HomeNesselande in de persRetail Maltaplein dupe chaotische verkeerssituatie @Nesselande: "We doen wel elders boodschappen!" #nieuws...

Retail Maltaplein dupe chaotische verkeerssituatie @Nesselande: “We doen wel elders boodschappen!” #nieuws #verkeerchaos

Filevorming, opstoppingen en vooral veel verwarring bij het aanrijden van de boulevard Nesselande.

We zijn wel wat gewend in de woonwijk Nesselande die ruim 20 jaar “under construction” is.  Zelfs voor Nesselanders is het juli-augustus 2022 lastig door de wijk te manoeuvreren. Bovenal is de wijk steeds lastiger te bereiken door overige werkzaamheden in Prins Alexander. Waar de vitale verkeersader Brandingdijk na opbreking toch echt 5 juli (in een rijrichting) weer open zou gaan, is het na het ruim drie weken verwarring en stilte dan eindelijk aangepast; richting eind augustus zal de opbreking zorgen voor een afsluiting in beide richtingen. Omdat de afzetting wel erg ruim is, en het eerste stukje opbreking nog lang niet af is, hebben bewoners deze afzetting deels opgeschoven om weer te kunnen parkeren. In kort gesprek met de aanwezige uitvoerders op de drukke dijk wordt aangegeven dat we echt moeten rekenen op een oplevering tot ver na de zomervakantie. De trage voortgang van de werkzaamheden bevestigt deze stille aanname. 

Fietsers hebben rond 10 augustus de fietsverbinding naar de Zevenhuizerplas mogelijk gemaakt en ook op dat rijpad de bewegwijzering verwijderd. Het is illustratief voor een grote verkeerschaos in Nesselande waar overduidelijk regie, onderlinge afstemming en heldere communicatie ontbreekt.

Cynisch genoeg wonen er lokale politici, die mede-verantwoordelijk zijn voor deze chaotische en onveilige situatie, in de wijk Rotterdam-Nesselande.

Nieuws Nesselande
Bewoners halen de afzettingen weg omdat er helemaal niet wordt gewerkt aan dit gedeelte van de Brandingdijk

Augustus 2022 het vermoeden de de gemeente (en hulpdiensten) deze spontane afsluiting van de Brandingdijk in beiden rijrichtingen over het hoofd hebben gezien.

trauma heli Nesselande

Verkeerde bewegwijzering

De traumaheli kon op het bouwzand een plek vinden na minutenlang rondvliegen boven dit deel van de Brandingdijk. Na landing zijn de ambulances nog niet gesignaleerd. Bewoners geven aan dat deze aan de kant van de groene bak (Brandingdijk-Oost) een opening wisten maken op een deels zandweg achter de opbreking. In Nesselande geeft de zogenoemde omleiding S vanuit beide kanten van de Laan van Avant-Garde een verkeerde rijrichting aan; vanuit beide kanten wordt het verkeer weer de wijk uitgestuurd. In open dialoog (zie onze Twitter @Nesselande) met servicedienst van @Rotterdam en Rotterdam Onderweg blijkt dat online en hun systeem niet staat vermeld dat de Brandingdijk in beide richtingen is afgesloten.

Nieuws Nesselande verkeer

Aangezien hulpdiensten bij een reanimatiemelding (zie foto in dit artikel met de daling van de traumaheli) op de Brandingdijk begin augustus moesten zoeken en uiteindelijk met drie ambulances en een traumaheli naar de dijk zijn gegaan, vermoeden wij dat de verkeerschaos achter de schermen nog meer schade brengt. Wij hebben content van bewoners van de Brandingdijk in handen die wij aan het bestuderen zijn.

Onduidelijke afsluiting boulevard

Vanaf 10 augustus dan deels een afsluiting van de boulevard. Omdat deze bewegwijzering van “afsluiting” al sinds 2 augustus aanwezig is in de wijk, parkeert de bevoorrading op de stop en tussen afzettingsmateriaal op de boulevard (foto). Ook met dit noodzakelijk bestemmingsverkeer is overduidelijk geen rekening gehouden. Het is vrezen voor situaties waar hulpdiensten de chaotische boulevard op moeten.

Pakketbezorgers rijden met hun bus fysiek het Maltaplein (wandelgebied) op om bij de winkels te kunnen komen. De wanorde schept een bredere chaos; niemand houdt zich meer aan de regels op wandelgebied Maltaplein. De brommers-scooters, fietsers schieten langs het wandelend publiek.

Irritaties bij bewoners omdat zij dagelijks de verkeerschaos ervaren, maar toch vooral de reden van afsluiting onduidelijk is.

Op vrijdag 12 augustus is dan ook het gedeelte naar het parkeerterrein Maltaplein afgesloten, wederom zonder communicatie, maar vooral zoekend naar de noodzaak. Op de sociale media reageren bewoners geïrriteerd elders hun boodschappen te gaan doen. De boulevard van Nesselande adverteert juist met het feit dat je gratis bij de winkels parkeert. Voor jonge gezinnen, ouderen en minder validen een must om Nesselande aan te doen voor boodschappen.

Wij beschrijven de afsluiting van de Siciliëboulevard als “onduidelijk” en “chaotisch” omdat je gewoon de boulevard op kunt rijden kan als je aangeeft te willen winkelen. Wij hebben op vrijdag 12 augustus tussen 14.30-15.30 uur een korte observatie uitgevoerd en zien bijna geen weigering van autoverkeer. Iedereen rijdt daar om vermoedelijk te gaan winkelen. Een ijsje halen bij de Verhage en vervolgens een dag Nesselande strand vieren, zien ook wij als “winkelen”.

Bij filevorming op de Corsicalaan (wat op dit tijdstip ook het geval was) werd de afzetting ook permanent verwijderd.

 

 

Wij direct vanaf de Corsicalaan rechts de Cypruslaan oprijdt en de eerste links pakt (Menorcalaan) komt rijdend op de Siciliëboulevard terecht op het deel dat “afgesloten” zou zijn (zie foto). Je parkeert gewoon vervolgens op de Siciliëboulevard. Er is gewoonweg geen andere rijrichting komend vanuit de Menorcalaan.

Omdat de maatregel van “afsluiten van de boulevard” eentje is om meer veiligheid te bieden voor voetgangers, spreken wij van “chaotisch”. Het zoekend verkeer,  de opstoppingen, het continu weer verwijderen van de afzetting, het spontaan draaien van rijrichtingen en het gewoon kunnen oprijden van de Siciliëboulevard ondanks de ruim aanwezige borden “Afgesloten Siciliëboulevard”, kunnen juist voor meer onveilige situaties zorgen omdat voetgangers het autoverkeer niet verwachten.


Dit artikel is geschreven nadat wij eerste de betrokken politici, buitenruimte manager, vervangend wethouder, de dienst @Rotterdam en Rotterdam Onderweg hebben geïnformeerd over de foutieve bewegwijzering in de wijk en de verkeersituatie dit dit oplevert. De meldingen zijn inclusief aanvullingen, terug te vinden op www.twitter.com/nesselande. 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular