HomeNesselande INFO nieuws Wijkwethouder Simons (Leefbaar Rotterdam) blundert met dure wijkhubs #raad010

[UPDATE] Wijkwethouder Simons (Leefbaar Rotterdam) blundert met dure wijkhubs #raad010

Wijkwethouder Simons vraagt om begrip voor de ontwikkeling van de wijkhubs in Rotterdam. Dit meldde hij aan de raad na kritische vragen over de vele klachten van bewoners en de onduidelijke positionering van de wijkhubs. In de complexiteit van wijkraden, gemeenteloketten, online diensten, en initiatieven zoals ‘wijk aan zet’ en mobiele hubs, zijn Rotterdammers verward over waar ze moeten zijn in deze grootschalige operaties.

Dit wordt gerapporteerd door het “partijkrantje” van Leefbaar Rotterdam, genaamd Dagblad010, dat steeds kritischer wordt tegenover het beleid van de eigen partij.

Foto boven: Karin Padmos

Nesselande kent zelfs geen wijkhub (als enige wijk) en is op woensdag (niet altijd) even aanwezig op het Maltaplein.

Ook die communicatie kent een tegenspreken van openingstijden en de wijkraad verzaakt duidelijk te zijn wanneer de hub wel/niet en vooral hoelang de hub aanwezig is.

 

Deze hubs moeten gemakkelijk toegankelijke contactpunten zijn voor bewoners. Het uiteindelijke doel is om ruimere openingstijden te hanteren die beter aansluiten bij de behoeften van de wijkbewoners.

De Leefbaar-fractie vond in de Rotterdamse raad moeilijk uit te leggen waarom sommige wijkhubs slechts beperkt geopend zijn, terwijl andere hubs vier of vijf volledige werkdagen per week open zijn, vooral aan bewoners van bijvoorbeeld Hoek van Holland, Pernis, Het Lage Land, Ommoord, Zevenkamp, IJsselmonde, Hoogvliet, Mathenesse en Rozenburg.

Verdediging en weinig belangstelling

Simons verdedigt zich door te wijzen op verschillen in belangstelling onder burgers voor de huidige locaties van de wijkhubs. In Rozenburg is er weinig belangstelling gebleken, terwijl de locatie in Hoek van Holland recentelijk is opgeleverd en de diensten daar nog worden uitgebreid. Simons is van mening dat het nut van de wijkhubs moet groeien en dat de openingstijden flexibel moeten zijn. Het vinden van de beste oplossing vergt tijd. De avondopenstelling in wijkhub Hillesluis heeft bijvoorbeeld weinig opgeleverd, voornamelijk omdat deze voornamelijk wordt gebruikt voor overleg door actieve bewoners en wijkraden, en voor de organisatie van informatieavonden.

Een deel van zijn termijn als wethouder heeft wethouder Simons besteeds aan het openen en bezoeken van hubs; hierdoor was hij al vroeg op de hoogte dat de hubs genoemd zijn te mislukken.

De miljoenenblunder van uitvoerend wethouder Simons van Leefbaar Rotterdam is extra pijnlijk aangezien er bezuinigd moet gaan worden op het Rotterdams ov, er relatief minder sociale (huur)woningen gebouwd gaan worden en de Rotterdammers door aanhoudende blunders meer gemeentelasten zal moeten gaan betalen.

Leefbaar Rotterdam wilde begin 2024 nog Rotterdammers helpen met het invullen van de belastingaangifte; vragen over privacykwesties door dit platform, wilde leden van Leefbaar Rotterdam niet beantwoorden. Ook dit initiatief bleek geen succes.

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair