Details evenemententerrein Nesselande, start bouw in 2014 #hotel #indoorsport - Nieuws Nesselande omgeving strand Zevenhuizerplas nieuws Rotterdam-Nesselande

De ligging aan de Zevenhuizerplas en het recreatiegebied de Rottemeren biedt Nesselande veel, vooral watersport- en recreatiemogelijkheden. Het strand is ruim 800 meter lang.

In het hoogseizoen is er strandwacht aanwezig. In 2000 is de bouw begonnen en anno 2021 lijkt de bouw van vooral de woningen tot een einde te komen met ook de oplevering van de derde toren en de bouw aan het strand Noord (dat in het eerdere bestemmingsplan als horecagebied is geduid).

De wijk wordt links en rechts nog wat ” uitgedeukt ” maar zal zich dan op de overige voorzieningen moeten richten. Wij vermoeden dat Nesselande in 2023 naar de 15.000 inwoners gaat en past qua bewoning precies tussen het aantal inwoners in Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den Ijssel. Meer info over de wijk, zie hier.

Samenstelling

Nesselande.info houdt de wijkprofielen en -ontwikkelingen bij, zo ook de ontwikkelingscijfers. De wij kende eind 2020 rond de 13.000 inwoners en ruim 4300 huishoudens. Op een drukke zomerdag wordt het aantal aanwezigen in de wijk bijna verdubbeld door het massale strandbezoek. Een letterlijk hot topic waar de wijk, handhaving, de inwoners, de retail, de lokale politiek en gemeente(raad) bekoeld over dient na te denken. Daarbij heeft de eenzijdige, verzuurde (social media) communicatie veel schade en vooral een (landelijk) verkeerd beeld gebracht aan een futuristische wijk die een welkome mix van het Groene Hart met een vleugje stads-Rotterdams biedt. Een deel van de eerste bewoning (uit de periode 2000-2010) heeft zijn woning-winst gepakt en is uitgevlogen naar de stillistische omgeving van Zevenhuizen, Waddinxveen of Nieuwerkerk.

Prijs voor de boulevard

De oplevering heeft diverse prijzen opgeleverd. Het door T+T Design en Joan Busquets ontworpen Newport Nesselande heeft ooit in 2011 de Neprom-prijs gewonnen. Het project was volgens de jury het beste voorbeeld van samenwerking tussen overheid en marktpartij in de projectontwikkeling. 

Atletiekbaan naast de scouting bij Oeverpark

Herfst 2020 verschijnen de eerste beelden van een atletiekbaan – de wordt begeerd door de lokale atletiekvereniging Trackstars – online.

Nesselande krijgt een atletiekbaan' - Nieuws Nesselande omgeving strand Zevenhuizerplas nieuws Rotterdam-Nesselande

Indoorrecreatie leisureworld

Ook de indoorrecreatie is de door de gemeente Rotterdam geïnitieerd. Ontwikkelaar IMRO had in 2018 oren naar een ontwikkeling van een leisureworld met onder andere een Jump XL. De gemeente Rotterdam zou met een grondprijs moeten komen voor ontwikkeling. In 2018 blijkt dat de grondprijs voor deze ontwikkeling een te hoog bedrag omhelst.

Het plan van projectontwikkelaar IMRO en PR8 Architecten (zie tekening onder) uit Overijssel voor een centrum waar Rotterdammers kunnen klimmen, klauteren, springen en bowlen ligt al een tijdje klaar, maar geld houdt de initiatiefnemers voorlopig tegen. De gemeente Rotterdam en IMRO Projectontwikkeling worden het voorlopig niet eens over de grondprijs van het te bebouwen terrein aan de Kosboulevard.

Zo moet LeisureWorld in Nesselande er in grote lijnen uit komen te zien.

Qua leisureworld – en gepland waterpark – ligt er een overduidelijk ander belang. Zo huizen er twee tijdelijke scholen aan de Kosboulevard-Oeverpark die (tijdelijk) nodig zijn gezien de grooi van de wijk Nesselande. De scholen staan het concreet bouwen van verdere (indoor)recreatie overduidelijk in de weg. Zolang de grondprijs voor de ontwikkelaars “te hoog” blijft, zullen de school nog op deze plek blijven staan.

Hotel Nesselande op de plek van de scouting, bij Oeverpark

Het Oeverpark Nesselande is nog lang niet klaar. Het lijkt de sluitpost te moeten gaan worden van een wijk die schreeuw om meer recreatie. Het hotel (en/of congrescentrum) aan het einde van het Oeverpark-Kosboulevard kent een markante, politieke geschiedenis.

Zo wilde april 2010 GroenLinks Rotterdam dat het hotel uit het plan geschrapt zou worden.

GroenLinks wil in het Oeverpark bij de Zevenhuizerplas alleen kleinschalige groene recreatie. Het plan voor een hotel met 15 verdiepingen en 1000 parkeerplaatsen moet van tafel. Dat heeft GroenLinks-raadslid Judith Bokhove vandaag gezegd in een debat over de aanpassing van het bestemmingsplan voor Nesselande. De ruimte voor recreatie zou volgens die wijziging worden opgerekt van 1.500 naar 18.000 vierkante meter.

Op zich is te begrijpen dat een hotel niet direct bijdraagt aan groenvoorziening. Toch zal het hotel (dat al sinds 1999 in de diverse bestemmingsplannen voor Nesselande is opgenomen) een welkome sociale controle-functie kennen en is een logische voorziening in een gebied dat als recreatiegebied is aangewezen.

  Bokhove: ‘Een conferentiecentrum met indoor-sportfaciliteiten heeft weinig te maken met groene recreatie. Ik vraag mij af of de gemeente überhaupt heeft gezocht naar een exploitant die op dezelfde plek wel een klein hotel zou willen realiseren. Het lijkt nu alsof het bestemmingsplan wordt aangepast aan de wensen van één ondernemer.’

Ook de Rotterdamse SP steunde GroenLinks:

De SP stemde tegen het plan dat grootschalig toerisme rond de Zevenhuizerplas bij Nesselande mogelijk moet maken. De partij ziet best ruimte voor recreatie langs de plas, maar die zou kleinschalig moeten zijn zodat het gebied z’n groene, landelijke karakter behoudt.

Ondanks de bezwaren van GroenLinks, is het hotel opgenomen in het actuele bestemmingsplan uit 2014; bestemmingsplan onherroepelijk d.d. 19 november 2014:

Het Oeverpark ligt centraal ten opzichte van het omringende woongebied en is goed bereikbaar met de auto en met de metro. Dit park aan de Zevenhuizerplas heeft een openbaar karakter en door de invulling zal het aantrekkelijk zijn voor de hele regio. Het is een combinatie van openbaar park, indoor- en outdoorrecreatie, een jachthaven en een teleskibaan. De Kosboulevard verbindt de verschillende activiteiten in het Oeverpark. Langs de boulevard ligt de skatebaan. In het meest westelijke deel is ruimte gereserveerd voor een hotel.

Een hotel geeft Nesselande een vitale boost

Bovendien maakt het van Nesselande een zakelijk nog aantrekkelijkere wijk waar de enorme toeloop aan dagjesmensen terecht kunnen voor een overnachting of afname van diensten in een congrescentrum. Daar waar het park bij het hotel reeds als festivalbestemming in gebruik is (zoals bij CuliNESSE), is de vraag naar hoteldiensten realistisch en zal het een welkome boost zijn voor de lokale retail en horeca in Nesselande.

Bovendien fungeert een hotel, en alle direct activiteiten, als sociale, controlefunctie daar waar de Kosboulevard op zonnige dagen als een outdoor stortplek voor afval en fungeert de Kosboulevard toch vooral als hangplek. Bovendien zou het hotel een functie kunnen hebben in de toenemende vraag naar reactieve voor tieners en oudere jongeren, anders dan alleen maar kleine kinderen.

Dat ook Nesselande en de Zevenhuizerplas inmiddels onderdeel zijn geworden van massatoerisme, hebben de zeer drukke zomers van 2019 en 2020 bewezen aan de plas.

Discussieer mee! Wat is uw visie?


Bron: Gemeente Rotterdam 1995-2021, wijkprofiel Nesselande www.rotterdam.nl/vrije-tijd/strand-nesselande/, definitief bestemmingsplan 2014 (onherroepelijk)

Vorig artikelBoulevard Nesselande dankt deelnemers Walk and Clean – 20 maart 2021
Volgend artikelSpelers Rotterdam Basketbal sporten met jeugdige Nesselanders #BScool #nbb

5 REACTIES

  1. Een hotel in Nesselande zou op zich geen gek idee zijn. Als je kijkt naar Hillegersberg dat tot tweemaal toe heeft verzuimd accoord te gaan met een hotel locatie, o.a. bij Lommerrijk en op de plaats van voormalig restaurant van der Valk aan de plas, heeft mijns inziens daarmee goeddeels zijn winkelgebied verspeeld; als je kijkt naar de leegstand van de afgelopen jaren en tot op dit moment. Men heeft verzuimd de recreatiemogelijkheden in Noordrand te benutten en stimuleren door het vestigen van verblijfslocaties. Heel jammer. Nesselande sluit aan op deze recreatiegebieden en zou uitermate geschikt zijn. Maar dan wel achteraan de Kosboulevard naast het Jachthaventje bij Projekt-7.

  2. Prima idee! Het is inderdaad upgrade voor de afgelegen Kosboulevard en nodigt uit tot meer business 2 business event die goed bij de wijk passen! En bij de horeca!

  3. Het idee van een hotel op deze plek is niets nieuws. Positief punt is de behoorlijke inperking van het aantal bouwlagen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen in relatie tot de overgang naar natuur. Daarnaast is het inbrengen van permanente “levendigheid” op deze locatie een effectieve manier om maatschappelijk gezien ongewenste aktiviteiten in de directe omgeving terug te dringen. Mijn kritiek richt zich op de “lofzang” van onzinnige en lachwekkende argumenten om maar zoveel mogelijk aanknopingspunten bijeen te sprokkelen om tot een positieve onderbouwing van het voorstel te komen: toename bezoek bejaarden door overnachtingsmogelijkheden in hotel, schoonhouden omgeving door de Zeeverkenners, handhaving openbare orde door beveiliging van het hotel, verhuur parkeerplaatsen aan gemeente bij evenementen, werkgelegenheid jeugd, Monkeytown in Nieuwerkerk en ga zo maar door. Welke joker verzint zoiets? Voor mij komen deze argumenten over als gebakken lucht.

  4. Dank voor uw reactie. Het artikel waar u naar verwijst aangaande het hotel en waterpark betreft een 1 april grap. Het hotel en waterpark hebben welzeker in het bestemmingsplan van Nesselande gestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.