HomeNesselande INFO nieuws#GR22 Lijsttrekkers010: video-overzicht lijsttrekkers politieke partijen in Rotterdam #verkiezingen

#GR22 Lijsttrekkers010: video-overzicht lijsttrekkers politieke partijen in Rotterdam #verkiezingen

Ook in Nesselande kan er 14-15-16 maart 2022 gestemd worden voor de politieke partijen die een plek met aanzien hopen te verdienen voor de komende vier jaar.

Kijkend naar de bewonerspolls op Nesselande.info wordt groenbehoud gewaardeerd, een betere verkeersveiligheid, minder files rondom de wijk Nesselande en een focus op duurzame oplossingen. De criminaliteit daalt daarbij al jarenlang in Rotterdam en ook in de wijk Nesselande, klik hier.

Het Warm Weer Protocol en diverse verboden rondom de boulevard, houden reeds jaren het strand Nesselande in de kiem. Nu de boulevard wordt verbouwd en een 30 km-zone krijgt in 2022, wordt hardrijden een stuk lastiger. De Brandingdijk-Oost kent reeds toepasselijke drempels.

Duurzaamheid, groen en mobiliteit wordt door Nesselanders vaak aangehaald als aandachtspunten. Net als de leegstand op de winkelboulevard.

Samenwerking

In samenwerking met OPEN Rotterdam een overzicht van de politieke partijen, hun voorvrouwen en voormannen plus hun programma. Waar staan ze voor? Wat willen ze gaan doen met Rotterdam?

Vincent Karremans, lijsttrekker van de VVD, is de afgelopen raadsperiode wethouder en locoburgemeester geweest. Hij zegt nog lang niet klaar te zijn. Zo wil hij doorpakken op tal van thema’s, waaronder het aanpakken van ‘patsers’.

 

“Meer representatie van mensen van kleur in de gemeenteraad,” dat is een van de doelstellingen van lijsttrekkers Wilgo Pengel van de politieke partij Wij Kleurrijk Rotterdam (WKR). Volgens Wilgo Pengel worden de stemmen van de Afro-Rotterdamse nauwelijks gehoord, ondanks dat deze gemeenschap 25 procent van de Rotterdamse samenleving is. Daarom vindt hij het belangrijk mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen: “Hiermee willen wij het voorbeeld stellen; als je meedoet, kun je meepraten en als je mee kunt praten, kun je verandering teweegbrengen.”

De Rotterdamse SP heeft geen partijprogramma voor de komende vier jaar online staat voor de stad, maar voor wie dan denkt dat er geen ideeën zijn, heeft dat mis: “We hebben vier jaar geleden een actieplan voor de stad gemaakt, en dat staat voor 95 procent nog steeds. De belangrijkste punten voor Coskun zijn: “Meer betaalbare woningen, een rechtvaardigere inkomen voor alle Rotterdammers en menswaardige zorg voor iedereen. Samen met de Rotterdammers willen we voor die drie punten strijden.”

 

Fractievoorzitter Tjalling Vonk van de ChristenUnie wil zich blijven inzetten tegen armoede in Rotterdam. Volgens hem moet de weg die is ingezet gevolgd blijven worden. Verder wil hij niet te veel beloftes doen. Want: “Partijen die in verkiezingstijd veel beloven, overschreeuwen zichzelf.”

 

Chantal Zeegers zet zich als lijsttrekker van D66 in voor een klimaatbestendig Rotterdam. Zo moet de binnenstad autoluw worden. “Neem de fiets, ga lopen of neem het ov. Als je naar andere internationale steden kijkt, dan weet je dat we die omslag kunnen maken.” De afgelopen vier jaar nam D66 zitting in het college en deed de gemeente aardig wat maatschappelijk vastgoed van de hand. Niet naar de zin van Zeegers: “Wij zijn tegen de verkoop van maatschappelijk vastgoed. En we hebben ervoor gezorgd dat initiatieven het kunnen winnen van een hogere bieder als het bijdraagt aan de wijk.” Haar doel? “Een verdraagzaam Rotterdam.”

Voor Richard Moti, lijsttrekker van de Partij van de Arbeid, staan er drie woorden centraal als hij weer in de raad of in het college komt na de verkiezingen: vertrouwen in de bewoners, met respect naar bewoners en solidariteit naar alle bewoners. 

 

Marjolein Moeijes (Partij voor de Dieren)

Judith Bokhove van Groenlinks was de afgelopen vier jaar wethouder mobiliteit, jeugd en taal. Ze heeft aardig wat stof in de stad doen opwaaien, met verkeersexperimenten op de ‘s Gravendijkwal, de Maastunnel en op de Pleinweg. In Lijsttrekkers010 geeft ze aan dat ze een voorstander is van het sluiten van Rotterdam-The Hague Airport, energiecoaches in de stad en het opzetten van een gemeentelijk woonbedrijf.

 

Robert Simons lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, wil zich met zijn partij blijven richten op het bespreekbaar maken ‘wat veel Rotterdammers’ voelen en zich richten op een veilige stad. Leefbaar Rotterdam werd bij de vorige verkiezingen de grootste partij van Rotterdam. Toch kwam hij niet in het college. Hij kiest ook nu voor zijn idealen, al is volgens hem alles onderhandelbaar. “We willen over vier jaar een veiligere en schonere stad.”

 

 

Gabriel Luciano Gomes Barros is de lijsttrekker van Jong Rotterdam. Hij wil opkomen voor jongeren in de stad. Hij wil meer buurthuizen en plekken waar jongeren samen kunnen komen. Ook wil Gabriel meer aandacht voor mentale gezondheid en kinderarmoede.
 

Ellen Verkoelen, lijsttrekker van 50PLUS, wil zich met haar partij blijven richten op ‘ombudspolitiek’ en de problemen van de stad vertolken in de raad. “Zoals ik dat de afgelopen vier jaar heb gedaan.” Vanzelfsprekend zet de lijsttrekker van de ouderenpartij zich in voor ouderen. Op haar lijst dit keer ook oudgedienden van Leefbaar Rotterdam en de SP. Ze hoopt nog vier jaar door te kunnen, vooral op het gebied van de zorg kan er nog veel beter. “Maar ook op het gebied van wonen is er nog veel te winnen.”

 

 

Arno van der Veen (Socialisten 010)

Christine Eskes bespreekt haar kijk op de leegstaande winkelpanden in de stad en legt uit waarom CDA al enige tijd veel aandacht geeft aan jongeren in de stad. Waar voor de CDA het zwaartepunt ligt tussen handhaven en eigen verantwoordelijkheid. Uiteindelijk is het bovenstaande doel voor haar en het CDA simpel. ‘Dat we in deze stad veel meer naar elkaar omzien en dat we het met elkaar doen’, aldus Christine.

 

Faouzi Achbar wil zich fanatiek inzetten op het bestrijden van discriminatie. Ook vervoersarmoede is een groot probleem volgens DENK vertelt Achbar. Het gratis openbaar vervoer voor kinderen tot en met twaalf jaar wordt goed ontvangen, maar er zijn veel geluiden in de wijken waar er gevraagd wordt om de leeftijdsgrens te verhogen. Verder zet Denk zich onder andere in voor betaalbaar wonen, armoedebestrijding en mobiliteit.

Volt heeft Imane Elfiali als lijsttrekker. De partij wil onder meer inzetten op de aanpak van de wooncrisis. Studenten, young professionals of andere mensen die op een andere manier willen samen willen wonen moeten dit makkelijker kunnen, vindt ze. Daarvoor moeten we niet kijken naar het maximaal aantal personen, maar naar het totale woonoppervlakte.

 

Lijsttrekker Maurice Meeuwissen zet zich met Lijst Meeuwissen in voor vrijheid, menselijke maat en nuttige bestedingen. Hij zegt zelf meer lef te tonen dan de gemiddelde lijsttrekker. ‘Over vier jaar mag de Rotterdammer mij afrekenen, dat ik allemaal dingen aan de orde heb gesteld die de raad onder het tapijt veegt’, aldus Meeuwissen. ‘Wat andere mensen niet zullen doen, dat durf ik wel te zeggen’.

 

Mieke Megawati Vlasbom is als lijsttrekker van de Rotterdamse afdeling van BIJ1 een nieuwkomer in de politiek. Speerpunten zijn discriminatie en de aanpak van de politie als instituut. “Institutioneel racisme is een groot probleem bij gemeente, politie en instellingen. Daardoor hebben heel veel mensen geen vertrouwen meer in de politiek.” Ook pleit Vlasblom voor meer transparantie bij de politie: “Bijvoorbeeld door het dragen van bodycams. En er moet een extern orgaan zijn waar slachtoffers van politiegeweld zich kunnen melden.”

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair