Exclusief interview met de populaire Loopgroep Nesselande #sporten #nesselande

770

Een exclusief interview met de populaire Loopgroep Nesselande die na lange tijd weer in groepen mag trainen. Nu de #nesselande is aangebroken wordt er weer massaal gesport in de wijk Rotterdam-Nesselande.

Hardlopen is een laagdrempelige sport, waarmee je op efficiënte wijze snel je conditie kunt verbeteren en je je fitter gaat voelen. Het trainen in een groep biedt veel voordelen boven in je eentje blijven lopen:

  • De trainers houden je scherp, ze besteden elke training aandacht aan de goede looptechniek, waardoor je makkelijker en efficiënter loopt en de risico’s op blessures beperkt
  • Je medelopers bieden je veel gezelligheid en ze dagen je uit een stapje meer te doen
  • De groep houdt je gemotiveerd

Loopgroep Nesselande begon als kleine hardloopgroep nadat de eerste fasen in de wijk Nesselande werden opgeleverd. Zo rond 2005-2006 liep de initiatiefnemer Cees van Muiden met een 10tal lopers wekelijks een trainingsprogramma en al snel zat er groei in. We interviewen Kees Smies en Saskia Warmer, zij zijn als trainers actief bij de Loopgroep Nesselande.

 

Kees Smies en Saskia Warmer wonen vanaf 2002 in Nesselande. In 2007 sloten zij zich als lopers aan bij de groep van Cees van Muiden. De groep groeide, en om alle lopers op het goede niveau te begeleiden, kwam er de eerste splitsing. Vanaf 2009 werden zowel Kees als Saskia trainers in de loopgroep van Cees van Muiden. Lang hebben zij – vanaf 1986 – samen op behoorlijk wedstrijdniveau gelopen. Nu werd het tijd onze ervaring en expertise aan anderen over te dragen.

Na een aantal jaren vroeg Cees het stokje van hem over te nemen en leiding te gaan geven aan de loopgroep als organisatie en wij hebben zijn aanbod met veel enthousiaste aanvaard.

Wat is het profiel van de loopgroep?

Loopgroep Nesselande is geen prestatieve club. Wat wij belangrijk vinden is dat mensen bewegen, buiten zijn en samen plezier hebben: lekker buitenspelen?

Uit ervaring weten we dat lopers hun sport volhouden en tot een echt onderdeel van hun leven maken, is als ze plezier hebben en als hun club of groep hen ook een een sociaal verband biedt.

Na 16 jaar loopgroep Nesselande zien we nog steeds een vaste kern lopers. Sommigen van hen komen al die jaren trouw lopen, anderen waren een poosje weg (kinderen krijgen, andere drukke baan of zo) en komen weer terug en er blijft steeds nieuwe aanwas. We zien in de groepen continue een gezonde vernieuwing in de samenstelling van de groepen. Het niveau van de snelste groepen is in de loop van de afgelopen jaren duidelijk hoger geworden, naast nog steeds die brede basis van lopers die voor de gezelligheid en fitheid komen. We krijgen als loopgroep regelmatig de vraag of we niet een groep voor kinderen of jongeren willen starten. Daar ligt nu net de expertise van Trackstars, dus onze trainingen richten zich voornamelijk op volwassenen. Soms komen wel wat jongeren mee met hun ouders, maar dit zijn veelal geen blijvers.

Welk niveau past bij de nieuwe loper?

Als nieuwe lopers zich melden bij ons bespreken we altijd hun ervaring met sport, met hardlopen en hun gezondheid. Wij kunnen daarmee een eerste inschatting doen van hun startniveau in een van onze zes niveaus. Onze trainers hebben zoveel kennis en ervaring dat ze al snel kunnen inschatten of iemand op de juiste plek is, of dat er een groep hoger of lager de betere plek is .

De persoonlijke benadering is populair, hoe is dat geregeld bij de Loopgroep Nesselande?

Wij zijn er trots op dat we onze lopers kennen. We weten meestal wat ze willen, wat ze verwachten van de loopgroep en vaak ook , wat er in de privé-situatie speelt. Zo zijn we altijd met lopers in gesprek over hoe ze de trainingen ervaren, hoe het met ze gaat en of ze de trainingen leuk en nuttig vinden, maar ook wat hun ambitie is en we houden in de gaten hoe hun lijf reageert op de inspanningen. Voor zes verschillende niveaugroepen liggen er schema’s aangepast aan het niveau van de groep en aan hun eventuele doelstelling. Op de jaaragenda staan altijd een aantal wedstrijden en natuurlijk is een jaarlijks terugkerend evenement de Rotterdam Marathon.

Helaas liggen blessures altijd op de loer bij hardlopers, zowel bij beginners als bij ambitieuze wedstrijdlopers. Ze zijn vaak een signaal van te zware belasting. Als lopers korte of langere tijd de trainingen overslaan, neemt de trainer meestal contact op. Elke groep heeft een eigen app groep en mede daardoor kunnen we snel en goed communiceren met onze lopers.

Naast de 6 groepen in loopgroep hebben we ook de personal trainingspraktijk “Hardlopenhelpt.nl”, waar soms mensen tijdelijk gebruik van maken voor extra begeleiding naar een wedstrijd, voor gerichte lessen om hun looptechniek te verbeteren of om even in de luwte met extra aandacht hard te lopen, als er in de thuis-of werksituatie ingrijpende gebeurtenissen aan de orde zijn.

Hoe is de Nesseloop ontstaan? 

De Nesseloop is na zo’n 14 edities uitgegroeid tot een evenement van aanzien. De Nesseloop is begonnen in 2006 met een vijftigtal lopers als kleine wijkactiviteit, groeide het aantal deelnemers jaarlijks tot zo’n 850 lopers in 2019, die vanuit de wijde omstreken naar Nesselande komen om in onze mooie wijk hun loopschoenen aan te trekken. De entourage: het strand, de boulevard en het groene polderlandschap trekt de mensen aan. Een goede professionele organisatie en de populaire kinderwedstrijd deden de rest, samen met een groot aantal lokale ondernemers die het ons mogelijk maakten de service hoog en de prijs laag te houden. Wij hopen van harte dat we – na Corona- weer een beroep op hen kunnen doen, zodat we in 2022 er weer staan met een prachtig hardloopfeestje.

Kom eens een proeftraining doen en de kans is groot dat je blijft en een echte hardloper wordt!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.