HomeActiviteiten Nieuws Nesselande Onveilige Telegramgroepen Buurtpreventie Nesselande; geen berichtbescherming

[UPDATE] Onveilige Telegramgroepen Buurtpreventie Nesselande; geen berichtbescherming

Telegramgroepen zijn niet veilig
Telegramgroepen zijn niet veilig

Waar de gemeente Rotterdam zich volledig richt op WhatsAppgroepen voor buurtpreventies in de wijk, zijn de Telegramgroepen, zoals de Buurtpreventie Nesselande deze gebruikt, niet veilig. In dit artikel hebben wij aangegeven een continue update te blijven geven van ontwikkelingen rondom de onveilige Telegram-groepen.

Nu Telegramgroepen in toenemende mate voor cybercriminalteit en de verspreiding van fakenews worden ingezet als ook worden ingezet in het #oekraineconflict en #israelconflict, waarschuwen wij gebruikers op basis van expertadvies.

Ook eind 2023 nog geen beveiliging van Telegram-groepen
Ook eind 2023 nog geen beveiliging van Telegram-groepen, zo meldt Expressvpn.com oktober 2023

[UPDATE september 2023 De gemeente Rotterdam focust volledig (qua beheer/beleid/workshops ed.) op de inzet van WhatsApp groepen, bron: Rotterdam.nl, oktober 2023, zie afbeelding] 

De gemeente Rotterdam ondersteunt WhatsApp als buurtpreventie-groep
De gemeente Rotterdam ondersteunt WhatsApp als buurtpreventie-groep

Rotterdam.nl: De gemeente ondersteunt de buurtpreventieteams, met materialen en trainingen. U kunt bijvoorbeeld een EHBO-training krijgen en training van een ex-politieman volgen. Zo kunt u als buurtpreventieteam nog beter voorbereid uw rondes lopen. De politie en toezichthouders ondersteunen de buurtpreventieteams bij hun rondes. Met een buurt-Whatsappgroep kunnen buurtbewoners elkaar informeren over verdachte situaties in de buurt. Zo is iedereen alert op wat er in de buurt gebeurt en wordt er samengewerkt aan een veilige buurt.

Waar ooit werd beweerd dat het Russische Telegram ‘veiliger’ zou zijn dan het gebruik van WhatsApp zijn anno 2021 – en in principe al sinds 2016 – de rollen omgedraaid. Experts waarschuwen voor het gebruik van Telegram(-groepen) en adviseren zelfs per direct te stoppen met het gebruik. Na diverse updates in 2023 zijn de groepen spijtig nog steeds niet beschermd.

De Buurtpreventie Nesselande beweert spijtig dat juist Telegram veiliger zou zijn dan bijvoorbeeld de WhatsApp-groepen die wereldwijd massaal als preventiegroepen dienen.

Gevaar
Gevaar

WhatsApp beschermt wel

WhatsApp heeft sinds 2016 al haar chats automatisch voorzien van een noodzakelijke end-to-end encryptie om berichten te beschermen. Telegram kent deze optie standaard niet en voor chatverkeer in Telegram-groepen bestaat deze veilige versleuteling in zijn geheel niet.

[UPDATE 1 maart 2022; reageerder “Henk” attendeert ons op site OneMoreThing.nl; deze heeft met onderzoek aangegeven dat juist Telegram-groepen worden ingezet voor criminele activiteiten en steeds meer een alternatief voor het darkweb vormt. Het is de reden dat de Amerikaanse overheid Apple heeft verzocht de app uit de store te halen] 

Cybercrime
Cybercrime

[UPDATE 25 februari 2022 Experts van de beveiligers van McAfee waarschuwen januari 2022 wederom voor het feit dat de chats in de Telegram-groepen niet zijn voorzien van een beschermde end-to-end encryptie, klik hier voor meer info

[UPDATE 10 januari 2022 – Telegram zou een hoofdkantoor in Berlijn hebben en de US, maar deze informatie (ook over cloud-serversopslag) is verhuld door de Russische makers; het Russische Telegram zou gewoon weer vanuit Sint-Petersburg, Rusland opereren] 

[UPDATE 27 december 2021 – Telegram heeft updates doorgevoerd, maar nog geen standaard veilige end-to-end encryptie van de groepschats]  

[UPDATE 20 september 2021 Het toonaangevende Mashable waarschuwt voor het onveilige Telegraam; Telegram kent vooral een groei onder cybercriminelen, klik hier voor meer info. In het verleden waren dergelijke datadumps grotendeels het domein van het zogenaamde “dark web”, een soort versie van het internet dat alleen toegankelijk is met speciale browsers en logins.] 

Hoor-en-wederom: Buurtpreventie Nesselande wil niet inhoudelijk antwoorden

De Buurtpreventie Nesselande – die wij met Nesselande.info (=Rotterdam-Nesselande.nl) vanaf start in 2014 hebben ondersteund in brede promotie – wil niets weten van een een ‘onveilig gebruik van Telegram groepen ‘, wat wij namens Nesselande.info betreuren aangezien wij van mening zijn dat het ook het voorkomen van cybercrime een vorm van preventie is. Waar de lokale buurtpreventie blijft beweren dat Telegram veiliger zou zijn dan andere oplossingen, beweren zij deze bevinding op basis van onderzoek te hebben gedaan.

 

Cybercrime met Telegram
Cybercrime met Telegram

Bij navraag naar het onderzoek waaruit op zijn minst zou blijken dat Telegram-groepen veilig zijn voor het gebruik door Nesselanders, krijgen wij geen onderzoek of bevindingen te zien, maar een verwijt dat deze vraag – die al vaker door bewoners is gesteld – een vorm van ‘smaad en laster’  zou zijn.

 

Klik voor een uitleg hoe u 1-op-1 berichten in Telegram kunt versleutelen(=beschermen).

Onveilig?

Wij deden onderzoek en onderzochten serieuze meldingen van verontruste gebruikers van Telegram. Nesselande kent eind 2021 bijna 14.000 inwoners, met 1400 “leden” van de gezamenlijke Buurtpreventie app-groepen in de wijk (bron: Buurtpreventie Nesselande), waarvan (ingeschat) nog een deel nog af en toe actief is in een van de app-groepen.

De Buurtpreventie gebruikt gevaarlijke Telegram-groepen
De Buurtpreventie gebruikt gevaarlijke Telegram-groepen

Deel I) Experts waarschuwen: Telegram is niet veilig

Waar de discussie rondom de nieuwe Algemene Voorwaarden van messenger WhatsApp wereldwijd het gebruik van veilige chatsystemen doet oplaaien, ligt het Russische Telegram (tot 2014 verbonden aan handlangers van het Kremlin) onder vuur gezien de misleiding dat het een veilig chatsysteem zou zijn. De praktijk staat haaks op deze bewering.

Diverse beveiligingexperts adviseren u per direct te stoppen met Telegram.

Waarom is Telegram onveilig en gevaarlijk?

Journalist Sebastian Meineck schrijft eind 2020 over diverse redenen waarom juist Telegram helemaal niet zo veilig is als dat zij zelf doen denken. Gebruikers worden overduidelijk misleidt. Het meest vitale punt, om per direct met Telegram te stoppen, is het feit dat de end-to-end encryptie – en dus bescherming van uw (groeps)chatgesprekken onderling – niet aan staat. Miljoenen gebruikers lopen het risico dat hun meldingen in inzichten worden misbruikt. Dit is nu juist die issue waarom ooit WhatsApp onder vuur lag. WhatsApp is inmiddels veiliger dan Telegram.

Vice.com legt begin 2021 uit dat de Telegram-gesprekken alleen 1op1- zijn versleuteld (dus niet bij groepen) als u de ‘geheime chatfunctie’ zelf inschakelt per contact. Als u echter een berichtje krijgt van iemand buiten de contactenlijst, met de vraag of die rode auto met laptop zichtbaar op de stoel van u is, dan is het gesprek niet afgeschermd, zelfs al heeft u de optie voor iedereen geactiveerd die u kent.

Groepsgesprekken en kanalen kennen het zelfde probleem:

Als je een groep of kanaal kunt vinden door een bepaald woord in de zoekmachine van de app in te typen, dan kan het zo onderschept worden.

En dan voor een de Telegram-appgroepen de meest relevante bevinding dat juist de groepen en kanalen niet veilig zijn:

Vice zegt: Telegramgroepen en -kanalen zijn best handig om grote groepen mensen te mobiliseren. Je kunt er honderdduizenden accounts op kwijt, op de cloud zit veel ruimte om video’s en audiobestanden te delen en gebruikers kunnen er enigszins anoniem blijven.

Daarom herinnert juist de oprichter ons er graag aan dat Telegram ook gebruikt wordt door activisten. Bijvoorbeeld tijdens protesten in Hongkong en Belarus. En door die protesten is Telegram doelwit van veel succesvolle hackpogingen om gegevens van gebruikers boven water te krijgen en over te dragen aan ge-interesseerde politieke stromingen. Er zijn online tutorials waarin uitgelegd wordt hoe je zonder enige voorkennis persoonlijke informatie uit Telegramgroepen en -kanalen kunt achterhalen. Verder in dit artikel meer over die ‘hack-tutorals’.

Er wordt meegekeken met uw berichten 

Vice.com schrijft – na gedegen speurwerk – dat Telegram berichtjes opslaat in zogeheten ‘cloud chats’, die volgens het bedrijf geanalyseerd kunnen worden door ‘geautomatiseerde algoritmes’. Dit zouden zij doen om phishing of spam te voorkomen. Uit onderzoek van de  Duitse collega’s van Vice – genaamd Motherboard – in 2018 bleek echter dat Duitse politie-agenten jarenlang stiekem hadden meegekeken in groepsberichten van Telegram.

Telegram geeft u als gebruiker een seintje ‘dat er een bekende’ ook Telegram is gaan gebruiken. Dit had bij velen een belletje moeten laten rinkelen dat uw gebruikers(meta)data wordt gebruikt voor deze persoonlijke melding. Platform Restore privacy zegt januari 2021:

De Privacy Policy van Telegram is al vaker onderwerp van gesprek geweest. Voor een applicatie die bekend staat om de veiligheid is voornamelijk sectie 5 een opvallende. Dat is namelijk het stukje dat zich richt op het verzamelen van persoonlijke gegevens. Wanneer jij deze accepteert.

Experts: ‘Het advies per direct met Telegram te stoppen’

Dat juist Buurtpreventie Beheerders beweren dat Telegram app veiliger zou zijn dan WhatApp is volgens ons onjuist en onzorgvuldig. Diverse landen blokkeren inmiddels het downloaden en gebruik van Telegram en ook Apple overweegt in 2021 de app uit de store te halen. Het is vooral Telegram zelf, die beweert dat het een veilig app is. Toonaangevende tech-sites, journalisten en onderzoekers adviseren het gebruik van Telegram direct te stoppen.

Na speurwerk, door internationale tech-journalisten, blijft dat anno 2021 de berichten standaard geen encryptie kennen; uw berichten worden dus niet afgeschermd en onleesbaar gemaakt voor derden. Deze encryptie-optie bestaat echter wel in Telegram, maar dient bewust ingesteld te worden middels een ‘secret chat’ mode. Een rondje langs gebruikers van de Buurtpreventie app-groepen in Nesselande geven het inzicht dat deze veilige modus bij hun niet bekend is. Beveiliger Kaspersky geeft januari 2021 aan dat ook die ‘secret chats’ op diverse platformen helemaal niet beschermd zijn:

Geheime chat zijn beschikbaar in de iOS-, Android- en macOS-apps van Telegram. De webversie en Windows-app ondersteunen geen geheime chats; die kunnen de veilige opslag van chats op het apparaat niet garanderen.

Telegram-extremisme: veel hackaanvallen

Androidworld.nl schrijft eind januari 2021 op basis van onderzoek van de The Washington Post dat Telegram en Signal nieuwe gebruikers verwelkomen omdat ze niet eens zijn met het nieuwe privacybeleid van WhatsApp. Beide apps zijn bekend door hun ooit vriendelijke kenmerken, maar nu komt Telegram onder vuur te liggen omdat juist deze apps issues kennen met privacy, dat meldt The Washington Post. Juist Telegram (het hoofdkantoor zit sinds 2014 in Dubai) kent nog een groot probleem; het feit dat Telegram voor extremisme wordt misbruikt, zorgt voor veel hackpogingen. Ook zijn er diverse instanties (per land) die bewust met uw chats meekijken.

De Amerikaanse non-profitorganisatie Coalition for a Safer Web roept dan ook Apple op om telegram te verwijderen uit zijn App Store. Telegram doet volgens de organisatie geen inspanningen om de strijd aan te gaan tegen gewelddadige en extremistische content op zijn platform. Daarom breekt de app de regels van de App Store en moet Apple actie ondernemen. Coalition for a Safer Web is alvast een rechtszaak begonnen tegen Apple en wil later ook zijn pijlen richten op de Google Play Store.

Zomer 2020 een bericht van Cisco dat Telegram slachtoffer was geworden van een zogenoemde cyberaanval. Hier werd een lek gebruikt om de gegevens van gebruikers buit te maken. De daders kregen toegang tot telefoonnummers, gebruikersnamen en overige gevoelige informatie.

Naar verluidt ging het om 900mb aan data dat vervolgens op het darknet opdook. Na onderzoek bleek dat de hackers, via de ingebouwde functie waarmee je contacten kunt delen, toegang kregen. Tussen 2019 en 2020 gebeurde dit soort dingen helaas vaker.

FBI.COM

De FBI waarschuwde op platform Gizmodo reeds in 2016 te stoppen met Telegram gezien het feit dat berichten niet standaard beschermd zijn en veel gebruikers het aanzetten van de bescherming niet kennen of niet kunnen instellen in de wir-war van onduidelijke settings op de app:

One major problem Telegram has is that it doesn’t use end-to-end encryption by default, something the FBI has advocated for. “There are many Telegram users who think they are communicating in an [end-to-end] encrypted way, when they’re not because they don’t realize that they have to turn on an additional setting,” Christopher Soghoian, Principal Technologist and Senior Policy Analyst at the American Civil Liberties Union, told Gizmodo. “Telegram has delivered everything that the government wants. Would I prefer that they used a method of encryption that followed industry best practices like WhatsApp and Signal? Certainly. But, if it’s not turned on by default, it doesn’t matter.”

Geen encryptie bij berichten op Telegram

Tot aan 2016-2017 was er bovendien totaal geen encryptie aanwezig bij Telegram, ook geen secret mode. Hackers hadden vrij spel en veel persoonlijke data en content is op het Darkweb geplaats. Ook gegevens en data – die in bijvoorbeeld Buurtpreventie Telegram-app groepen zijn gedeeld – lopen het risico gelekt te worden. Het toonaangevende Vice.com schrijft november 2020 over de onveiligheid van Telegram:

Telegram is een app met een rebels imago, die door 400 miljoen mensen wordt gebruikt. Oprichter Pavel Durov werd ooit gezien als de Russische Mark Zuckerberg, maar nadat handlangers van het Kremlin VKontakte hadden overgenomen, een ander sociaal platform dat hij had opgericht, ontvluchtte hij zijn geboorteland in 2014. Nu wordt Telegram vanuit Dubai gerund.

De groep-functie was op Telegram gratis, niet veiliger!

Wij hebben bij onderzoek achterhaald dat Telegram ooit door de Buurtpreventie Nesselande is gebruikt omdat hiermee [19 maart 2021: het woord ‘gratis’  is verwijderd] grote groepen aangemaakt konden worden. Bij WhatsApp was de groepsomvang in die periode beperkt en was die groepsfunctie deels een betaalde (zakelijke) dienst die welzeker extra beveiligingen kenden. Ook de voordelen van Telegram – die de Buurtpreventie Nesselande benoemt op hun website en op de sociale media – zijn niet geheel duidelijk. Het feit dat persoonlijke data als ’telefoonnummer’  beschermd zou zijn op Telegram, is niet juist.

Bij bestudering van de uitingen van de Buurtpreventie Nesselande wordt nergens gewezen op het feit dat het standaard gebruik van Telegram onveilig is en vooral het gebruik en van groepen en kanalen een veiligheidsrisico kent.  [19 maart 2021: verwijderd uitleg ‘datalek’]. 

De onthulling komt uit een onderzoek uitgevoerd door Cyberint voor de Financial Times. Het cyberbeveiligingsbedrijf ontdekte dat hackers datalekken op Telegram verkopen en delen omdat het makkelijk te gebruiken is en verre van goed gemodereerd wordt.

Met een basis-IT kennis is in de FAQ van Telegram te lezen dat deze bescherming overduidelijk eerst aangezet moet worden (wat eventuele functies kan doen beperken). Daarbij dienen er voor het gebruik van groepen nog extra beveiligingsmaatregelen genomen te worden. International beveiliger Kaspersky zegt in het kort: de afwezigheid van end-to-end-encryptie betekent dat Telegram niet alleen toegang heeft tot metadata (naar wie u berichten hebt verzonden, wanneer, hoe vaak, enzovoorts), maar ook tot de inhoud van standaard chats zonder end-to-end-encryptie. 

Gemeente ondersteunt buurtpreventie middels WhatsApp

Feit is dat veel gemeenten in Nederland WhatsApp-buurtpreventie ondersteunen vanwege een duidelijke reden: WhatsApp chat en WhatsApp groepen gebruiken standaard end-to-end encryptie van uw berichten. Telegram doet dit [19 maart 2021 het woord ‘standaard’ toegevoegd] standaard niet. Waarom de wijk Nesselande anno 2021 nog steeds onveilige Telegram buurtpreventiegroepen kent, anders dan de door de gemeente Rotterdam ondersteunde Buurt-WhatsAppgroepen, is onbekend (zie afbeelding hieronder).

Juist WhatsApp kent wereldwijd en op gemeentelijk niveau diverse apps en toepassingen die het de buurten makkelijk maakt, zoals de gemeente Rotterdam toelicht op www.rotterdam.nl/wonen-leven/buurtpreventie:

Ook kunt u zich aansluiten bij apps in de app-store in uw smartphone, zoals de Veiligebuurt-app. Dit is een app die per buurt een whatsappgroep aan heeft gemaakt. Als u de app download kunt u zien hoeveel bewoners in uw buurt hier gebruik van maken en kunt u hierbij aansluiten.

Onveilige groepen en eenvoudig te hacken

Zoals aangegeven is de link tussen Telegram en extremistische groeperingen sterk. Dit heeft de noodzaak van backdoors en manieren van hacken noodzakelijk gemaakt voor bijvoorbeeld overheden, ZDnet en Vice.com zeggen hierover in 2020: Hongkongse software-ontwikkelaars hebben in 2019 demonstranten gewaarschuwd dat ze het platform maar beter niet konden gebruiken, omdat hun gegevens niet veilig zouden zijn. Er zijn zelfs online tutorials waarin uitgelegd wordt hoe je zonder enige voorkennis persoonlijke informatie uit Telegramgroepen en -kanalen kunt achterhalen – inclusief voor- en achternaam en chatberichten.

De eenvoudige manier van hacken en die genoemde tutorials zijn helaas heel eenvoudig op het web te vinden. Etische hacker Exploitbytes legt oktober 2020 uit hoe kinderlijk eenvoudig het is uw Telegram te hacken, met stappenplan:

To keep a close check on someone’s Telegram app and keep them safe and sound, the best way you can try out is using a Telegram hacker app like KidsGuard Pro. It can be used to hack Telegram conversations, including all the incoming, outgoing and even deleted messages. If you wish to see the current interactions on Telegram, you can take a remote screenshot on the target cell phone. Media files like photos saved from Telegram app can also be check. The best thing to use KidsGuard Pro is that every activity mentioned above can be done secretly without the target user knowing.

Voorbeeld huisregels Buurtpreventie
1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
2. Het lid van de groep woont in de wijk.
3. Spreek af welke straten er bij uw buurt horen.
4. WhatsApp is een burgerinitiatief.
De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
5. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112 (geen spoed bel 0900-8844)
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de
persoon. Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak
bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
6. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld
is! Voorkom een overvloed van 112 meldingen.
7. Let op het taalgebruik in de groep.
8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het
verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van
meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht
kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk,
het type en het kenteken.
9. Gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor
onderling contact/privéberichten.
10. Het niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep.

 

Bovenstaand onderzoek en inzicht heeft meer signalen opgeleverd. Waar wij als platform Nesselande.info – dat sinds 2004 bestaat – als lokaal nieuwsportaal  de Buurtpreventie Nesselande app groepen hebben gesteund in hun burgerinitiatief, achten wij het gebruik van Telegram voor een buurtpreventie oplossing niet veilig en betrouwbaar. Daarbij heeft er een leegloop in gebruik plaatsgevonden van Telegram niet voor iedereen een bruikbare messenger is.

Het niet juist voorlichten door de Buurtpreventie Nesselande dat Telegram betrouwbaarder zou zijn dan WhatsApp en/of het negeren van bewoners en gebruikers die hier over doorvragen, achten wij onjuist en onprofessioneel.

Los van de ‘onveilige gereedschap’ in de vorm van een gekozen Telegram oplossing, hebben wij sinds de oprichting van de Buurtpreventie Nesselande klachten ontvangen over de communicatie en het omgaan met de eigen regels en bewoners.

 • Feit is dat (ex)gebruikers van de Telegram Buurtpreventie app-groepen op deze website terechtkomen omdat zij zich duidelijk niet gehoord voelen.
 • Er zouden gebruikers zonder kennisgeving uit de app-groepen geplaatst, maar ook zouden er (nieuwe) bewoners zonder opgaaf van reden niet toegelaten geworden.
 • Wij zetten onze vraagtekens bij het zomaar openbaar maken van foto’s en video’s op de aan de Buurtpreventie Nesselande gelinkte social media platformen, zoals bereikbaar onder www.nieuwsnesselande.nl. Het herhaaldelijk melden dat in de …. straat.. op de nummers… en nummers.. auto-inbraken hebben plaatsgevonden en deze berichten te voorzien van foto’s en video’s waar overduidelijk slecht belichte plekken in Nesselande zijn te zien, achten wij niet als een manier van ‘preventie’.
 • Aangezien er steeds meer door straten/buurten aangelegde WhatsApp-groepen zijn in de wijk Nesselande en ook de lokale handhaving snel, scherp en betrouwbaar via sociale media situaties op een betrouwbare manier meldt (met mogelijkheid tot dialoog) zou de buurtpreventie zichzelf een andere functie kunnen geven die voor inzicht, een veilig gevoel en verbondenheid zorgt. [UPDATE 19 maart 2021] Waar wij in dit artikel op doelen zijn de op nieuwsnesselande.nl (een mediasite van de coordinator van Buurtpreventie Nesselande) gefaciliteerde ‘discussies’ die een overduidelijk racistische discussie uitlokken maar ook een onnodig gevoel van onveiligheid aanwakkeren door de eenzijdige berichtgeving (zie afbeelding hieronder).

 • Wij betreuren het dat de Buurtpreventie Nesselande in open mediakanalen (zoals nieuwsnesselande.nl) bewoners en bezoekers een onveilig gevoel tracht aan te praten die haaks staat op de daadwerkelijke voorvallen en criminaliteitscijfers als ook structureel aanwezig situaties aan het strand Nesselande. Wij nemen daarom afstand van de Buurtpreventie Nesselande die zich ook als mediaplatform tracht te presenteren maar toch vooral een beeld van ‘crimineel, onveilig Nesselande’ probeert voor te schotelen aangezien de berichtgeving van de handhaving zelf [UPDATE tekst 19 maart 2021] cijfers/aangiften (bronnen: Politie.nl/CBS 2020/2021) een totaal ander beeld geven. De cijfers laten in 2020 – en vooral eind 2020 – een overduidelijk beeld zien dat onder andere de inbraken ook in Nesselande sterk zijn gedaald.

 • Wij vermoeden dat een onjuist beeld schetsen van een “onveilig strand Nesselande” – en het op social media uitlokken van onnodige, belastende discussies en het niet welkom laten zijn van bezoekers aan het strand Nesselande – niet bevorderlijk zal zijn voor het oplossen van de leegstand aan de winkelboulevard als ook de sfeer aan de boulevard van Nesselande.
 • Nesselande kent reeds sinds eerste fase oplevering een enorm hoge veiligheidsindex,daarbij geven de dienstdoende handhavers via hun social media kanalen een juist en actueel beeld van bijvoorbeeld de situatie aan de boulevard van Nesselande; dit is een ander beeld dat een mediakanaal als nieuwsnesselande.nl ons voorschotelt.
 • Wij achten “preventie” en de alom gedeelde preventie-aanpak S.A.A.R., net als het samen met de burger voorkomen van criminaliteit, een ander inzicht verdient – dan het vervolgens op een gelinkt mediakanaal – geven van een gevoel van onveiligheid op basis van miskende beeldvorming.
 • Cynisch genoeg is in de corona-periode de cybercrime, zoals het misbruiken van onveilig apps enorm toegenomen en zijn de ‘fysieke’  inbraken sterke afgenomen, klik hier voor de cijfers en (lokale) inzichten.
 • Vergelijkend met andere buurten in Rotterdam, zien wij liever media-uitingen ter preventie van crimineel gedrag, zoals dit artikel ook toont.

Het CCV beschrijft het doel van de buurtpreventie als:

Het belangrijkste doel van buurtpreventieprojecten is dat bewoners een actieve bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van de buurt. Ook vergroot een buurtpreventieproject de veiligheidsbeleving. En het zorgt voor meer onderlinge verbondenheid tussen bewoners.

Buurtpreventie Nesselande kan slimmer + veiliger + positiever = meer betrokkenheid

Wij betreuren het zeer dat de Buurtpreventie Nesselande onze signalen negeert [UPDATE 19 maart 2021 een reactie van BP Nesselande] en haar “leden” oproept de onveiligheid van Telegram te negeren. Wij zien het als welkome preventieve maatregeel de bewoners van Nesselande een veilig en hedendaagse, veilige messenger-app voor te schotelen die ook voor meer sociale verbondenheid kan zorgen, zoals ook de gemeente Rotterdam deze voorschrijft en met de aanwezige Veiligebuurt-apps (klik voor info) die meer (digitale) mogelijkheden ter preventie biedt en op termijn aan bijvoorbeeld de omliggende gebieden, zoals Zuidplas, gekoppeld kan worden. 

Klik voor een uitleg hoe de berichten in Telegram te versleutelen(=beschermen).

U hoort van ons. Houd de updates op deze pagina in de gaten!

Bronnen: Gemeente Rotterdam 2020-2021, Vice.com november 2020-januari 2021, torguard.net, gebruikers Buurtpreventie Nesselande 2014-2021, Research Restore privacy(.com), Kaspersky Team januari 2021, Washington Post 2019-2021.


 

[UPDATE] 

Dat dit artikel reacties losmaakt, was ons duidelijk. Het artikel is opgesteld met gedegen onderbouwing en bronvermelding. De inventarisatie onder Telegram groepapp-gebruikers heeft zo een vier maanden gekost. Wij beantwoorden hieronder in algemene beantwoordingen reacties en opmerkingen die wij ontvangen hebben. Ons verzoek het artikel daadwerkelijk te lezen, eventueel bronnen te checken en eventueel het door ons geboden stappenplan door te lopen en dan pas te reageren. Dank voor uw welgemeende reactie! 

[17 maart 2021 rond 16.30 uur]

Opmerking: “Het artikel is een aanval op de Buurtpreventie Nesselande”

Onze reactie: “Dat is onjuist. Wij hebben de buurtpreventie vanaf oprichting gepromoot. De Buurtpreventie Nesselande is volgens ons niet volledig in informeren van hun “leden”/ de gebruikers van de Telegram-app die door hun wordt voorgeschreven. Wij zijn van mening dat wij gebruikers hiervan op de hoogte moeten stellen nadat wereldwijd gerenommeerde onderzoekers begin 2021 hiervoor hebben gewaarschuwd. Wij bieden constructief een stappenplan om het berichtenverkeer in Telegram beter te schermen, klik hier.”

[17 maart 2021 rond 19.00 uur]

Opmerking: “Het is een aanval op het goede werk van de buurtpreventie”

Onze reactie: “Het is een kritisch artikel, maar wel gebaseerd op feiten, betrouwbare onderzoeken, actuele inzichten (bij deel I) en het feit dat de gemeente Rotterdam buurtpreventie als WhatsApp Buurtpreventie voorschrijft en WhatsApp-toepassingen waar volgens ons de bewoners in Nesselande veel aan hebben. Het kan de kwaliteit en effectiviteit van de Buurtpreventie Nesselande doen verbetren. Deel II van dit artikel is inderdaad verwoord als “mening” en eigen inzicht op basis van inzicht en reacties van Nesselande-gebruikers die terug gaat tot 2013/2014 de start van Buurtpreventie Nesselande.” 

[17 maart 2021 rond 20.30 uur]

Opmerking: “Het artikel is een “persoonlijke vete”.” 

Onze reactie: Dat is onjuist. Die conclusie is eenvoudig te trekken aangezien inderdaad een door de wijk lopende Nesselande medewerkster van dit platform door de coördinator van de Buurtpreventie Nesselande met foto en video in de Buurtpreventie Groepen is geplaats met als toevoeging “verdacht” en een verzoek direct 112 te bellen. Na deze ernstige dwaling en inbreuk in de privacy en overtreding van de AVG – reeds in algehele bewoordingen benoemd in een artikel in 2020 – zijn wij inderdaad gedurerende een periode van vier maanden gaan onderzoeken of dit vaker is voorkomen en voorkomt.” 

[17 maart 2021 rond 20.30 uur]

Opmerking: Buurtpreventie Nesselande reageert niet inhoudelijk, maar meldt op hun Facebook: Het artikel is een “persoonlijke vete”. 

Onze reactie: Onjuist. Allereerst zijn wij met Nesselande.info natuurlijk geen buurtpreventie en kennen ook die ambitie niet, ondanks het feit dat de wijk Nesselande veel baat heeft bij die door de gemeente Rotterdam geadviseerde WhatsApp-buurtpreventie oplossingen. Wij zijn het eerste en grootste platfom van Nesslande en omgeving en worden door promotie die wij hebben gedaan sinds 2013 om lid te worden van de Buurtpreventie Nesselande (zie bijvoorbeeld de uiting hieronder) ook aangesproken op het gedrag en de omgang van de buurtpreventie met haar “leden”. Vanuit die optiek vinden wij het professioneel de actieve “leden” van de Buurtpreventie app Nesselande te informeren.

[17 maart 2021 rond 22.00 uur]

Opmerking: Nesselande.info heeft een vete met de oprichter van de website van de buurtpreventie Nesselande die ook een nieuwssite is begonnen op Facebook. 

Onze reactie: Ook dat verwijt is onjuist. Wij zijn op de hoogte dat er vele jaren onze oprichting een Facebook-nieuwspagina is gelanceerd die openbaar eigen Buurtpreventie Nesselande content deelt maar betreurenswaardig ook een podium biedt voor Facebook fake-accounts en racistisch discussies aangaande het strand Nesselande. Deze discussie dragen aantoonbaar aan aan een onjuiste beeldvorming van de wijk wakkeren een onveilig gevoel aan (=strijdig met het hoofddoel van een buurtpreventie). Er is veel verwarring bij Nesselanders die denken dat die Facebook-nieuwspagina gelinkt is aan ons nieuwsportal en betreuren ook deze dwaling. Wij nemen om eerder genoemde redenen openlijk afstand van hun aanpak en de content en discussies die de Buurtpreventie Nesselande daar faciliteert. Het feit dan andere social media initiatieven als ook veel landelijke media onze berichten overnemen, is de bevestiging van een gedegen en interessant platform. 

[18 maart 2021 rond 8.00 uur]

Opmerking: “Ik heb hier een staatje waarin staat dat juist Telegram veiliger is dan WhatsApp.” 

Onze reactie: De visuele graphic die ons is geappt hebben wij bekeken en dit betreft een oude vergelijk in de periode van ruim zes geleden dat inderdaad Telegram veiliger leek en WhatsApp nog een standaar encryptie had end-to-end.

[18 maart 2021 rond 10.15 uur]

Opmerking: Het artikel is negatief naar Auke en zijn team. 

Onze reactie: Wij zijn nogmaals niet negatief naar het verschijnsel Buurtpreventie of leden van het team; wij zijn wel kritisch naar het nalaten van de juiste communicatie aangaande het veilig gebruik van Telegram als ook het in het artikel aangehaald onzurgvuldig handelen van de Buurtpreventie Nesselande.    

Wij zien inderdaad – op onder andere deze openbare nieuwssite gelinkt aan de buurtpreventie Nesselande – weinig terug van de doelstellingen die Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft opgesteld voor buurtpreventies in Nederland; zoals het continu geven van een gevoel van veiligheid geven in de buurt/wijk, een positieve instelling tonen, voor sociale verbondenheid zorgen en binding tussen de bewoners. Wij nemen als Nesselande.info inderdaad afstand van alle buurtpreventie-gerelateerd acties om hyperig een gevallen politieke partij in stelling te brengen die vervolgens via de sociale media de wijk Nesselande, bezoekers en gemeentediensten negatief in beeld brengt voor eigen politieke gewin. Wij op eigent itel geleidelijk een link leggen tussen de leegstand aan de winkelboulevard en de negatieve beeldvorming van het gebied strand-winkelboulevard waar inderdaad ook de nieuwsgerelateerde uitingen van de buurtpreventie Nesselande veelvuldig aan bijdraagt,  indien u twijfelt hier een voorbeeld van die negatieve beeldvorming, met link.

[18 maart 2021 23.00 uur] Updates verplaatst onder het artikel. In het artikel verwezen naar een ‘ hoor en wederhoor ‘ in de redactionele aanpak. Aanpassing afbeelding.

[19 maart 2021 11.00 uur] Aanpassing titel: Telegram(groepen) beschermen hun berichten niet standaard! #datalek #simpel_hackbaar 

[19 maart 2021 13.00 uur] Op verzoek van Buurtpreventie Nesselande hebben wij de term #datalek verwijderd. 

 

[20-21 mei 2021] We krijgen geen inhoudelijk antwoord waarom in Nesselande de onveilige Telegram-groepen worden gebruikt en niet de WhatsApp-groepen die landelijk worden ingezet en door de gemeente Rotterdam worden ondersteund met op WhatsApp gerichte workshops.  De bewerking dat de privacy bij WhatsApp niet is geborgd, is niet juist. 

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

11 REACTIES

 1. Een BP kan zeker werken ook in Nesselande

  Misschien kan de buurtpreventie Nesselande zich wat transparanter opstellen en tonen wie ze zijn , wat zij nou precies doen en wat zij behaald hebben?

 2. Als we nu eens die waarschuwingen en oplossingen uit het artikel vissen is het een prima op bouwend artikel.

  Ja toch.

 3. Dat je zelf met je kinderen heel de dag op het strand uitstekend hebt vermaakt en ’savonds op facebook moet lezen dat er heel de dag spanningen en rellen zouden zijn geweest *****. Als druk strand met **** jongeren vindt ik het doodstil ***** ***.

 4. Jammer **** ***, dat je geen hoor en wederhoor toepast en onwaarheden verspreid die schadelijk zijn voor buurtpreventie in Nesselande en reacties vanuit buurtpreventieteam blokt. Schaam je diep en ga wat zinnigs doen. We verwachten dat je de ****** uit je artikelen verwijderd en het woord datalek zeker. *****

 5. [UPDATE 19 maart 2021 directe reactie info@buurtpreventienesselande.nl]

  Beste Buurtpreventie Nesselande,

  Dank voor uw reactie. Wij zijn blij met uw poging tot dialoog, anders dan uw openlijk verwijt naar dit platform van een ‘persoonlijke vete’ en uw oproep in de sociale media naar de leden van Buurtpreventie Nesselande om dit bericht te negeren. Dit betreuren wij zeer, aangezien standaard de chatberichten in Telegram (meting juni 2020-maart 2021) niet zijn afgeschermd en wij het noodzakelijk achten gebruikers van Telegram te waarschuwen voor dit gevaar als ook onze communicatie van een eventuele oplossing.

  U zegt: ‘blokkeren’.

  – Wij blokkeren op dit platform alleen reacties en dialogen die in strijd met algehele richtlijn en de wet, zoals racistische reacties en op de man gespeelde uitingen, zoals wij ook negatieve uitingen aan uw persoon hebben geblokkeerd in reacties onder onze artikelen. Wij kennen naast de website een actieve twitter-, Instagram- en mail en bieden een breed scala aan reactiemogendheden.

  U zegt ‘Schadelijk’

  – Zoals bekend – en aangegeven in bovenstaand artikel – hebben wij sinds de oprichting van burgerinitiatief Buurtpreventie Nesselande deze lokale buurtpreventie gepromoot en bewoners opgegroepen lid te worden. Door deze openlijke steun voelen wij ons ook verantwoordelijk voor een opvolging aangezien u in uw communicatie en reactie op vragen van bewoners aangeeft dat ‘Telegram veiliger zou zijn dan WhatsApp’. Media-initiatieven, zoals Nesselande.info en uw uitingen kennen wettelijk een verantwoordelijk qua impact, beeldvorming en waarheidsvinding. Voor de goede orde hebben wij reeds eerder getracht met u te communiceren.

  U zegt ‘Onwaarheden’

  – Ons artikel over Telegram is gebaseerd op gedegen bronnen-onderzoek en wij nemen het advies van beveiligsexperts, zoals die van de Amerikaanse FBI en Nederlandse Kaspersky, op basis van actuele bevindingen zeer serieus. Het artikel bevat bronartikelen en -links die zich op technisch onderzoek basseren als ook constructieve oplossingen geven voor een beschermd gebruik van Telegram. Nogmaals, wij staan achter een burgerinitiatief als ‘buurtpreventie’, maar willen u verzoeken uw leden en gebruikers bij te staan bij een veilig gebruik van de Telegram-app of wellicht te kiezen voor het door de gemeente geadviseerde systeem.

  U bent ook de persoon achter ‘NieuwsNesselande.nl’. In uw media-berichtgeving verschillen wij (Nesselande.info/Rotterdam-Nesselande.nl opgericht in 2004) sterk van uw NieuwsNessselande.nl (oprichting 2017), ‘nieuwssite’ van de co-ordinator Buurtpreventie Nesselande. ook nog eens veel verwarring bij onze lezers heeft gegeven.

  – Allereerst kennen wij als redactie geen ‘kleur’; wij hoeven als redactie initiatief X niet te negeren omdat het niet bij de politieke visie van Y zou passen. Wij kennen ook de professie om video-materiaal NIET viraal te willen laten gaan omdat dit een bepaald beeld van bijvoorbeeld gemeentestrand van Nesselande en ‘bezoekers van buiten’ zouden geven.

  – Wij doorzien in veel (social media) uitingen dat politieke stromingen ‘baat’ hebben bij een negatieve beeldvorming van woongebieden en zien liever dat er content direct naar politie en handhaving wordt gestuurd, anders dan het op sociale media opwekken van een ‘gekleurde’ discussie.

  – Zo haken wij graag constructief en feitelijk in bij de betrouwbare (social media) observaties van gemeente, handhaving die bijvoorbeeld zelf aan het strand Nesselande aanwezig zijn, onze eigen observaties, die van lezers plus bewoners. Daarbij gebruiken wij de daadwerkelijke criminaliteitscijfers, zoals de politie.nl en CBS die afgeven, als ook de veiligheidsindex van de gemeente Rotterdam, en zijn wij van mening dat in de redactionele berichtgeving geen onnodig gevoel van onveiligheid gegeven dient te worden, en al helemaal niet als de verantwoordelijke oprichter van het mediaplatform zelf verbonden is aan de lokale buurtpreventie.

  In afwachting van uw inhoudelijke reactie.

 6. Ter voorkoming van onjuiste beeldvorming: Op de website Onemorething word Telegram en Whatsapp met elkaar vergeleken. Ze hebben allebei plussen en minnen. Onderstaande de laatste paragraaf uit het betreffende artikel.

  Is Telegram veiliger dan WhatsApp?
  Telegram is op het gebied van privacy wel degelijk veiliger dan WhatsApp, maar niet zo veilig als het zichzelf voordoet. Zoals je hierboven kunt lezen worden er nog steeds veel gegevens verzameld en heeft het platform een aantal keer per jaar te maken met cyberattacks. Mensen die WhatsApp gewend zijn zullen overigens niet veel verschil merken met Telegram, buiten het feit dat je gegevens niet bij Facebook eindigen. En wat dat betreft moet de vraagstelling misschien niet zijn welk platform veiliger is, maar waar jouw voorkeur naar uitgaat.
  Wil jij je gegevens naar het hoofdkantoor van Telegram in Dubai sturen of geef je ze liever aan Mark Zuckerberg’s Facebook. Die keuze laten we aan jou over..

 7. Beste Henk,

  (Uw IP komt gelinkt aan meer namen voor waarbij u op de blacklist kwam te staan).

  Wij hebben even de tijd genomen om artikelen te bekijken op de u aangedragen link naar OneMoreThing, https://www.onemorething.nl/2021/01/telegram-whatsapp-hoe-veilig/.
  Die artikelen geven opzienbarende en onjuiste uitingen.

  – Tevens spreken wij geen voorkeur uit voor een chatsysteem, maar zijn van mening dat de Buurtpreventie Nesselande haar gebruikers dient te informeren over het feit dat de buurtpreventie-groepen geen noodzakelijke end-to-end encryptie kennen en daarbij een aanzienlijk veiligheidsrisico kennen. Hierbij verwijzend naar de bronnen/onderzoeken van FBI/Kaspersky en McAfee die in het artikel worden genoemd, veelal met link naar het originele artikel.

  – Aangezien de Buurtpreventie Nesselande ons heeft aangegeven “onderzoek te hebben gedaan” hebben wij dit onderzoek opgevraagd. Spijtig zag hij onze vraag als “smaad” en is nergens een onderzoek gepubliceerd die het gebruikt van het onveilige, Russische Telegram rechtvaardigen. Aangezien de gemeente Rotterdam successen boekt met de inzet van WhatsApp groepen in de andere wijken van Rotterdam blijft het merkwaardig dat Nesselande een ander chatsysteem zou inzetten.

  – In het verouderde artikel van OneMoreThing wordt terecht aangegeven dat Telegram haar berichten standaard niet beschermd, dit kan alleen via secret chats bij 1op1 chatcontact, dit kan NIET via groepsgesprekken. U heeft ons dus terecht op een onjuiste vermelding op OneMoreThing gewezen die haar lezers niet juist voorlicht over end-to-end encryptie in groepsgesprekken. Wij zullen actie ondernemen.

  – Ook na de updates van Telegram bieden spijtig geen automatische afscherming via noodzakelijke end-to-end encryptie van de groepsgesprekken

  – Wij willen u adviseren voor software en veiligheidsissues onderzoeken van Kaspersky, McAfee en PSA te raadplegen, https://www.thefastcode.com/nl-eur/article/psa-telegram-chats-aren-t-end-to-end-encrypted-by-default?

  – Wij zijn het volledig eens met OneMoreThing dat vooral de Telegram-groepen steeds meer een ‘vervanging’ lijken te gaan worden voor het illegale Darkweb. Bijgaand nog even een citaat ook verwijzend naar de actualiteit en van de OneMoreThing site gehaald:
  “Naast dat de aanvallers op het Capitool Telegram zouden gebruiken, gaan er ook al langer berichten over het feit dat de app wordt gebruikt door Neo-nazi’s en de Russische regering om via misinformatie voor onrust te zorgen met alle gevolgen van dien. Het management van Telegram zou hier niet tegen ingrijpen en daardoor zou Apple er nu voor moeten zorgen dat de app volledig wordt verwijderd. ”

  Wij zullen contact opnemen met OneMoreThing en vertrouwen erop dat u van mening bent dat juist een lokale buurtpreventie een veilig chatsysteem dient te gebruiken waar veelal gevoelige info in wordt gedeeld.
  Ook voor uw informatie blijven wij daarom het artikel updaten en betreuren wij het feit dat Buurtpreventie Nesselande haar gebruikers niet eerlijk informeert.

  Dank voor uw reactie en groet,

  Redactie Nesselande.info

Reacties zijn gesloten.

Populair