HomeActiviteiten Nieuws NesselandeStraatnaam In Nesselande Verklaard: Wie was Herman Bieling(plein)? #picasso #branding #SINV

Straatnaam In Nesselande Verklaard: Wie was Herman Bieling(plein)? #picasso #branding #SINV

 

Net achter het Shellstation Nesselande ligt het Herman Bielingplein. Een markant plein met speeltuin en ooit in 2008 het het toneel voor een bijzonder Koninginnedag met bezoek van burgemeester Aboutaleb.  

Herman Frederik Bieling was een beroemd tekenaar, kunstschilder, graficus en beeldhouwer. Meer straten in Nesselande zijn genoemd naar soortgelijke kunstenaars. Bieling werd op 21 juni 1887 geboren in Rotterdam en verbleef daar, afgezien van langdurige buitenlandse reizen, tot zijn huwelijk in 1920.

Akademie

Herman volgde lessen op de Akademie van Beeldende Kunsten in Rotterdamen in 1917 behoorde Bieling tot de oprichters van de Federatie van Beeldende Kunstenaars De Branding. De Branding werd opgericht als aanklacht tegen het conservatieve Rotterdamse kunstbeleid. Bieling schilderde vooral kubistisch en was een activist die opkwam voor erkenning van de moderne kunst. Hij maakte vooral portretten, planten (veel cactussen), gebouwen, landschappen en stillevens, zoals deze van de Voorplas van Hillegersberg. Ook was hij betrokken bij andere kunstenaarsstromingen, zoals R33. In 1932 exposeerde hij onder andere met Braque, Chagall, Klee, Kandinsky, Kokoschka, Matisse en Picasso in De Bijenkorf.

Rhoon

Tussen 1920 en 1927 woonde Bieling in Bennekom, Renkum en Noordwijk en tussen 1928 en 1938 woonde hij weer in Hillegersberg, dat naast het gebied van het huidige Nesselande (Nessepolder) was gelegen.  In 1938 verhuisde hij naar Rhoon waar hij tot zijn dood op 5 december 1964 zou blijven.

Hillegersbergs en de klok

Bieling heeft veel werk gemaakt in en over Hillegersbergs in de periode 1909-1920. Hij woonde toen onder andere op de Straatweg 57 in het dorp. Door een atelierbrand in 1930 is weinig van zijn werk uit deze periode bewaard gebleven. In de periode 1928-1938 maakte Bieling veel werk met Hillegersberg als onderwerp.

Zijn werk bevindt zich in Museum Boymans van Beuningen te Rotterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum Schiedam, het Centraal Museum Utrecht en in het Museum voor Religieuze Kunst in Utrecht.

In 1933 ontwierp Bieling de staande klok, het cadeau dat C.N.A. Loos kreeg bij zijn 70ste verjaardag en als huldeblijk voor Loos’ werk voor Plaswijckpark. Deze klok staat in de voortuin van de villa van Loos en staat nog in het Plaswijckpark. Bieling was ook jaren lang een van de tekenaars voor het Dagblad van Rotterdam en was in Rhoon bestuurder en waterpolo’er bij SVH Het Zwarte Plasje.

Hij blijft boeien

Bieling was een belangrijk kunstenaar en blijft nog steeds boeien. De Stichting Histories Hillegersberg is niet alleen geïnteresseerd in de geschiedenis van Hillegersberg,  maar in het bijzonder in die van kunstschilder en beeldhouwer Herman Bieling.  

Met dank aan de diverse musea in Rotterdam/ Het Rotterdam Museum 2020 en Stichting Histories Hillegersberg

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair