Artikel @ADnl onjuist; bouw Common Green-Corsicalaan altijd al in bestemmingsplan Nesselande plus lopend bewonersonderzoek

1777

Wij zijn altijd verheugd te zien dat de media het mooie wijkje Nesselande aandacht geeft. In een artikel AD van 23 maart 2021 werd een ‘social media gevoel’ gedeeld dat helaas niet berust op feiten. Constructief levert het de wijk Nesselande meer op om mee te denken met de door het wijkcomité ingeplande vergadering (livestream aanwezig) van 25 maart 2021 en het lopende onderzoek naar een deel van de bestemming van Common Green.

De input voor dit ‘gevoel’ en foutieve berichtgeving is aangegeven door de lokale Nieuws Facebookpagina en kent een opruiend karakter gericht op lokale politici en zittende politieke partijen in de “raad”.

(Header AD.nl 23/3/2021, artikel)

Dat de beoogde bouw is vertraagd geldt natuurlijk voor veel projecten in Nesselande, zoals de uiteindelijke bouw van de derde toren aan de boulevard. Het gebied Common Green krijgt een landelijke bestemming vol begroeiing.

De gemeente Rotterdam is samen met studenten van de Hogeschool Rotterdam een onderzoek gestart waarbij de bewoners worden betrokken bij de bestemming van een (driehoekig) kavel, in de plannen aangeduid als ‘paars, zie hier het onderzoek van begin maart 2021 met onderzoek. Doe mee en laat uw stem als Nesselander horen. In onderstaande gebied betreft dit het paarse gedeelte wat een aanzienlijk deel is van de Common Green.

Weinig animo voor deelname aan wijkvergaderingen Nesselande

De brug tussen gemeentelijke besluiten en stadsontwikkeling wordt gevormd door onder andere de wijkcommissie PA en het zittende wijkcomité Nesselande, dat de communicatie pro-actiever kan wordt ook ons reeds vanaf de start van het experiment ‘wijkcomité Nesselande’ onderstreept. De uitnodigingen van de genoemde commissies – die ook wij delen op Nesselande.info/Rotterdam-Nesselande.nl – om (virtueel) in te spreken in een vergadering, kent nauwelijks deelname vanuit de wijk Nesselande. Wij delen de noodzakelijk informatie waarbij wij vermoeden dat de betreffende commissies deze ook niet altijd tijdig in bezit hebben.

De bouw is reeds in 1998 aangekondigd

De betreffende bouw was reeds in 1998 ingepland, de voorwaarden/voorschriften uit het bestemmingsplan zijn wel aangepast in de loop van de jaren, zoals het verlagen van de hoogbouw in het gebied Common Green. Door de enorme vraag naar sociale (huur)woningen in Rotterdam, zal een tijdige bouw ook op deze plek noodzakelijk zijn.

Vergadering 25 maart 2021 @Nesselande informering omwonenden Common Green

Vergadering Wijkcomite Nesselande 25 maart: advies bouw Common Green en ondernemers #inspreken

(Afbeelding boven: Common Green aan de Corsicalaan, aangeduid als deelgebied 4.2, reeds sinds 1998 in bestemmingsplan gestaan, ook de gewijzigde actuele bestemmingsplannen).

De vroegere bestemming

De bouw aan de Common Green betreft het gedeelte in/aan het park Corsicalaan, in de plannen bekend als “Common green” of gebied 4.2 (zie afbeelding) en kende ooit bestemmingen als:

 • Sociale (huur) woningen
 • Een hoogbouw van 3-20 lagen met woningen voor ouderen.
 • Er werd in het verleden gesproken over 900 extra woningen. 
 • Eventuele kantoorruimte (niet op de eerste verdieping). 

De bestemming van “maatschappelijk voorziening” zou al gerealiseerd zijn met de veelbesproken opvang voor daklozen in de punt van dit gebied naast de metrolijn.

StadsOntwikkeling Rotterdam zegt in de plannen eind 2020:

DE COMPENSATIE VOOR DE WONINGBOUW ZIT AL IN HET PLAN VAN NESSELANDE. DE AFVOER VAN HET WATER ZAL GESCHEIDEN ZIJN, VOLGENS HET ROTTERDAMSE BELEID. DE BOUWVLEK HEEFT VANAF HET BEGIN AL OP ALLE PLANNEN GESTAAN, VERWACHTING IS DAT ER GEEN EXTRA COMPENSATIE NODIG ZAL ZIJN OMDAT DIT AL IN HET ONTWERP VAN NESSELANDE IS OPGENOMEN. HET HEMELWATER ZAL AFVOEREN NAAR HET RIETVELDPARK. HET VUILWATER ZAL AFVOEREN NAAR HET RIOOLSTELSEL IN DE CORSICALAAN. HIERVOOR ZIJN IN EEN EERDER STADIUM AL VOORZIENINGEN AANGELEGD.

Veel vraag naar sociale huurwoningen

De vraag naar sociale huurwoningen in de regio Rotterdam is groot. Ook in Nesselande. De bouw van Common Green sluit aan bij de politiek voornemens van het (komend) kabinet bijna 1 miljoen te gaan bouwen, waarbij de sociale huursector veel aandacht krijgt. Nesselande valt on Vinex  De wijk Nesselande werd onderdeel van de Vinex-operatie die in 1991 was geëntameerd door het Rijk.

Welke bestemming kent Nesselande nog meer?

Er is een hotel gepland aan het eind van de Kosboulevard, lees meer in die artikel.

Dus?

 • Denk en doe mee met het bewonersonderzoek genoemd in dit artikel aangaande de bestemming van een deel van het gebied Common Green; dit mag ook als bestemming “meer groen” zijn in het betreffende gebied.
 • Neem deel aan de vergadering 25 maart 2021 (dit kan met livestream).

 


Bronnen, onder andere:

Bestemmingsplannen DS+V 1998, 2011, 2014

Bewonersonderzoek 2021 gemeente Rotterdam en Hogeschool Roterdam

Initiatief en ontwerp 1995 gemeente Rotterdam
Basisontwerp Arjen Knoester stedenbouwkundige Linda Hooijer landschapsarchitect
Bouw vanaf 2002, begeleiding Francois Konings  Marcel Musch
Totaal ca 5000woningen waarvan 6% vrije kavels en 20% sociaal
Dichtheid tussen 15 en 75 woningen per ha. 20 ha kantoren en bedrijven. 

 

Vorig artikelProgramma Monkey Moves kids multisportlessen Rietveldpark Rotterdam 25-27 maart 2021
Volgend artikelHappy Stones Nesselande door de grens van 300 leden #geluksmomentenvansteen

7 REACTIES

 1. Tokkie “rel journalistiek” van de open relriool Nieuws Nesselande Facebook die de gemeente Rotterdam in diskrediet wil brengen zonder maar enig onderzoek te doen…

 2. Irriteer mij aan die ras******** discussies op Nieuws Nesselande **** **** ******** dat met suggestieve berichten vua ultrarechts Rotterdam bepaalde groepen niet welkom te willen laten heten!

 3. Jong jonge

  Wat dacht de auteur op Facebook? De PVV droogt op , we gaan die sociale huurders en de lokale commissie eens bashen?
  En het AD neemt het blind over zonder check.
  Wij wilden met donuts in Nesseland landen…

 4. Veel Nesselanders willen hun ouders naar de wijk halen en daar is sociale huur voor nodig. De wachtlijst bij De Kristal is enorm. Bevuil je eigen nest dus niet *** ********* *** **** **** heel Rotterdam wordt bijgebouwd.

 5. Weten die mensen dat ze Vinex wonen? Zeiken tot jij als zuurverdienend zzp consultant na de Corona helemaal geen werk hebt en snakt naar een huurwoning @ Nesselande.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.