HomeGemeente #raad010Gemeente zet flexwoningen Nesselande door; veel voor woningzoekenden uit nesselande

Gemeente zet flexwoningen Nesselande door; veel voor woningzoekenden uit nesselande

flexwoningen NesselandeDe gemeente Rotterdam zet de komst van de flexwoningen in Nesselande door.  Wij wisten die komst al eind 2021 te melden. In Rotterdam komen, verspreid over 9 locaties, zo’n 1.000 flexwoningen. Dit zijn verplaatsbare sociale huurwoningen, 150 komen er in Nesselande in een omgeving waar al meer sociale huur aanwezig is bij het bedrijventerrein. Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld afbeelding van een flexwoning, niet het definitieve ontwerp. 

Vooral in 2022 is er veel fakenieuws in de (lokale) media gedeeld over de bezetting en het aantal woningen, zie onder andere dit artikel.

Platform Wonen in Rotterdam merkt op dat Nesselande voor 16% uit social huur bestaat.

 

 

Merkwaardig genoeg was de nepnieuws campagne gelinkt aan de in Nesselande woonachtige actieve leden van een lokale politieke partij. Een politieke partij die overigens een toename van sociale huurwoningen in haar partijprogramma had staan. Deze hetze is als een nachtkaars uitgegaan en heeft het protest van bewoners in Nesselande eerder tegengewerkt.

Studenten en jonge woningzoekenden

In de praktijk wil de gemeente de flexwoningen voor studenten en woningenzoekenden uit Nesselande grotendeels ter beschikking stellen. Dit naast een aantal vluchtelingen uit Oekraïne die worden gehuisvest bij het bedrijventerrein Nesselande.

De eerste flexwoningen zijn al bijna opgeleverd in andere wijken in Rotterdam.

De flexwoningen worden in de fabriek gemaakt en gaan per vrachtwagen direct naar de locatie. Na 10 tien jaar worden ze weer opgepakt en ergens anders neergezet. ‘Flexwoningen zijn een mooie aanvulling op alle woningbouwprojecten die in volle vaart doorgaan’, legt projectmanager Ter Haar uit.

Zo komen ze bijvoorbeeld tijdelijk op plekken waar later permanente woningen worden gebouwd.

Spoedzoekers

De flexwoningen worden tussen de 20 en 25 m² groot en zijn er in vele vormen: van galerijwoningen tot tiny-houses. Ze zijn bedoeld voor mensen die met spoed een woning zoeken. ‘Het zijn complete en zelfstandige sociale huurwoningen voor veelal eenpersoonshuishoudens. Ze kunnen uitkomst bieden voor studenten, jonge statushouders of jonge leraren en politieagenten. Maar ook voor jongeren die uitstromen uit een opvangsituatie of mensen die bijvoorbeeld in een echtscheiding zitten.’

Naar verwachting krijgen de bewoners een huurcontract voor 2 jaar, bij studenten wordt dat 5 jaar. ‘Zo kunnen we veel spoedzoekers helpen. Het idee is dat mensen zich op Woonnet inschrijven.

Als ze een flexwoning krijgen loopt de wachttijd door, zodat ze na twee jaar voldoende wachttijd hebben opgebouwd voor een sociale huurwoning. Voor sommige spoedzoekers is een woning de basis om ondertussen hun leven weer op poten krijgen. Ze ronden een MBO-studie af en vinden een baan, of gaan samenwonen. Het is ook belangrijk voor starters, die hier een eerste baan hebben, maar nog geen huis in de buurt.’

Normale buurt, zoals Nesselande

Het uitgangspunt is dat er in elke ‘flexwoningbuurt’ een goede mix komt aan bewoners die elkaar ondersteunen. ‘Het is heel belangrijk dat mensen er echt samenwonen en er met elkaar een leuke plek van maken.

In feite worden het volstrekt normale buurtjes met normale huizen. Alleen zijn de huizen nu verplaatsbaar.’

De eerste 150 flexwoningen komen in de eerste helft van 2021 in De Kroon in Delfshaven en de Waaier in Hoogvliet te staan. Verder wordt onderzocht om ook flexwoningen te plaatsen in Feijenoord, Nesselande, Hoek van Holland en Vreewijk. De gemeente en marktpartijen verkennen de invulling in samenspraak met omwonenden.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular