HomeNesselande INFO nieuwsVisuele impressie: 20 jaar Rotterdam-Nesselande en portal Nesselande.INFO

Visuele impressie: 20 jaar Rotterdam-Nesselande en portal Nesselande.INFO

 

De wijk Nesselande bestaat sinds 2000 en is gelegen aan de Zevenhuizerplas aan de rand van de Rottemeren en het Groene Hart. Nesse betekent “landtong” en zou het aangeslibd land duiden. Nieuwsportal Nesselande.INFO bestaat sinds 2003. Nesselande is de wijk en het onderdeel van stadsdeel Prins Alexander en grenst aan de gemeente Zuidplas. In dit artikel een overzicht met unieke foto’s “uit de oude Nesse-doos”, wat highlights, waar mogelijk voorzien van video’s. 

Zijn wij een highlight vergeten? Reageer onder dit artikel en mail uw foto/video naar nesselande@atmost.nl 

 

Het karakter van de wijk

Anno 2020 kende de wijk ruim 14.000 inwoners (bron: Allecijfers.nl). Het gedeelte met eigen strand wordt in de volksmond ‘strand Nesselande’ genoemd en ligt aan het Winkelcentrum boulevard Nesselande Newport. Dit winkelcentrum heeft ooit op het strand van Nesselande gelegen. Nesselande is met gemiddeld 40 jaar ‘jong’, kent vooral gezinnen en koopwoningen maar ook anno 2020 bijna 5000 auto’s.

Het toezicht aan het strand Nesselande is anno 2020 streng en kent een alcoholverbod. Op zonnige dagen is handhaving aanwezig. Burgemeester Aboutaleb zegt over de wijk:

Het Wijkprofiel verbindt de harde cijfers en de beleving van de Rotterdammers met elkaar. Dat is waardevol.

De wijk Nesselande kent een oppervlakte van 350 hectare waarvan land 291 hectare en water 59 hectare. De bevolkingsdichtheid per km². bedraagt  (2019) 4.277 personen

De Rottemeren is een stelsel van verbredingen van de rivier de Rotte, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De Rottemeren zijn gelegen tussen de A12 in het noorden, Bleiswijk in het westen, Zevenhuizen in het oosten en Oud Verlaat in het zuiden

Over nieuwsportal Nesselande.INFO

De portal Nesselande.INFO (in 2003 begonnen als Nesselande.net en tevens bereikbaar onder Rotterdam-Nesselande.nl) heeft als doel de wijkbewoners, ondernemers – en andere geïnteresseerden – regelmatig op de hoogte te houden van wat er speelt in de wijk. Wij gebruiken daarbij het principe van burgerjournalistiek. De nieuwsportal is sinds 2003 uitgegroeid tot een levendig portal met meer dan 6500 artikelen en 5000 unieke bezoekers per dag. Door de professionele aanpak – en het veelvuldig overnemen van ons nieuws door andere lokale media – is de content hoog in de zoekmachines te vinden en het bereik van het portal hoog. De wijk-poll, de visuele storytelling, het realtime-weer en het snel berichten van wat is opgevallen in de wijk, zijn kernpunten van de redactionele mix. Bij veel evenementen en openingen zijn wij live aanwezig.

De site is een initiatief van Rotterdams digital en online marketing bureau AtMost, medewerkers van het bureau wonen en werken in de wijk. Sinds 2009 worden artikelen gepusht naar een actieve twitter-account.

De redactie tracht zo breed en objectief mogelijk te berichten.

De naam ‘Nesse’

In en om Rotterdam komt het woord ‘nesse’ regelmatig voor. Bekend is natuurlijk de wijk Nesselande, maar denk ook aan Nesserdijk, Nesseweg, Nessebos en Nesserpad. Maar wat betekent dat nou, zo’n ‘nesse’?

IN 1995 HEBBEN DE (TOENMALIGE) GEMEENTEN NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL EN ZEVENHUIZEN-MOERKAPELLE GRONDGEBIED, WAARONDER DE BUURTSCHAP GROENEWEG, OVERDRAGEN AAN ROTTERDAM VOOR DE ONTWIKKELING VAN EEN VINEX-LOCATIE MET DE WERKNAAM ACHTKAMP.

DE BOUW VAN DE WIJK, MET DE DEFINITIEVE NAAM NESSELANDE, IS GESTART IN 2000.

Landtong

Een nesse staat voor een landtong. Dit heette vroeger ook wel nes, nis of neus. Dat is een smal stuk land dat uitsteekt in zee of in een meer. De algemene betekenis van het woord nes is eigenlijk aangeslibd land, ook wel schor genoemd.

Vroegere gemeenten

In het jaar 1995 hebben de (toenmalige) gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle grondgebied, waaronder de buurtschap Groeneweg, overdragen aan Rotterdam voor de ontwikkeling van een Vinex-locatie met de werknaam Achtkamp. De genoemde gemeenten vormen nu Zuidplas.

De bouw van de wijk, met de definitieve naam Nesselande is uiteindelijke gestart in 2000. De wijk kent kenmerkende onderverdelingen, zoals Tuinstad en Waterwijk.

De inwoners worden vertegenwoordigd door wijkcomité Nesselande. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

De gemeente Rotterdam promoot de wijk als:

Nesselande heeft een groot aanbod van ruime woningen met een tuin en appartementen met zicht op de Zevenhuizerplas. Het woningaanbod bevat ook seniorenwoningen, relatief goedkope huurwoningen en kavels waar mensen zelf op kunnen bouwen.

Een eigen metrostation maakt een snelle verbinding naar het Alexandrium en het centrum van Rotterdam mogelijk.

In het noordoosten van de deelgemeente ligt de wijk Nesselande. De wijk heeft een groot aanbod van ruime woningen met een tuin en appartementen met zicht op de Zevenhuizerplas. Het diverse woningaanbod bevat ook seniorenwoningen, relatief goedkope huurwoningen en kavels waar mensen zelf een vrijstaande woning kunnen bouwen. Een eigen metrostation maakt een snelle verbinding naar het Alexandrium en het centrum van Rotterdam mogelijk.

Highlights op Nesselande.INFO

Hieronder een opsomming van diverse hightlights, zoals de wijk Rotterdam-Nesselande deze heeft beleefd en nog steeds meemaakt en ook op Nesselande.INFO voorbij zijn gekomen:

  • De voorronde WK strandvoetbal op strand Nesselande met bekende voetballers.

  • Burgemeester Aboutaleb bezoekt Nesselande en opent de 30 april viering.
  • De opening van het bedrijventerrein.
  • De aanleg van de waterski-baan Project 7 met horeca op het water.

  • In 2015 kwam de Tour de France langs Rotterdam-Nesselande.

Zijn wij een highlight vergeten? Plaats hieronder uw reactie!

Via CBS.nl, Allecijfers.nl, Wikipedia.org, Nesselande.INFO, Gemeente Rotterdam

 

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

Popular