HomeNesselande INFO nieuwsOptie treinstation; miljoenen nodig om Vijfde Dorp bij Nesselande...

Optie treinstation; miljoenen nodig om Vijfde Dorp bij Nesselande bereikbaar te maken

Zelfs in de meivakantie is het druk rondom Nesselande en dan vooral de N219 (die vitaal is bij de ontsluiting naar het beoogde Vijfde Dorp), de A20 en A12. Veel asfaltering is afgerond rondom de A20/A12 maar de file-klap moet nog vallen als er daadwerkelijk gebouwd gaat worden voor het Vijfde Dorp, zie link

Afbeelding

Waar in de plannen uit Zuidplas uit 2022 reeds stond vermeld dat een verbreding van de N219 miljoenen zou gaan kosten.

Daarbij is het voor Zuidplas (wederom) zwaar weer waar het gaat om de financiën, zo meldt media platform GIJ april 2023.

Polders Vijfde Dorp Nesselande bouw

Omroep West doet er een schep(je) bovenop april 2023 – met als de kern de info die Nesselande.INFO reeds heeft uitgezocht qua “haalbaarheid” -:

Er is minimaal 26 miljoen euro nodig om het toekomstige Vijfde Dorp bereikbaar te maken en te houden. Dat blijkt uit de plannen van de gemeente Zuidplas. Toch zijn de politieke partijen in de gemeenteraad nog niet gerustgesteld. ‘We staan in de spits nu al vast. En dan is de eerste paal nog niet eens geslagen’, zegt Ferry van Wijnen van de VVD. De bereikbaarheid in en naar het Vijfde Dorp is het belangrijkste discussiepunt in de plannen voor het nieuwe dorp.
In de Zuidplaspolder moet tussen Zevenhuizen en Waddinxveen een heel nieuw dorp verrijzen met 8000 huizen. Dit moet helpen het woningtekort op te lossen. Maar er staan ook uitdagingen tegenover. De N219, waar het nieuwe dorp naast komt te liggen, is nu al een van de drukste provinciale wegen van Nederland.
De gemeente Zuidplas is de (verkeers)plannen voor het Vijfde Dorp aan het uitwerken, maar lijkt daarbij niet veel naar de eigen bewoners te luisteren die liever minder traag verkeer (fiets/brommer) in de gemeente zien.
Toch wordt er door de gemeente ingezet op minder autogebruik. Het aantal autoritten moet door de aanleg van bijvoorbeeld snelle fietspaden en goed openbaar vervoer worden verminderd in vergelijking met vergelijkbare dorpen.
In de actuele verkeersplannen zou de gemeente Zuidplas – samen met Gouda – toch willen kijken naar een treinstation in de polder bij/rondom het Vijfde Dorp. De doorloop voor het realiseren van zo een treinstation is vele jaren waarbij er zo snel mogelijk een knoop moet worden doorgehakt.
Ook zou er nu wel worden nagedacht over het verbreden van de N219 naar en van de A20.
Zuidplas heeft lang de idee-en om de metro Nesselande door te trekken als ook een treinstation te plaatsen op het traject Gouda <> Den Haag tegengehouden uit “angst” voor veel bezoekers uit de stad naar het platteland.
Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden