HomeActiviteiten Nieuws Nesselande#plasticprikdates beginnen 13 februari 2021: 'Thuiswerken zorgt voor 10 tot 15% meer...

#plasticprikdates beginnen 13 februari 2021: ‘Thuiswerken zorgt voor 10 tot 15% meer huisafval’

PLASTICPRIKDATES-campagnebeeld-logo

In tijden van lockdown en avondklok zijn er minder mensen op straat, maar: des te meer afval. Karton van online shoppen, extra huisvuil door massaal thuiswerken én bergen afgedankte mondkapjes. Ook in Nesselande zijn er diverse acties geweest om bijvoorbeeld het gebied rondom de Zevenhuizerplas schoon te maken. Ook de Lopersgroep Nesselande was hierbij betrokken. 

Door samen afval te prikken wordt de sleur doorbroken en de straat schoner. De plastic oogst wordt bovendien omgesmolten tot knikkertegels voor de buurt. Zo is het plezier blijvend – en zwerfplastic dubbel goud waard!

Meer afval!

Het massale thuiswerken zorgt voor 10 tot 15% meer huisafval, het toegenomen online shoppen voor een ophoping van karton en de mondkapjesplicht voor een enorme toename van zwerfafval; een hardloper vond 200 mondkapjes op één rondje. Dat moet anders. Nodig de buurman, je tante of je beste vriend uit en ga op Plastic Prikdate. We beginnen op 13 februari 2021 in Bloemhof!

Plastic PrikDates in februari 2021 

In februari organiseert BlueCity vier Plastic PrikDates. Elke zaterdag staat een andere wijk centraal. Met prikkers, vuilniszakken en handschoenen zorgen we samen voor schonere straten. Onderweg warm je op met een gratis kopje koffie.

Plastic Prikdates: hoe werkt het?

We beginnen met een korte uitleg; welk afval hoort in welke zak? Met prikkers, vuilniszakken en handschoenen gaan we in duo’s de straat op. Onderweg is er natuurlijk tijd om op te warmen met een drankje. Na afloop wordt de oogst gewassen, geshredderd en omgesmolten tot knikkertegels. Deze worden in de wijk geplaatst.

Groot probleem, klein beginnen

Al dat extra huisvuil zorgt voor volle vuilniscontainers en dus wordt er meer afval naast gezet. Dat trekt ongedierte aan en ziet er onverzorgd uit. Zwerfafval belandt bovendien uiteindelijk, via de Maas, in zee. Dieren raken erin verstrikt of eten het op en sterven met een buik vol plastic. En het plastic beland weer op jouw eigen bord: zo zijn er microplastics gevonden in tafelzout. Het plastic probleem is enorm, maar je kunt klein bijdragen aan de oplossing. Door het oprapen van plastic zwerfafval bijvoorbeeld.

We prikken op zaterdag 13 februari in Bloemhof. Later deze maand volgen Middelland, Bospolder-Tussendijken en Carnisse.

Prik je mee? Superfijn!

Wij zorgen voor de juiste gear, een uitleg én natuurlijk een kopje koffie om bij op te warmen.
Aanmelden is daarom handig, en kan via dit formulier

Extra tip: voorkomen is beter dan opruimen

Plastic opruimen en recyclen is goed. Maar: minder plastic gebruiken is beter! Deze tips helpen je op weg!

  • • TIP 1 – Veel single use plastic koop je terwijl je onderweg bent. Investeer daarom eenmalig in re-usables: een herbruikbaar boodschappentasje, drinkfles, koffiebeker, lunchbox en rietjes bijvoorbeeld.
  • • TIP #2 – Was je handen, lichaam en haar met een zeep in vaste vorm. Zeg dag tegen de horde plastic flessen in de badkamer en hallo tegen het ouderwetse zeepblok! Tegenwoordig vind je ze in alle soorten en maten, ook online.
  • • TIP 3 – Bestel je boodschappen plasticvrij bij Pieter Pot of Rechtstreex – Je kunt een groot deel van je dagelijkse boodschappen thuis laten bezorgen. Doe je dat via Rechtstreex, dan shop je nog grotendeels lokaal ook.

Nu de industrie nog!

Dank voor je hulp en inzet! Samen hebben we de straat opgeschoond én de buurt verrijkt. Dat wij dat doen is waardevol. Maar ook de industrie moet iets veranderen: er moet simpelweg veel minder plastic geproduceerd en gebruikt worden.

TEKEN DE PETITIE VAN GREENPEACE

Meer lezen over plastic?

Plastic valt haast niet meer uit ons wereldbeeld weg te denken. Maar, wat zijn eigenlijk de gevolgen van ons hevig plastic gebruik op mens, dier en milieu? En belangrijker: wat kunnen we er aan doen? In DOSSIER: PLASTIC geven we tips, lees je interviews met ondernemers die de strijd met plastic aangaan en vind podcasts om bij neer te ploffen.

CHECK DOSSIER PLASTIC

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular