HomeGemeente #raad010Zuidplas treedt op tegen vervallen Geertruidahoeve achter Nesselande

Zuidplas treedt op tegen vervallen Geertruidahoeve achter Nesselande

Het is een vervallen hoeve waar veel Nesselanders bijna dagelijks langsrijden. De gemeente Zuidplas kondigde in maart aan dat het  zal ingrijpen om het Rijksmonument De Geertruidahoeve te beschermen tegen verdere achteruitgang en verval. Dit besluit is kenbaar gemaakt in een persbericht van de gemeente Zuidplas. De eigenaar van het monument, gelegen in Nieuwerkerk aan den IJssel, is door het college een last onder dwangsom opgelegd.

In deze last wordt nauwkeurig beschreven welke stappen de eigenaar moet nemen om aan de gestelde eisen te voldoen, zoals het treffen van maatregelen om de boerderij wind- en waterdicht te maken en verdere verslechtering te voorkomen.

De huidige toestand van de Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk, de weg achter Nesselande richting de A20, is uiterst zorgwekkend. Ondanks inspanningen van de gemeente in de afgelopen jaren, is er geen duurzame herontwikkeling van de boerderij en de bijbehorende gronden tot stand gekomen in samenwerking met de eigenaar. Dit heeft ertoe geleid dat, ondanks initiële aankondigingen voor handhaving, het handhavingstraject tot stilstand is gekomen. Dit zal echter veranderen, nu de gemeente Zuidplas als bevoegd orgaan actie onderneemt en de eigenaar een last onder dwangsom oplegt.

Klovert, wethouder Cultuur en Erfgoed, verklaart op Hart van Zuidplas:

Het behoud van ons erfgoed is een verantwoordelijkheid die wij als gemeente dragen. Het spijt ons zeer dat het ons de afgelopen jaren niet is gelukt om dit erfgoed tegen verdere aftakeling te beschermen. De huidige staat van het pand is buitengewoon betreurenswaardig en zorgwekkend, en daarvoor dragen zowel de gemeente als de eigenaar verantwoordelijkheid.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair