HomeActiviteiten Nieuws NesselandePasse-Partout Nesselande krijgt predicaat ‘Minervaschool’

Passe-Partout Nesselande krijgt predicaat ‘Minervaschool’

logo-passepartout

Er is veel te doen over passend onderwijs. Alle basisscholen zijn vanaf 1 augustus 2014 verplicht te voldoen aan de nieuwe wet die deze manier van lesgeven en begeleiding voorschrijft. Openbare Basisschool Passe-Partout investeert al jaren in passend onderwijs. Binnenkort krijgt de school in Rotterdam-Nesselande het predicaat Minervaschool. Als eerste ontvang Passe-Partout ook de aantekening ‘Da Vinci-specialisme’.  

Bij passend onderwijs zijn de lessen zo opgebouwd en ingericht dat leerlingen lesstof krijgen die is afgestemd op hun eigen niveau. Zodoende is het mogelijk dat ieder kind de voor hem of haar best mogelijke ontwikkeling doormaakt en de basis wordt gelegd voor een vlotte en bevredigende doorgaande schoolloopbaan. De individuele aandacht geldt zowel voor kinderen die moeite hebben met leren en extra ondersteuning nodig hebben als voor de slimmeriken die juist baat hebben bij extra uitdagingen.

Een focus 

Passe-Partout heeft de focus op individuele leerbehoeften al vier jaar terug onderkend. Sindsdien werkt de school met behulp van de theorie van meervoudige intelligentie van de Amerikaanse psycholoog Howard Gardner. Die beschouwt intelligentie als het vermogen om problemen op te lossen en gaat ervan uit er meerdere intelligenties zijn – en dus ook verschillende manieren waarop kinderen met plezier en effectief leren. Bijvoorbeeld verbaal-linguïstisch, muzikaal-ritmisch visueel-ruimtelijk en lichamelijk-beweeglijk.

 

Individuele aandacht

De individuele aandacht was ook merkbaar in het feit dat Passe-Partout enkele jaren een Leonardoklas had voor hoogbegaafde kinderen. Deze klas stopt komend schooljaar. Vanaf dat moment wordt passend onderwijs door heel de school toegepast. De Leonardo-leerlingen kunnen voortaan in de reguliere groepen uit de voeten dankzij de aangepaste leerprogramma’s.

Deze methodiek is binnen BOOR-verband (BOOR is het overkoepelend bestuur voor openbaar basisonderwijs in Rotterdam) ontwikkeld en heet Minerva-onderwijs. Passe-Partout is een van de eerste scholen die het predicaat Minervaschool krijgt, met daarbij de aantekening Da Vinci-specialisme. Dat geeft aan dat er speciale aandacht is voor en ervaring met hoogbegaafde leerlingen.

Ook meerbegaafde leerlingen worden extra uitgedaagd. Zo krijgen zij ‘verrijkingsmappen’: extra opdrachten, stimulansen om creatieve oplossingen te bedenken en samen te werken.
Daarnaast blijft er aandacht voor alle andere individuele wensen en behoeften. Ook voor bijvoorbeeld dyslectische kinderen bestaat specifieke begeleiding.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular