gedegen verkeersplan, is ook de financiering van de start van de bouw een issue. Zo meldt Van Wijnen in zijn presentatie van 21 maart. Samen met PvdA/GroenLinks, CDA en NEZ diende hij januari 2023 al een motie in met een oproep voor meer maatregelen om de bereikbaarheid van het wegverkeer te verbeteren. Daarbij wordt gedacht aan meer aanvragen van subsidies of lobbyen om de capaciteit van het hoofdwegennet te verbeteren.

Hieronder in MP4 de gehele presentatie. De eerste paal zou eind 2023 de grond in moeten in het Vijfde Dorp.

 

PP

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair