HomeGemeente #raad010Tot en met december 2022 2 miljoen kilo duurzaam bladruimen

Tot en met december 2022 2 miljoen kilo duurzaam bladruimen

 

 

De gemeente ruimt van oktober tot december herfstbladeren van de straat op, zodat wegen minder glad zijn en begaanbaar blijven. Tussen oktober en december zijn ruim 500 reinigers van de gemeente bezig om meer dan 2 miljoen kilo bladeren van straten, stoepen en fietspaden op te ruimen.

Elektrische bladblazers

Voor het opruimen van de bladeren gebruiken de reinigers elektrische bladblazers. De elektrische bladblazers hebben geen vieze uitlaatgassen. Zo blijven niet alleen de straten van Rotterdam een stuk schoner en veiliger, maar ook de lucht die we inademen.

Bladversnipperaar

De gemeente Rotterdam ontwikkelde samen met een aannemer een bladversnipperaar. Die gebruiken we in parken en op brede grasstroken. De machine versnippert afgevallen blad dat op het gras ligt en strooit de snippers ter plekke over het grasveld. Dit verbetert de bodemkwaliteit en zorgt voor een gezondere grasmat.

Rotterdam doet mee aan een landelijke proef om herfstbladeren te recyclen. Een deel van het ingezamelde blad wordt verwerkt tot bokashi.

Bokashi is een Japanse methode om organisch materiaal zoals bladeren te fermenteren. Het levert een soort ‘zuurkool’ van oude bladeren op, die wonderen doet in de tuin. Het verbetert de structuur van de bodem en activeert het bodemleven, zoals gezonde bacteriën, schimmels, regenwormen en kevertjes.

Compost

We verwerken het grootste deel van de bladeren die we opruimen tot compost. Compost is voedsel voor bomen en planten. Er mag geen zwerfafval tussen de bladeren zitten, want dan komt dat in de compost terecht. Daarom verwijderen de reinigers het zwerfafval eerst uit de verzamelde bladeren. Dat doen ze met bladblazers, afvalknijpers en harken.

Een gft-verwerker maakt compost van de bladeren. Een deel van de compost wordt geleverd aan de Rotterdamse Grondbank. Daar mengen ze de compost met gewone grond. Zo ontstaat een goede kwaliteit grond die we gebruiken om plantsoenen mee aan te leggen. Zo krijgt het blad een nieuwe functie in de Rotterdamse bodem.

Help mee

De gemeente werkt hard om zoveel mogelijk bladeren op te ruimen. U kunt meehelpen door uw eigen stoep bladvrij te maken. Het blad kunt u in uw huiscontainer (kliko) voor gfe+t doen, of gratis inleveren bij het milieupark. Zo zorgen we samen voor aantrekkelijke, schone en veilige straten.

Meldingen over de buitenruimte

Heeft u vragen of wilt u iets melden over herfstbladeren of iets anders in de buitenruimte?

Wat het ook is, vertel het aan de gemeente op de pagina Melding buitenruimte.

Via: gemeente Rotterdam oktober 2022

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair