HomeNesselande INFO nieuws Na jarenlange daling, 36% meer auto-inbraken in Nesselande; camera's op boulevard...

[ONDERZOEK] Na jarenlange daling, 36% meer auto-inbraken in Nesselande; camera’s op boulevard geen effect

In 2022 werden ruim 43.000 auto-inbraken gepleegd en dat zijn er 118 per dag. Dat is een stijging van zo’n 12% ten opzichte van 2021. Ook in Nesselande is de stijging merkbaar en is de roep op controle, of een fysieke zichtbare buurtpreventie, groot. Zie ook de poll op Nesselande.INFO

Met Pasen en in de nazomer-herfstvakantie een enorme piek

Opvallend is dat we – nu sinds tien jaar de auto-inbraken in Nesselande weer enorme stijgen – vanuit de lokale politiek weinig horen over de situatie in bijvoorbeeld de wijk Nesselande. In de jaren dat er sprake was van een daling van auto-inbraken werd er door de genoemde partijen – die is gelinkt aan de onder andere de Buurtpreventie Nesselande – een tegengesteld beeld gecreëerd vanuit de toenmalige positie in de Rotterdamse oppositie.

Nu deze partij zelf lokaal regeert, is er opvallend weinig aandacht voor de inbraken en ook toename van diefstal in de wijk Rotterdam-Nesselande.  De wijk waar een aantal leden zelf ook woonachtig zijn.

Camera boulevard geen effect

Helemaal opvallend is het aanwezig zijn van een 24/7 camera op de boulevard van Nesselande. Dit is in 2022 de plek geweest waar rondom de boulevard niet alleen inbraken maar ook veel diefstallen van voertuigen hebben plaatsvonden.

Spijtig heeft deze camera met reikwijdte over bijna de gehele boulevard, geen effect. Aangezien op de stranddagen voldoende politie en handhaving aanwezig is, zou juist deze camera moeten dienen voor het voorkomen cq. opsporen van criminaliteit in de periode rondom de zomerse stranddagen.

Navraag bij de lokale partij die graag veel camera’s in Rotterdam ziet verschijnen, heeft niet tot een reactie geleid. Zie onder andere dit artikel. 

De afgelopen tien jaar was er juist een daling in het aantal inbraken te zien. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente Politiedata. Vooral in de provincie Groningen moet je oppassen, daar is het aantal inbraken vrijwel verdubbeld.

Expert autoverzekeringen Dijcks is zeer verrast door deze enorme stijging. “Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA verzekering komt je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de auto-expert.

Sterke toename 

Het is een stijging van 11,8% ten opzichte van 2021. Maar nergens in Nederland nam het aantal auto-inbraken zo sterk toe als in de provincie Groningen. In 2022 werd er hier bijna twee keer zo veel ingebroken in auto’s als het jaar ervoor (+96,2%). Ook in Drenthe (+71,7%) en in Limburg (+44,1%) was sprake van een forse stijging.

 

“Deze stijging in het aantal auto-inbraken kan effect hebben op de premies die je betaalt voor de autoverzekering. Die kunnen namelijk per buurt anders zijn. Want als het risico op diefstal hoger is geworden. Dan wil de verzekeraar dit risico afdekken en dat betekent een hogere premie”, legt Menno Dijcks van de onderzoeker uit.

In Flevoland vond in 2022 juist een sterke afname plaats: hier werden 23% minder auto-inbraken gemeld dan het jaar ervoor. Ook in Utrecht (-8,5%) en Gelderland (0,6%)  werd minder vaak ingebroken in auto’s.

Ruim 1000 extra inbraken in Amsterdam

In 2022 waren er 6.318 auto-inbraken in de hoofdstad: 1.094 meer dan een jaar eerder. In geen enkele gemeente was dit aantal zo hoog. Andere steden waar het vorig jaar veel vaker mis ging zijn Rotterdam (+891), stad Groningen (+276), Maastricht (+234) en Eindhoven (+221). Opvallend is bovendien dat er in één Amsterdamse buurt (de Amsterdamse Poort, vlakbij de ArenA) meer auto-inbraken plaatsvonden dan in 305 Nederlandse gemeenten.

 

Ook in het doorgaans rustige Oldenzaal was er een dieptepunt. In deze Overijsselse gemeente steeg het aantal auto-inbraken van 5 in 2021 naar 101 in 2022: een vertwintigvoudiging.

Autoverzekeringen-expert Dijcks: “Al blijf je in het hetzelfde huis wonen en hou je dezelfde auto. De verzekeringspremies worden wel doorgaans jaarlijks aangepast. Het kan zijn dat je dan bij een andere verzekeraar beter af bent. Het is daarom altijd verstandig om dat jaarlijks even te vergelijken”.

Steden waar vorig jaar juist opvallend minder auto-inbraken waren zijn Utrecht (-230), Bergen op Zoom (-157), Haarlem (-152), Den Bosch (-104) en Lelystad (-101).

Meer informatie over het onderzoek lees je hier

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular