HomeCriminaliteit NesselandeInbraakcijfers auto's Nesselande tonen 46,2% daling en staan haaks op negatieve (politiek)...

Inbraakcijfers auto’s Nesselande tonen 46,2% daling en staan haaks op negatieve (politiek) framing van de wijk

Cijfers Nesselande inbraken

VW, Audi, Porsche en sinds enkele jaren Skoda zijn allen onderdeel van de Volkswagen AG/Porsche SE groep, en staan spijtig al jaren bovenaan de lijst van meest gestolen voertuigen, maar zijn ook populair om hun onderdelen. Gerichte preventie kan hierbij helpen.

Media-uitingen in en over Nesselande doen vermoeden dat we in een achterbuurt wonen. De werkelijkheid toont een ander beeld. Het jaar 2021 kent een laagte record waar het gaat om inbraken.

Waar het aantal HuisHoudens Nesselande 2013-2021 met 6,2% is gestegen – met een gemiddelde van 1,2 auto per/HuisHouden in Nesselande- is het aantal incidenten op gebied van motorvoertuigdiefstal/-inbraak (in/van), gedaald met 46,2%. In heel Prins Alexander is dit in dezelfde periode met 44% gedaald.

In heel Rotterdam is het aantal misdrijven in deze periode met ruim 30% gedaald.

Nesselande kent een relatief hoog aantal auto’s per HuisHouden met 1,2 per huishouden in vergelijking met bijvoorbeeld de wijk Ommoord met 0,7 auto per HuisHouden.

[UPDATE] Nu de data.politie.nl gegevens er zijn over 2021 is duidelijk geworden dat politieke partijen en Buurtpreventie Nesselande zich schuldig maken aan negatieve framing van incidenten in Nesselande. Nesselande.info schrijft reeds jaren over het misbruiken van de wijk Nesselande als ‘politiek framing object’. 

Januari 2022 is bekend geworden dat de Buurtpreventie Nesselande als ook oprichting van de gekoppelde nieuws Facebook Nesselande onderdeel zijn van een lokale partij communicatie.

Dat de lockdowns en het massaal thuiswerken een rol bij spelen, is duidelijk geworden uit het onderzoek van verzekeraar Interpolis.

Thief Steal House - Free image on Pixabay

Ook het jaar 2020 kende een laagterecord

In heel Nederland sloegen inbrekers tot eind december 2021 ruim 21.600 keer toe, 23 procent minder dan in 2020.  Hiermee wordt het laagterecord van 2020 ruimschoots verbroken. In het eerste coronajaar werd er 30.557 maal ingebroken, ruim een vijfde minder dan in 2019.

De onderzoeker meldt in een landelijk dagblad:

Normaliter volgt een piek in de donkere dagen in de winter. Toen het kabinet de avondlockdown invoerde, viel de landelijke toename weer stil.

Laatste periode van de zomermaanden zijn elk jaar risicovol

De verzekeraar meldt dat juist de zomermaanden de meest risicovolle maanden zijn; mensen zijn of op vakantie of onvoorzichtiger. Net als eerdere jaren, kende ook Nesselande einde zomer een aantal auto-inbraken. Relatief gezien waren dit er minder dan in de andere wijken in Rotterdam. De overdreven berichtgeving – waar spijtig ook de Buurtpreventie Nesselande aan meegeholpen heeft – over de auto-inbraken in de wijk, dienen wij cijfermatig te relativeren, ondanks het feit dat elke (auto)inbraak een enorme impact kent.

Nesselande.info – die de sinds 2003 incidenten in de wijk bijhoudt – herkent zich niet in het beeld dat onder andere AD.nl schetst van het aantal auto-inbraken in de wijk. De Buurtpreventie Nesselande is ook op het AD.nl de aangever van een vertekend en negatief beeld van de wijk Nesselande die haaks staan op de politiecijfers (bron: politie.nl, Data.Politie januari 2022, diverse verzekeraars).

Begin 2022 komt politie.nl met actuele criminaliteitscijfers over 2021, Nesselande.info neemt deze wederom onder de loep voor de wijk Rotterdam-Nesselande.

Gemeente Rotterdam

De gemeente en Politie.nl tonen wederom ook over aan lange periode een flinke daling van de criminaliteit in Nesselande en de wijk Prins Alexander waar de wijk en Nesselande in huishoudens ruim zijn gegroeid.

huishoudensOpvallend in de periode 2013-2021 – dit betreft een periode met brede registratie van criminaliteitscijfers in Rotterdam en Nederland inclusief beschikbare, open data voorzieningen – is de daling van de genoemde criminaliteit met (368/832) van 44% (bron: data.politie.nl, februari 2022):

data politie.nl

 

Advies om een digitale autoinbraak (en wantrouwen bij uw verzekeraar) te voorkomen #keylessentry

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

2 REACTIES

  1. Waarom zou je als BP een gevoel van onveiligheids in je eigen wijk willen aanpraten ?

    Kan niet anders dan puur een eigen politiek belang zijn

  2. Waarom gebruiken jullie woorden als “framing”?Daar hebben we toch gewone Nederlandse woorden voor.

Reacties zijn gesloten.

Populair