Viering Chinees nieuwjaar op ‘ouderen en zorglocatie’ Nesselande #tasjes

223

Ouderen en kinderen in Nesselande vierden op 24 februari 2021 ook in Nesselande het Chinees Nieuwjaar. Dit gebeurde in samenwerking met Stichting China Festivals Rotterdam, Vivre Productions Kinderopvang BijDeHand & de SOR in de omgeving van De Kristal-Corsicalaan.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede (soms de derde) nieuwe maan na het winter-solstitium plaatsvindt. Niet alleen in China en Taiwan, maar ook in veel Chinatowns in de wereld wordt het gevierd. Tegelijkertijd vieren andere Oost-Aziaten, zoals Koreanen en Vietnamezen hun nieuwjaar. Ook Mongolen en Tibetanen (losar) vieren het op dezelfde datum.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt of in hun jiaxiang. Dit leidt tot grote migratiestromen. Ook liggen vele fabrieken aan de Chinese kustprovincies een week stil.[1] Ook gaat men vaak samen eten. Steeds vaker komt het voor dat families in een restaurant eten op de avond voor het nieuwe jaar. Het niet bij familie kunnen zijn met Nieuwjaar wordt als bijzonder jammer beschouwd, te vergelijken met het moeten overslaan van Kerstmis in het westen. Men probeert dan ook altijd om bij familie te kunnen zijn. De Chinese staatstelevisie zendt ieder jaar een festival uit met zang, dans, circusnummers en cabaret.

 

Voorstelling

Door middel van een Nieuwjaarsvoorstelling in de binnentuin konden de ouderen in Nesselande vanaf hun balkon live genieten van de leeuwendans. Ook ontvingen zij een tasje met Chinese lekkernijen om te proeven (zie foto boven). Dit tasje heeft dus – anders dat wat de Buurtpreventie Nesselande beweert – niets te maken met ‘internationale inbrekers die willen kijken wie wel of niet thuis is’ maar was onderdeel van de viering.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

“De locaties waar de ‘live’-voorstellingen voor ouderen werden georganiseerd, zijn ook (zorg)locaties waar wij nadrukkelijk mee samenwerken. En het zijn de bewoners in de wijken die wij als Buurtwerk bedienen binnen de Welzijnsopdracht, een logische samenwerking dus”, aldus Arnoud van Amersfoort, teamleider bij Buurtwerk.
Quote boven:Wikipedia, maart 2021
Vorig artikel[OPGEVALLEN in de wijk] Een lente-zaterdagavond zonsondergang strand @Nesselande
Volgend artikelTientallen boetes en vijf aanhoudingen bij verkeerscontrole Hoofdweg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.