HomeNesselande INFO nieuws#ChaosNesselande: geen parkeerplekken, wel werkzaamheden en afsluitingen tijdens festival met 45.000 bezoekers...

#ChaosNesselande: geen parkeerplekken, wel werkzaamheden en afsluitingen tijdens festival met 45.000 bezoekers #verkeerchaos

Zomer 2022 kent Nesselande een verkeerschaos door werkzaamheden die niet lijken te zijn afgestemd, de deadline wordt genegeerd zonder communicatie en kent onjuiste, verwarrende bewegwijzering in de wijk. Naast de gehaaste werkzaamheden in de wijk, sluit het niet aan bij een beoogde doorvoer van verkeer door werkzaamheden in het gebied Prins Alexander zelf. Nesselande.INFO heeft direct met gemeentewerkers kunnen communiceren om omleidingen en bewegwijzering in lijn te krijgen, dit na aanhoudende klachten van bewoners en bezoekers die elders niet zijn opgepikt. 

 

Het schitterende event CuliNESSE op het Oeverpark Nesselande – waar veel Nesselanders en Zuidplassers zich op verheugen – vindt in 2022 plaats op 25, 26 en 27 augustus 2022. Dit na een afwezigheid in 2020 en 2021. Deze nieuwe data waren reeds in 2021 bekend nog voordat de werkzaamheden in Nesselande zijn gestart. Omdat het festival per dag zo’n 15.000 bezoekers kent, in een wijk Nesselande die al 20 jaar under construction is, is het alert zijn op de situatie die verwacht kan worden. Nesselande zelf kent anno 2022 trouwens zo een 16.000 inwoners. Wij schetsen in dit artikel een vermoedelijke situatie en zullen updaten waar nodig.

We hebben er even op moeten wachten, maar eind augustus is het dan eindelijk zover: de tiende editie van CuliNESSE! We pakken deze editie groots uit met optredens van de beste artiesten en vele culinaire hoogstandjes van bekende restaurants uit de regio.

ONDERZOEK: ‘Waarom betaald parkeren in Nesselande (met bewonersontheffing) onvermijdelijk is!’

College Rotterdam 2022 kent geen aanpak grote parkeerproblemen Nesselande

Het enorme parkeerprobleem in de wijk Nesselande is door onze redactie reeds in 2008 aangekaart bij gemeente en politici, maar mag anno 2022 nog geen plan van aanpak of zienswijze kennen. Door de herziening van bestemmingsplannen – onder andere in 2014 met het Common Green project en de bouw aan de Kretalaan (Noorderstrand) – zijn vitale parkeerplekken verdwenen. Door de bouw van de derde woontoren aan de boulevard is ook het parkeerterrein “Jumbo” verdwenen. Hier zijn geen parkeerplekken voor teruggekomen. In de praktijk pakken grote events ook het parkeerveld aan de Kosboulevard mee als eventterrein, waardoor er een groot gebrek aan parkeerplekken is in de wijk. Ook het event eind augustus kent geen/nauwelijks parkeerplekken voor hun bezoekers. Hier is ergens een denkfout gemaakt in het inmiddels volgebouwd Nesselande. Ook het park Common Green zal nauwelijks/geen parkeerplekken meer kunnen bieden in de toekomst.

 

Bewoners aan de boulevard van Nesselande hebben in 2021 een brandbrief gestuurd aan de gemeente om in actie te komen en wellicht betaald parkeren in te voeren. Tot op heden is er geen plan van aanpak of zienswijze die het parkeerprobleem structureel moet oplossen. Als de kavels in Waterwijk allen zijn verkocht is ook daar geen uitval als parkeerterrein meer mogelijk. Het is vrezen voor veel structurele, grote parkeeroverlast in vooral het gedeelte bewoning net achter de boulevard omdat ook het aantal auto’s per huishouding in Nesselande toeneemt.

 

Strand en grote events

Nesselande kent een inmiddels populair strand Rotterdam-Nesselande en toegewezen event-locatie Oeverpark. Beiden worden ook door de gemeente breed gepromoot. Op drukke, zonnige dagen kunnen er tot 6000 bezoekers zich rondom het strand begeven, aldus inschattingen van politie en handhaving. In 2022 lijkt het bezoek een stuk minder te zijn, ook op tropische dagen.

Wij raden sterk af om met de auto naar CuliNESSE te komen. Nesselande is in ontwikkeling, in de directe omgeving van het terrein wordt gebouwd. Er zijn hierdoor geen parkeerplaatsen in de buurt van het festival. Daarnaast is er donderdag een wegafsluiting op de A16.

 

De afsluiting van de boulevard lijkt daarbij niet meer noodzakelijk. Tijdens CuliNESSE zijn de scholen weer begonnen en vakanties grotendeels voorbij. Dit zou betekenen dat er geen “last” is van overmatig bezoek aan het strand van Nesselande tijdens de eventdagen op het deel strand dat nog toegankelijk is. Wij adviseren strandjes aan de zijkant overkant van strand Nesselande te gebruiken in die week omdat de opbouw al vroeg begint.

Groot event, veel bezoek, veel werkzaamheden

Het Oeverpark mag enkele malen per jaar grote events houden, zoals het in Nesselande populaire CuliNESSE. 2022 is een recordjaar voor CuliNESSE met in totaal 45.000 bezoekers verdeeld over drie dagen. 

 

A en B Herinrichting boulevard

De uitgestelde herinrichting Brandingdijk-boulevard zou aanvankelijk januari 2022 van start gaan, om vervolgens tot mei en juni te worden uitgesteld om onduidelijke redenen. Juni 2022 is begonnen met deel A (zie tekening). De deadline van 5 juli 2022 is om onduidelijke redenen niet gehaald om vervolgens de Brandingdijk in de breedte af te sluiten zonder daar verdere werkzaamheden te zien, zie link. Deze afsluiting is per juli 2022 in beide richtingen. De herinrichting zelf was reeds in 2006 vastgesteld, maar is met bewoners enige jaren geleden aangepast. Indien fase B wordt gehaald in augustus zal de Brandingdijk vermoedelijk nog in beide richtingen daar dicht zijn. Dit is wellicht ook de reden waarom de vrije kavels in Waterwijk niet als tijdelijk parkeerterrein wordt ingezet (zie B).

Waarom StadsOntwikkeling/RotterdamOnderweg/de gemeente Rotterdam ons geen planning met ingeschatte data-doorloop wil of kan geven, is niet bekend.

Wat ze gaan doen bij de herinrichting?

  • Aanbrengen verkeersremmende maatregelen
  • De gemeente Rotterdam verwijdert het asfalt van de rijbaan en brengt zwarte klinkers aan.
  • De ventweg aan de zuidzijde van de Brandingdijk-West wordt versmald, waardoor er meer ruimte ontstaat in de middenberm.
  • De ventweg ter hoogte van het Rietveldpark wordt verwijderd en voor de ingang van het Rietveldpark wordt beplanting aangebracht.
  • De kruising Coenraad Swiepdijk met Brandingdijk ter hoogte van het Rietveldpark wordt aangepast.
  • Bij het winkelcentrum worden parkeerplaatsen voor motoren en een laad- en losplek aangebracht.
  • Tot slot wordt er een  wandelpad aangelegd langs de Brandingdijk.

Als de werkzaamheden A (zie tekening) rond de deadline van 20 augustus 2022 daadwerkelijk zijn afgerond, wordt er vermoedelijk opgeschoven naar de bocht Brandingdijk-Kretalaan. In theorie zou de parallelweg Brandingdijk via de Cypruslaan dan een verbinding kennen richting de Corsicalaan en de P1 van het event eind augustus. Dit zou de drukte op de Corsicalaan komend vanaf de Laan van Avant-Garde kunnen doen spreiden. Vermoedelijk wordt het bezoek over de Laan van Avant-Garde geleid naar de P1 en P2. Net als bij het event in juli zullen vermoedelijk de zijwegen van de Laan worden afgesloten voor wijkbezoekers naar het event.

Werkzaamheden C en P1

Kijkend naar de tekening, zullen er werkzaamheden zijn bij C. Omdat ook de bouwvak voorbij is, is niet duidelijk welke overlast van bouwverkeer daar valt te verwachten. Momenteel zit Common Green in een fase van bodembewerking maar is wel bijna het gehele terrein met hekken afgezet en blijkt een kleine gedeelte over voor een P1 en vermoedelijk een Kiss & Ride rondom het event eind augustus 2022. Ook zou het metroterrein de P1 kunnen worden, wat niet logisch is aangezien daar plekken voor het OV gereserveerd moeten worden.

Vermoedelijk wordt de boulevard voor het Maltaplein (=de winkels) afgesloten en wordt het druk op de Corsicalaan aangezien de Kiss & Riders weer terug moeten. Net als bij het event in juli zal er enorme filevorming zijn op de Corsicalaan richting het eventterrein en de kleine P1.

Donderdag: werkzaamheden A16

De organisatie verwacht vermoedelijk veel bezoek vanuit de richting A16 en waarschuwt voor werkzaamheden op de donderdag. In de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 augustus zijn er wegwerkzaamheden op de A16. Tussen 22.00 en 05.00 uur is de parallelrijbaan van de A16 afgesloten tussen de afrit Capelle a/d IJssel en Knooppunt Ridderkerk.

De toeritten Rotterdam-Kralingen [26], Capelle a/d IJssel [25] en Feijenoord [24] zijn dan afgesloten. De omleiding zal met gele borden worden aangegeven.

 

Ons advies qua aanrijden met de auto naar CuliNESSE?

Allereerst goed de situatie op de A16 bekijken op de donderdag 25 augustus 2022. Deze afsluiting bij de A16 geldt niet voor de vrijdag en zaterdag. Vroeg komen naar het event geeft een kans op een parkeerplek P1 en P2 met vermoedelijke piek in drukte tussen 18.00-19.30 uur op de Corsicalaan en wellicht ook Laan van Avant-Garde. Omdat de vakanties omgeving Rotterdam voorbij zijn, is er ook “normaal” woon-werk verkeer naar de wijk Nesselande.

P1 zal wellicht al alle dagen voor 18.00 uur gevuld zijn.

Aanrijden vanuit de richting Zevenkamp/Hoofdweg (P2) lijkt raadzaam. Vanaf daar is direct te zien of er richting de Corsicalaan sprake is van file-vorming. De mix van Kiss & Ride en P1 parkeerverkeer zal onduidelijkheid en drukte geven met veel omdraaiend verkeer. Wellicht kan het Common Green toch nog spontaan de hekken wat opschuiven als vergroting van een eventueel P1.

 

CuliNESSE ligt op loopafstand van metrostation Nesselande. Neem RET metrolijn B richting Nesselande. Vanaf het metrostation is het een kleine 10 minuten lopen naar de ingang van CuliNESSE.

 

 

 

Nog raadzamer is het reizen met een (deel)voertuig, (deel)fiets, lopend komen of het OV te gebruiken.

 

Dus? Op tijd komen. De Corsicalaan checken. Meteen naar P2 rijden of gebruik maken van de pendeldiensten van het event (Gouda/Nieuwerkerk aan den Ijssel vanaf 16 uur). P2 is een parkeerterrein bij het bedrijvenpark Nesselande. Wat een extra parkeeroptie is als ook P2 vol is, is niet bekend.  Wellicht kan de P van een metrohalte in de buurt uitkomst bieden om vervolgens naar metro Nesselande af te reizen.

 

Mocht jij met een grote groep naar CuliNESSE komen vanuit een gebied dat buiten de pendeldiensten valt, kun je contact opnemen via info@culinesse.nl. Bij voldoende animo kunnen er extra pendeldiensten worden ingezet.

 

 

Die tickets voor de pendeldienst moeten UITERLIJK 7 augustus 2022 worden aangekocht.

Geniet vooral van een topevent op een toplocatie!

 

Een aanvulling? Mail, tweet, Insta, Nextdoor-message.. ons!

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair