HomeNesselande INFO nieuws#raad010 Schaatsbaan Nesselande geeft parkeerchaos, events en atletiek weg, onveiligheid scholen..

#raad010 Schaatsbaan Nesselande geeft parkeerchaos, events en atletiek weg, onveiligheid scholen..

Aan de zijkant van de Zevenhuizerplas, het gedeelte ‘Rotterdam’, ligt het groene Oeverpark. Het Oeverpark Nesselande is een van de recentere locatie-gebieden van de gemeente Rotterdam met een maximum totaal aantal bezoekers gelijktijdig aanwezig van 15.000. Er is wel een alternatief. 

Het bestemmingsplan Oeverpark draait vooral groen, sport, recreatie en tijdelijke events. Een vaste locatie voor bijvoorbeeld een schaatsbaan zal veel discussie met zich meebrengen.

Oeverpark

Oeverpark

De reden voor de event-bestemming (waar onder andere het festival CuliNESSE, I Love Urban en diverse kleine sportevents plaatsvinden), is het verspreiden van (B, C) events door de stad Rotterdam heen. Het is de proefballon van enkele raadsleden is de populaire Schaatsbaan Rotterdam te verplaatsen naar Nesselande tussen de schoollocaties en op de sportbaan/infrastructuur.

Podia Nesselande nieuws CuliNESSE
Podia Nesselande nieuws CuliNESSE

Het Oeverpark Nesselande markeert de overgang van woonwijk Nesselande naar Zevenhuizerplas en recreatiegebied de Rottemeren. De gemeente Rotterdam (festivals), zegt:

Het park wordt gebruikt voor actief parkgebruik als sporten, skaten, watersport.
De bezoekers komen zowel uit de directe omgeving als uit de regio. Het veld is geschikt voor zware belasting en is bruto 78.000 m2 groot, afgerond.

Plattegrond CuliNESSE Rotterdam-Nesselande nieuws
Plattegrond CuliNESSE Rotterdam-Nesselande nieuws beslaat het hele Oeverpark

Schaatsbaan als proefballon

December 2023 – waar de #raad010 volop bezig is met het woningprobleem Rotterdam, het plan #Oostflank met een brug en 30.000 nieuwe woningen, het verdwijnen van de volkstuinen in Prins Alexander en de gevolgen van de uitbreiding van het betaald parkeren op Zuid – komt er een proefballon langs die vooral afleidt december 2023 (AD.nl, 7 december 2023):

Schaatsbaan Rotterdam zoekt naar een nieuwe plek om te kunnen groeien. In de politiek wordt daarom het idee geopperd om de ijshal aan de Zevenhuizerplas te laten landen. De schaatsbaan zelf ziet dat ook wel zitten, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan het plan.

Kosboulevard Nesselande
Kosboulevard Nesselande

Van Schaik – Leefbaar Rotterdam stemt ’tegen groen’

Pikant detail kijkend naar de veelal markante inbreng van heer Van Schaik van Leefbaar Rotterdam, is zijn tegenstemmen tegen biodiversiteit en ‘groen’, soms omdat het moeilijke woorden zijn. Video #raad010 najaar 2023 via Rotterdam.nl gemeenteraad:

De gevolgen voor Oeverpark Nesselande zijn enorm

Het idee – van de VVD Rotterdam en Leefbaar Rotterdam om Schaatsbaan Rotterdam naar Nesselande te verhuizen – is veelomvattend, maar kent ook veel gevolgen voor de al drukke wijk Nesselande die met het Oeverpark het laatste stuk sportief groen overhoudt. De balans tussen groen, sportvelden en events leek te zijn gemaakt.

Bord Oeverpark
Bord Oeverpark

Waar het bestuur van de Schaatsbaan Rotterdam (nu bij hockeyveld Leonidas geplaatst) een voorkeur geeft aan een langdurige vaste locatie, zoals bij de AHOY op Zuid, zou raadslid Van Schaik van Leefbaar Rotterdam graag de baan tijdelijk naar Nesselande zien verhuizen wellicht met een door het jaar permanente plaatsing.

Kermis Oeverpark
Kermis Oeverpark
  • Wie kijkt naar de beoogde bestemming Oeverpark Nesselande (zie plattegronden in dit artikel) ziet dat de baan van zo een 400 meter breed/lang over de huidige atletiekbaan geplaatst zou moeten worden. Dit betekent dat de sportbaan – die dagelijks wordt gebruikt – niet door Trackstars en andere verenigingen gebruikt kan worden op het Oeverpark. Juist deze vereniging heeft jaren gevochten voor een eigen sportbaan op het Oeverpark.
  • De combinatie van grootschalige events, zoals BLUE en CuliNESSE, en een groots aanwezig schaatsbaan is niet duidelijk. Bovenal moesten events als CuliNESSE juist weg van het strand Nesselande en noodzakelijk verplaatst naar het Oeverpark. Ook de kermis en andere events maken gebruik van het eventterrein.
Parkeren Nesselande nieuws overvol Kosboulevard Oeverpark
Parkeren Nesselande nieuws overvol Kosboulevard Oeverpark
  • De omgeving boulevard Nesselande kan geen extra drukte aan. De verkeers- en parkeerdrukte – momenteel trekt Schaatsbaan Rotterdam in de wintermaanden 250.000 bezoekers en kent de baan een verdere groei – zal toenemen op een gebied dat lente-herfst overvol staat. Juist een deel van het Oeverpark moet (zomer 2023 bepaalde door gemeente Rotterdam) voor extra parkeerplekken zorgen. Feit is dat de wijk Nesselande het extra verkeer niet aan kan. Kijken we naar de huidige locatie bij Leonidas, zien we juist daar een enorm parkeerprobleem waar zelfs de Kosboulevard geen oplossing voor biedt.
  • Gezien de ligging zal de baan veel meer bezoekers uit de omgeving Rotterdam-Oost/-Noord aantrekken.
  • Bovenal wordt de situatie onveilig voor de aanwezig scholen op het Oeverpark; juist deze kinderen rennen in de pauzes de Kosboulevard op richting de speeltoestellen en het voetbalveld.

Er ligt al een andere bestemming

Bovenal heeft de gemeente reeds samen met de bewoners in de wijk idee-en vastgelegd voor een deels herinrichting van het Oeverpark links achter de tijdelijke school, klik hier.

 

[UPDATE] Nesselande.INFO stuurt gemeente @Rotterdam idee-en in bestemming Kosboulevard #bos #spelen #nieuws

Een alternatief qua locatie?

Er zijn nog braakliggende kavels in Waterwijk. Deze hebben al deels als parkeerplek gediend. Omdat deze kavels onder de stroommasten liggen, zijn ze voor verkoop nauwelijks interessant. Er wordt een bestemming gezocht. Wellicht een Schaatsbaan met eigen parkeerdek? Het zou de verkeersaanvoer zeer gemakkelijk maken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair