HomeGemeente #raad010Een kunstwerk op de plek waar extra horeca en recreatie was bestemd...

Een kunstwerk op de plek waar extra horeca en recreatie was bestemd in Nesselande

Nieuw kunstwerk van Madelon Hooykaas voor Nesselande - BKOR - Nieuw kunstwerk van Madelon Hooykaas voor Nesselande

Het kunstwerk stond er al eind 2022 maar was door de werkzaamheden aan het Noorderstrand, lastig te zien en te bereiken. Het lijkt het ijkpunt te zijn dat het einde van de bouw inleidt in de wijk Rotterdam-Nesselande. Helaas wel op gedeelte waar veel is gestreden. Foto boven: BKOR. 

Zo zou het Noorderstrand ooit bedoeld zijn voor extra recreatie en horeca in het liggende bestemmingsplan. Deze bestemming en de veelgebruikte parkeerplaats Kretalaan moest wijken voor duren woningen op het strand. Subtiel is het opvallend kunstwerk daarom niet gezien de vele protesten van omwonenden om de parkeerplaats en het recreatiegebied te behouden gezien de enorme parkeerproblemen rondom strand Nesselande. Een gemeenteraad met onder andere Leefbaar Rotterdam, gaf – ondanks veel protesten van Nesselanders – een akkoord op de aanpassing van het bestemmingsplan en dus bouw aan het Noorderstrand.

Waar wij de bewoners niets kwalijk kunnen nemen, was het dezelfde politieke partij die jarenlang de verkeers- en parkeerproblemen aan de het strand heeft genegeerd.

Windwijzer

De zogenoemde sculptuur Zicht op wind van kunstenaar Madelon Hooykaas is een windwijzer die zich richt op de plas. Ook niet bijster subtiel aangezien het wonen aan het Noorderstrand gepaard gaat met veel wind.

Het vormt een aanduiding van de laaggelegen polder van waaruit de wijk Nesselande zich heeft ontpopt tot één van de mooiste buitenwijken van Rotterdam, zal een blauwe lichtring het Nieuw Amsterdams Peil (NAP) aanduiden.

De totstandkoming van het werk van Hooykaas voor de wijk in Prins Alexander kende een lange periode en vele procedures. Er is door de firma Buyk Constructies in samenwerking met de kunstenaar en gemeente Rotterdam hard gewerkt om dit werk te realiseren.

Rotterdammer Madelon Hooykaas (1942) is beeldend kunstenaar en filmmaker. Zij groeide op in Rotterdam.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair