HomeNesselande INFO nieuwsMeer vluchten RTHA over Nesselande plus Zuidplas; burgemeester legt functie neer

Meer vluchten RTHA over Nesselande plus Zuidplas; burgemeester legt functie neer

Vliegtuig Nesselande

Han Weber is de burgemeester van Zuidplas en heeft direct zijn functie als voorzitter van  Commissie Regionaal Overleg luchthaven Rotterdam neergelegd. Reden is niet zozeer het groot aantal vluchten dat buiten de route over Zuidplas en Nesselande vliegt, Weber zegt te vrezen dat zijn neutrale rol als voorzitter publiekelijk ter discussie wordt gesteld en daarmee kan botsen met zijn burgemeesterschap. Op de sociale media lag de burgervader al langer onder vuur waarbij het nut van de CRO werd toegespitst op het alleen maar succesvoller maken van de luchthaven en daarmee indirect ook de overlast.

Nu er vluchten moeten wijken voor Schiphol, is Rotterdam Airport een van die uitwijklocaties. Vooral in de vakanties.

Zo laat mediapartner Hart van Zuidplas ons januari 2023 weten:

De taak van de CRO is om door overleg tussen betrokkenen ‘een gebruik van de luchthaven te bevorderen dat zoveel mogelijk recht doet aan de belangen van die betrokkenen’.

Bij het aantreden van Weber werd al afgesproken dat hij als voorzitter zou aftreden als de gemeente Zuidplas onder een nieuw Luchthavenbesluit voor Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zou komen.

Binnen een aantal jaren moet het nieuwe Luchthavenbesluit er zijn, dit besluit gaat niet  over aanvliegroutes, maar wordt deels gebaseerd op de impact die het aantal vluchten heeft op de leefomgeving.

 

Het besluit

In het luchthavenbesluit wordt vastgelegd waar een luchthaven ligt, hoe lang en breed de landingsbaan is en welk luchtverkeer gebruik maakt van de luchthaven. In een luchthavenbesluit staan ook de regels en grenswaarden waar de luchthaven zich aan moet houden.

In 2021 kwamen er alleen al uit Zuidplas 2100 klachten. Zomer 2022 was de vliegoverlast ook in Nesselande merkbaar.

 

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular