HomeActiviteiten Nieuws NesselandeBuurtpreventie Nesselande: Het @ADnl - @RDStad heeft de waarheid...

Buurtpreventie Nesselande: Het @ADnl – @RDStad heeft de waarheid verdraaid over oliebollendump IN/BIJ Nesselande, niet ik!

auke bergsma fake buurpreventie nepnieuws

Begin januari 2023 gaat er een verhaal viral in de landelijke media – zoals de titels van DPG Media, Sky en SBS6 – dat er IN een vaart/sloot IN Nesselande oliebollen zouden zijn gedumpt. De bron lijkt het artikel uit het AD/RD te zijn van uitgever DPG media. 

De krant heeft voor de berichtgeving contact gehad met de buurtpreventie Nesselande.

Kritisch op desinformatie

Gesteund door de anti-nepnieuws campagne van de Rijksoverheid blijft Nesselande.INFO kritisch op de verspreiding van nepnieuws of desinformatie over onder andere de wijk Rotterdam-Nesselande.

De Rijksoverheid schrijft over (de verspreiding van) desinformatie:

Desinformatie is onware, inaccurate of misleidende informatie die met opzet wordt gemaakt en verspreid om geld te verdienen of om een persoon, sociale groep, organisatie of land te schaden.

Het betreft wederom een merkwaardig bericht dat een negatieve smet legt op de mooie en veilige wijk Rotterdam-Nesselande. Een wijk waar Nesselande.INFO ooit met een ex-politieagent aan de wieg stond van de buurtpreventie Nesselande. De huidige buurtpreventie Nesselande medewerker hebben wij geholpen om gebruikers te informeren over instellingen van het spijtig onveilige Telegram dat zijn berichten in groepen niet afschermt, zie dit artikel.

Misleidend

De discussie dat “IN een sloot BIJ Nesselande” de indruk zou wekken dat de grote dump welzeker IN de wijk Nesselande, Rotterdam, zou zijn geweest, werkt klaarblijkelijk misleidend. Ook het feit dat een buurtpreventie uit ROTTERDAM-Nesselande vraagt om tips, zou de indruk wekken dat het om een dumping gaat in Rotterdam-Nesselande. Dat de dumping niet IN een sloot IN Nesselande was, is een feit.

De buurtpreventie meldt aan Nesselande.INFO dat het AD/RD hier een eigen verhaal van heeft gemaakt en dat de vermeldingen over de buurtpreventie Nesselande, in de diverse artikelen, niet kloppen. Waarom die artikelen van het AD/RD niet zijn gecorrigeerd op deze feiten, is een raadsel.

Kijkend naar de reacties op de Facebookpagina van de buurtpreventie, zijn wij van mening dat de indruk wordt gewekt dat de dumping in Rotterdam-Nesselande zou zijn geweest en op die manier wellicht door de diverse media foutief is overgenomen.

Rijksoverheid.nl: “Onder nepnieuws wordt soms desinformatie en soms misinformatie verstaan. Het begrip nepnieuws wordt ook als synoniem gebruikt voor leugens en voor onzorgvuldige journalistiek.”

Wij zijn van mening dat de berichtgeving ‘misleidend’ over kan komen en schadelijke reacties opwekt, naar bijvoorbeeld de lokale retail in en omgeving Nesselande, zoals deze screenshots tonen:

Wij betreuren zeer dat er op de Facebook van de buurtpreventie Nesselande een ‘shaming’ discussie gaande is die – met vermelding van de winkels in Nesselande – beschuldigingen maakt naar diverse retail in Nesselande.

Het is immers de buurtpreventie uit NESSELANDE die een dumping meldt en niet aangeeft dat dit in Zuidplas heeft plaatsgevonden wat de indruk wekt dat het om een dumping in Rotterdam-Nesselande gaat.

 • Nesselande.INFO heeft zelf open en via de sociale media DPG media verzocht de artikelen te corrigeren en heeft een verzoek neergelegd de juiste locatie te vermelden en de totstandkoming toe te lichten, wat spijtig bij het schrijven van dit artikel, nog niet is gebeurd.
 • De buurtpreventie Nesselande bevestigt ons met het AD/RD te hebben gesproken over de oliebollendump IN/BIJ Nesselande en bevestigt ons welzeker contact te hebben gehad met een reporter van de uitgever.
 • Waarom de buurtpreventie Nesselande zelf het AD/DPG media niet om correctie van de artikelen heeft gevraagd, is een raadsel. 

Wij hebben DPG media voor het verdere feitenonderzoek tevens om een reactie gevraagd hoe dit verhaal zo heeft kunnen ontstaan.

De buurtpreventie medewerker Nesselande – die met de betreffende uitgever en titels vaker artikelen laat optekenen over Nesselande – reageert naar ons met verzoek aan te geven dat de buurtpreventie Nesselande altijd “een sloot BIJ Nesselande” heeft vermeld. In de reacties op zijn Facebookpagina valt te lezen dat er verwarring is ontstaan of dit nu IN of BIJ Nesselande is geweest (zie screenshots).

De lokale buurtpreventie Nesselande laat ons weten dat het AD/RD hier een eigen verhaal van heeft gemaakt waardoor het nepnieuws is ontstaan (quotes). Hij zou hier zelf geen schuld aan hebben:

 • “Dat de buurtpreventie Nesselande heeft aangegeven dat de oliebollendump IN Nesselande zou zijn geweest. Dat staat niet in onze uitingen.”
 • “Dat een journalist van het AD daar een ander verhaal van heeft gemaakt of foto’s plaatst heeft niks te maken met buurtpreventie.” 
 • “Dat wij ter plekke zijn geweest bij de oliebollendump hebben wij nooit beweerd. Dat het AD daar een mooi verhaal bij maakt is ons niet aan te rekenen.”
 • “Wij hebben nooit aangegeven dat handhaving of stadsbeheer hier mee bezig is.” 
 • De buurtpreventie Nesselande is niet op locatie geweest en heeft ook geen tractor geregeld. Dat het AD/RD dit meldt, is niet juist, aldus de buurtpreventie coördinator.
 • Waarom de betreffende reporter van het AD/RD dan deze claim – en andere claims – maakt, is onduidelijk:

“In een vaart langs de weg in Rotterdam-Nesselande zijn grote vuilniszakken vol oliebollen gedumpt. Buurtpreventie Nesselande regelde een tractor die de zakken er met een grote grijper uitviste. (AD/RD januari 2023)”

 • Volgens een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn zijn de zakken ontdekt door de boswachter van Staatsbosbeheer.
 • De foto bij het artikel van het AD/RD is ook niet van de buurtpreventie; er wordt onterecht copyrights op geclaimd. De buurtpreventie meldt ons dat wij dit juist hebben gezien.
 • De medewerker – tevens actief lid van een lokale politieke partij – laat ons niet weten waarom een buurtpreventie uit ROTTERDAM met de Rotterdamse editie van het AD contact heeft over een dumping in een andere gemeente, namelijk ZUIDPLAS.
 • Waarom de buurtpreventie medewerker niet op zijn eigen sociale media meldt dat het AD/RD veel heeft ‘verzonnen’ in de gewraakte artikelen, is ook niet duidelijk. Wij willen adviseren dit wel tegen te spreken als inderdaad AD/RD foutieve berichtgeving over de man deelt. 

Dit artikel is een update van dit artikel op Nesselande.INFO

De originele berichten van het AD/RD januari 2023, alle rechten (c) januari 2023, DPG media. 

Vuilniszakken vol oliebollen in vaart in Rotterdam-Nesselande gedumpt

In een vaart langs de weg in Rotterdam-Nesselande zijn grote vuilniszakken vol oliebollen gedumpt. Buurtpreventie Nesselande regelde een tractor die de zakken er met een grote grijper uitviste.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden