HomeActiviteiten Nieuws NesselandeTunnel A16 Rottemerentunnel bijna gereed

Tunnel A16 Rottemerentunnel bijna gereed

Onderdeel van de werkzaamheden aan de A16 is de aanleg van de 2,2 kilometer lange Rottemerentunnel onder het Lage Bergse Bos. Nu de tunnel bouwtechnisch gereed is, test bouwcombinatie De Groene Boog of de tunnel veilig is, ook in geval van incidenten.

Eerder werden deze tests al digitaal uitgevoerd met een zogenaamde digital twin, een digitale weergave van de tunnel. Nu test de aannemer ook fysiek, in de tunnel zelf. Projectmanager Michel van Baar: “Testen was nog nooit zo eenvoudig.”

48 veiligheidssystemen

In de tunnel zijn 48 systemen geïnstalleerd om de veiligheid van weggebruikers te waarborgen, waaronder ventilatoren, brandblusvoorzieningen, evacuatieverlichting en verkeerssignalering. Deze systemen zijn nauwkeurig afgesteld. Zo is de verlichting in de tunnel afgestemd op de buitenweersomstandigheden, zodat je ogen geleidelijk kunnen wennen aan het donker. Tussen elke luidspreker is er een minimale vertraging ingebouwd om galm te voorkomen voor automobilisten. De systemen sturen continu signalen naar de verkeerscentrale in Rhoon, waar medewerkers de situatie monitoren en indien nodig ingrijpen bij onregelmatigheden.

Voordat de Rottemerentunnel in oktober 2025 opengaat, moet deze voldoen aan diverse veiligheidseisen. Michel: “De standaardprocedure is dat we alle tunnelinstallaties aan een reeks tests onderwerpen. Bij deze tunnel hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van een digital twin, een digitale simulatie van de tunnel inclusief installaties. Hierdoor konden we de tests al digitaal uitvoeren.” Om te controleren of de installaties op locatie correct functioneren, testen Michel en zijn team nu alle systemen fysiek in de tunnel.

Efficiënt testen op locatie

Michel is positief over de eerste resultaten: “Normaal gesproken gaan bij de tests zeker 500 tot 1000 dingen mis.” Vaak zijn er problemen met de verlichting, bijvoorbeeld door een verkeerd aangesloten lampje. “Voorheen kostte het ons veel tijd om dergelijke problemen op te sporen. Met de digital twin hebben we dit soort problemen nu snel kunnen identificeren.” De investering in de digitale tunnel was groot, maar het levert nu veel tijdswinst op. “Doordat we veel problemen al tijdens de digitale tests konden oplossen, verloopt het testproces op locatie nu veel efficiënter.”

Michel en zijn team zullen tot januari 2025 doorgaan met testen in de tunnel. Daarnaast werkt Michel aan een ander doel: de ontwikkeling van een energieneutrale tunnel die volledig op zelfopgewekte energie werkt. Dankzij slim gebruik van technologie en materialen is deze ambitie grotendeels gerealiseerd. Alleen de zonnepanelen ontbreken nog, maar deze worden naar verwachting binnenkort geïnstalleerd.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair