HomeNesselande INFO nieuws'Leefbaar Rotterdam stuurde bezoekers stadsstranden naar Nesselande'

‘Leefbaar Rotterdam stuurde bezoekers stadsstranden naar Nesselande’

Stadsstrand centrum Rotterdam
Stadsstrand centrum Rotterdam

 

Leefbaar Rotterdam – dat in de periode 2002-2006 met drie wethouders in het college van B&W Rotterdam was vertegenwoordigd -, was in die periode verantwoordelijk voor het “verplaatsen” van het bezoek vna strand aan de Maas uit het centrum van Rotterdam naar het strand Nesselande. Vooropgesteld dat het strand aan de Maas (centrum Rotterdam) een zeer populair initiatief pas bij jongeren uit het centrum. In die periode – waar de sfeer op het stadsstrand centrum Rotterdam steeds grimmerig werd – was het de lokale, Rotterdamse partij die bezoekers verzochten vooral het strand van Nesselande op te zoeken.  Het heeft te lang geduurd voordat Nesselande een WWP (WarmWeer Protocol) kreeg ingesteld om meer hulpdiensten. Het alcholoverbod is daarbij rond 2009 ingesteld bij het strand. De gemeente Rotterdam is vooral het strand van Nesselande gaan promoten als levendig, recreatiestrand wat het in de praktijk niet is in vergelijking met Hoek van Holland dat een keur aan strandtenten en -feesten kent. 

Strand aan de Maas geopend in 2004: foto Rijnmond.nl
Strand aan de Maas geopend in 2004: foto Rijnmond.nl

“Er lag immers sinds 2005 een metro naar het strand Nesselande”. Aldus de raad. Merkwaardig is dat het ook deze partij is geweest die het strand vermeend als politieke framing heeft gebruikt gericht op raadsleden van andere politieke partijen. Een groot verschil met strand Nesselande en het stadsstrand van Rotterdam was dat er aan het strand van Nesselande niet veel te doen was. Ook het winkelcentrum moest nog vorm krijgen.

De feesten en strandbarren van het stadsstrand vonden geen plek in het extreem, rustige strand van Nesselande wat een botsing geeft in publiek en strandrecreatie. Veel initiatieven, zoals die voor een echte strandtent, zijn tegengehouden door lokale commissies en comitēs.

Populair stadsstrand
Populair stadsstrand

Strand aan de Maas (geleven aan de Maasboulevard bij de Leuvehaven, oude Spido locatie) was een groot succes vooral in de periode 2003-2006. In deze aflopende stadsstrand periode is onder aanvoering van de wethouders van Leefbaar Rotterdam gekozen voor het (met de metro) verplaatsen van stadse strandgangers naar strand Nesselande.

Top 10 nieuws nesselande strand to do

Eerst Strand aan de Maas sluiten, vervolgens geen plan van Strand Nesselande

Cynisch genoeg is het dezelfde politieke partij geweest die ooit het Strand aan de Maas heeft gesloten centrum Rotterdam, citaat van de toenmalige woordvoerder B&W:

Het Strand Aan De Maas Wordt Gesloten Vanwege Overlast. Een Alternatief Is Het Strand Nesselande, Er Is Immers Nu Een Metro.

De gemeente promoot strand Nesselande als een zeer levendig recreatiestrand
De gemeente promoot strand Nesselande (2023) als een zeer levendig recreatiestrand

Plunderingen stadsstrand en Coolsingel

Door aangehoude problemen met plunderingen en het door de stad lopen van grote groepen, dronken bezoekers na afloop van de (dans)feesten op het strand bij Maas, is er in de periode 2006-2007 (toen onderdeel van Rotterdam Festivals) geen initiatieven meer geweest tot een strandlocatie op deze plek. Rotterdam Dagblad schreef in die periode:

“De politie van Rotterdam is een uitgebreid onderzoek begonnen naar de vechtpartijen, vernielingen en een plundering, zaterdag in het centrum van de stad.

De ongeregeldheden braken ’s avonds rond half elf uit bij het kort geleden geopende stadsstrand aan de Maas bij de Leuvehaven. Een feest dat daar werd gegeven, de voorparty Musica Republica, trok zoveel bezoekers dat honderden gasten het strand niet meer op konden. Het afsluiten leidde tot een vechtpartij, waarbij twee beveiligers gewond raakten.

Politie en bedrijfsleiding besloten het strand te ontruimen. Verscheidene groepen jongeren raakten slaags met de politie, die werd bekogeld met flessen, stenen en glazen. Drie drie agenten liepen verwondingen op. De politie verrichtte charges en zette honden in om de zaak tot bedaren te brengen.

Een deel van de relschoppers trok richting Coolsingel en vernielde onderweg tal van winkelruiten. Een avondwinkel werd deels geplunderd. Na ongeveer twee uur keerde de rust in het centrum weer. De politie heeft tot dusver een 23-jarige Rotterdammer aangehouden, verdacht van openlijke geweldpleging.”

Er zijn (jaren later) onder andere bij de Van Brienenoordbrug initiatieven ontstaan voor een zandstrand net als in Barendrecht (aan de Maas).

Had ik dat wel gedaan dan had ik onder mij het Eiland van Brienenoord zien liggen. Een klein groen eiland in de Nieuwe Maas waar de natuur deels zijn eigen gang gaat, met dank aan een heuse getijdengeul. Waar je kunt wandelen, fietsen en struinen en waar je vanaf het stille strand naar de passerende vrachtboten kijkt met zicht op de skyline van Rotterdam.

Dat strand Nesselande GEEN feeststrand is, waren de betrokken instanties niet geheel duidelijk. Onder andere onder aanvoering van Nesselande.INFO is sinds 2006 duidelijk gemaakt de Nesselande een rustig, sportstrand en populair bij gezinnen en wandelaars. Rotterdam.INFO schreef dan eindelijk in 2019:

In de Zevenhuizerplas is een duidelijke scheiding tussen het gebied voor zwemmers en watersporters. Daardoor kan er goed en veilig worden gewindsurft, gezeild, gedoken en geroeid. Buiten de zomer is er ook genoeg te doen. Iedere zondag zijn de winkels geopend. Ook is Nesselande een mooi startpunt voor een fietstocht door het aangrenzende Groene Hart. Ook is er veel moderne architectuur te zien. De wijk staat er vol mee.

Met het verdwijnen van het winderig surfgedeelte van het strand van Nesselande door de bouw van Noorderstrand en oplevering (2021-2022) is Nesselande een deel strand kwijt voor watersporters. Aan de linkerkant van het strand wordt het gebrek aan “strand en groen” opgevangen door dan maar te bbq-en tussen de sportgebieden en op de parkeerplekken van de Kosboulevard.
Metro HvH strand
Metro HvH strand

Het strand Nesselande is een mooie plek om te recreëren en trekt daarom veel bezoekers, zeker bij mooi weer. Om goed in te kunnen spelen op deze drukte zet de gemeente, net als voorgaande jaren, het zogenaamde Warm weer protocol in. Dat betekent dat er vanaf 23 graden extra mensen worden ingezet. Niet alleen vanuit de politie maar ook vanuit Stadsbeheer, jongerenwerk en particuliere beveiliging. Zo houden we het strand gastvrij en veilig. Het protocol gaat in van het eerste weekend van april tot en met het laatste weekend in september.

 

Brandbrief omwonenden
Brandbrief omwonenden

Dat het met gratis strand-parkeren extreem druk was, wisten we al in 2010

Strand Nesselande is een van de weinige stranden met een beleid van gratis parkeren. In 2010 hebben dienstdoende wijkagenten al gewaardschuwd voor de aankomende parkeerproblemen. Waarom dit jarenlang is genegeerd is niet duidelijk.
Nesselande.INFO is als enige bij belangrijke vergaderingen van het Wijkcomite Nesselande geweest
Nesselande.INFO is als enige bij belangrijke vergaderingen van het Wijkcomite Nesselande geweest

In 2020 deed het zittende college van B&W een onderzoek naar de parkeerproblemen aan de boulevard van Nesselande na een brandbrief van de bewoners aan de boulevard. Dit is als zeer negatief bestemeld door een lokaal lid Leefbaar Rotterdam (zie artikel) uit een vermoedelijke politiek belang, anders dan een bewonersbelang. Ook het zittende wijkcomitie (Nesselande.INFO heeft hun vergadering bijgewoond) is onder druk gezet toch vooral geen aandacht te besteden aan het onderzoek “oplossing parkeerproblemen Nesselande”.  Zie dit artikel. De persoon die (zie screenshot) de gemeente “basht” in hun onderzoek naar een oplossing voor de parkeerproblemen strand Nesselande na een brandbrief van de bewoners aan de boulevard, is dezelfde persoon die ook de “plundering winkelplein Nesselande” verzon jarengeleden. 

Gemeente onderzocht welzeker parkeerproblemen boulevard Nesselande
Gemeente onderzocht welzeker in 2020 de parkeerproblemen boulevard Nesselande, dit is vanuit de wijk tegengehouden.

Zelfde verplaatstruc strand Hoek van Holland? 

Nu ook het strand van Nesselande op drukke dagen – volgens politie en handhaving – in de zomer rond de 5000 gasten verwelkomt (uit grotendeels het centrum van Rotterdam en buurtwijken), lijkt de truc zich te gaan herhalen. Nu de metro letterlijk naar het strand van Hoek van Holland gaat, lijkt er zich heel geleiding een kleine verplaatsing te gebeuren

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular