HomeGemeenteBREKEND! VOORMAN LEEFBAAR ROTTERDAM VERTREKT (Rotterdams dieptepunt qua criminaliteit)

BREKEND! VOORMAN LEEFBAAR ROTTERDAM VERTREKT (Rotterdams dieptepunt qua criminaliteit)

Partijleider Leefbaar Rotterdam stapt op

De leegloop bij het ongelukkige, en onrustige, Leefbaar Rotterdam zet voort. De timing van het vertrek van de omstreden en onervaren fractievoorzitter Bart van Drunen is onhandig. Dit na een eerder vertrek van twee Leefbaar Rotterdam wethouders Gerben Vreugdenhil (vermeende  belangenverstrengeling Warmtebedrijf) en Tanya Hoogwerf (achtervolgd door racistische anti-islamuitspraken),  is tevens ongelukkig. Net als de ongelukkige en onhandige overall partijcommunicatie waar actieve leden zich regelmatig laten verleiden tot het delen van nepnieuws en desinformatie uit vermoedelijke “zelfpromotie” in de hoop hoger op de kieslijst te komen. Waar de Rijksoverheid(.nl) de inzet van desinfo en nepnieuws door politici zwaar veroordeelt, zie beleid, staat de lokale, Rotterdamse partij zwaar onder druk in termen van “geloofwaardigheid”. 

Deze anti-nepnieuws strategie is verzonden mede namens minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Uslu(Cultuur en Media).

Leefbaar Rotterdam stemmers op Rotterdam-Zuid voelen zich bedrogen
Leefbaar Rotterdam stemmers op Rotterdam-Zuid voelen zich bedrogen

Veel kiezers voelen zich bedrogen door Leefbaar Rotterdam. Newbie Van Drunen speelde in het vermeende “kiezersbedrog” al snel een hoofdrol tijdens een agressieve bewonersavond op Rotterdam-Zuid in 2022 waar de bewoners op Rotterdam-Zuid zich, op zijn zachtst gezegd, belazerd voelen door de invoering van duur betaald parkeren in het noodlijdende Rotterdam-Zuid. Het massaal willen vervangen van sociale huur door “middeninkomens” koopwoningen door Leefbaar Rotterdam lijkt op een methode om juist die “gewone Rotterdammer” de stad uit te jagen gezien de onbetaalbare koopwoningen. Niet veel later zijn ook buslijnen op Zuid geschrapt en kende de uitkering van de broodnodige energietoelage voor de bewoners op Zuid veel problemen.

Sociale woningen vervangen in (het centrum) van Rotterdam door dure koopwoningen kent een scheve vergoeding in de woningmarkt van de Havenstad.

Dat er door persoonlijke inmenging een tram in Hillegersberg is behouden, maar in de arme delen van de stad ook trams verdwijnen, valt niet te verkopen in Rotterdam.

Boze Leefbaar-stemmers lopen weg: ‘Jullie hebben ons verraden!’

Na een omstreden optreden, bij de tevens veelbesproken rechtse omroep Ongehoord Nederland, bracht de onbekende voorman Van Drunen tijdens interviews zijn partij steeds meer in diskrediet. Het gat met de “gewone Rotterdammer” lijkt dan ook groter dan ooit, Van Drunen in lokale media (Rotterdam-Zuid) over het opzienbarende beleid:

Ik kan me die uitspraak herinneren. En ik begrijp dat. Maar juist als je kijkt naar de ontwikkeling die Leefbaar heeft doorgemaakt, laat dat juist zien: je hoeft niet altijd te schreeuwen om dingen voor elkaar te krijgen. En dat is iets waar sommige mensen aan moeten wennen.

Markant is het feit dat omroep Ongehoord Nederland meerdere malen bestraft is voor het tevens brengen van nepnieuws. Na de tijdelijke samenwerking tussen Leefbaar Rotterdam en het verguisde FVD, lijkt ook de link met Ongehoord Nederland – waar FVD regelmatig aan tafel zit – vooral een ongelukkige link te zijn.

DPGMEDIA: “De omroep ligt zwaar onder vuur. De NPO wil de omroep van de buis vanwege het ‘systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie’.”

Een onzichtbare voorman waarbij Rotterdammers geen ruzies maar daden hadden willen zien!

Als dan ook het openbaar vervoer flinke deuken oploopt op Rotterdam-Zuid, neemt de onrust bij de stemmers alleen maar toe. De oudere “gewone Rotterdammers” hadden het eerder voor gezien gehouden op het moment dat hun gekoesterde moestuintjes massaal worden ontnomen binnen de gemeente Rotterdam. 50PLUS was daar de winnaar.

De onzichtbare voorman Van Drunen past nauwelijks in het rijtje van eerdere fractievoorzitters, zoals Pim Fortuyn, Pastors, Sørensen en Joost Eerdmans. Het is een lange lijst van fractievoorzitters die inmiddels afstand hebben genomen van Leefbaar Rotterdam na een reeks van schandalen. Een aantal zou ook wijlen Pim Fortuyns gedachte(n)goed niet meer herkennen in de partij. Illustratief is niet alleen de bekladding van het standbeeld op de sterfdag van Fortuyn in 2023 tijdens de jaarlijkse herdenking, zie artikel, maar ook de bekladding van Nesselander – en lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam – Robert Simons. Het noodzakelijk met partij Denk moeten regeren ten einde tot een coalitie te komen, heeft bij de partij al voor veel opzeggingen gezorgd. Feit is dat Leefbaar Rotterdam ten koste van alles wilde meeregeren per 2023:

In Rotterdam mogen wij ons langzamerhand afvragen wie nu precies die “gewone Rotterdam” is waar Leefbaar Rotterdam de belangen voor behartigt.

Een presentatie aan de pers

Foto: Een presentatie aan de pers door Robert Simons

AD.NL: “Het rommelt binnen Leefbaar Rotterdam. Een deel van de fractie vraagt om het vertrek van fractievoorzitter Bart van Drunen. Ook buiten de fractie groeit de kritiek.”

Tijdens een eerdere regeringsperiode zei de oud-stuurman, fanatiek “bootjesman” en Nesselander Simons over de wederom onrustige periode in de partij in het RD: “Heel jammer. Het zou er over moeten gaan hoe we de stad kunnen verbeteren en het leven van Rotterdammers beter kunnen maken. Maar ja, dit hoort er soms bij in de politiek, en volgens mij zijn we nu in een rustiger vaarwater beland.’’ 

Een soortgelijke situatie lijkt zich te herhalen gezien de leegloop, het aanhoudend nepnieuws en de actieve partijleden die op de sociale media toch vooral zichzelf in de picture lijken te zetten. De Rotterdamse krant kopte toen als toelichting:

” ..twee politiek uitermate roerige weken, een situatie die de Rotterdamse coalitie deed wankelen. Door de overstap van Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal naar Nida raakte de regerende combi van Leefbaar, CDA en D66 de meerderheid kwijt. Bovendien sneuvelde wethouder Ronald Schneider als gevolg van het Waterfront-debacle.”

‘Onheuse en tegensprekende partij-communicatie’

Cynisch genoeg is de partij dan ook, na wederom een desinformatie-nepnieuws schandaal (zie artikel met bronnen), op zoek naar een Communicatiemedewerker, die “de sociale media van de partij op niveau kan brengen”. Het veelvuldig delen van nepnieuws door de eigen actieve leden, soms haaks op geldende politiecijfers en discussies op basis van desinformatie deuken de betrouwbaarheid van de Rotterdamse politiek verder in.

De interne onrust nam al in 2022 toe toen er “in stilte” nieuwe wethouders benoemd moesten worden. De gehele kieslijst achtte zichzelf hiervoor geschikt. Die onrust is sindsdien alleen maar toegenomen.

Rotterdam kent structurele problemen op gebied van explosieve criminaliteit, huisvesting (het woningaanbod sluit niet aan de bij vraag en de dure appartementen in het centrum verkopen slecht), CO2 (Rotterdam is goed voor 20% van de landelijk CO2 uitstoot) en op “wijkkern” niveau zijn de Wijkraden als “slecht” beoordeeld in de tussentijdse communicatie van de gemeente Rotterdam, zie artikel met bronnen. De masaal aanwezige Wijkhubs blijken zomer 2023 nauwelijks bereikbaar te zijn.

Waar zomer 2023 een deel van de actieve leden van Leefbaar Rotterdam zich nog op de camping bevindt, is wederom getracht “in stilte” een vertrekkend lid te vervangen. Deze keer door de nummer twee van de fractie, Ingrid Coenradie, die dus nu de bekritiseerde Van Drunen opvolgt. In de media valt op dat sinds juni 2022 toch vooral Coenradie en Simons in de media opduiken. De mediaoptredens van Van Drunen waren vooral “ongelukkig”. Het moet blijken of de pr-skills van Coenradie hout snijden.

Aanhoudend nepnieuws vanuit Nesselande
Aanhoudend nepnieuws vanuit Nesselande

Ook ‘bestuurlijk talent’ en raadslid Tanya Hoogwerf verlaat Leefbaar Rotterdam, de partij die ook in Nesselande stemmen wist te ronselen bij een nog opvallendere lage opkomst bij de lokale verkiezingen in Rotterdam. Opvallend vertrek wederom aangezien de uitgesproken Tanya – haar moeder is wethouder in Capelle aan den Ijssel – zich heeft ingezet voor een drugsaanpak en de drugsproblemen onder jongeren (in Rotterdam).

Inmiddels augustus 2023 meer dan 100 explosies in de stad
Inmiddels augustus 2023 meer dan 100 explosies in de stad

Leegloop

Waar in 2022 bij de lokale verkiezingen de partij “slim” gebruik wist te maken van de versnippering in de lokale, Rotterdamse politiek, kende Leefbaar Rotterdam een leegloop. Waar veel actieve (raads)leden reeds in een (landelijke) flirt zaten met JA21, FVD en Code Oranje, zijn ervaren leden overgestapt naar de Rotterdamse afdeling van 50PLUS. PVDA en GL kozen in Rotterdam niet voor een samenwerking en de VVD ging gebukt onder een ongelukkige campagne en vooral lage opkomst bij de lokale verkiezingen van 2022.

Of bij de landelijke verkiezingen november 2023 JA21 wederom “werft” onder de actieve Leefbaar Rotterdam (raads)leden, is nog maar de vraag. Juist Joost Eerdmans (nog steeds woonachtig in Prinsenland Rotterdam) kende aanvankelijk een welkome start (in 2002) bij de lokale partij, om na teveel interne schandalen Leefbaar Rotterdam te verlaten, maar nog wel als “lokale” partner-in-crime te zien. Ook het landelijke JA21 is inmiddels leeglopen. Eerdmans zou lokaal op zijn zijn naar een aanvulling van de partij waar Eerdmans wel heeft moeten toezien dat Leefbaar Rotterdam door de jaren is gehalveerd in aantal zetels en het aantal schandelen weer toenomen in een periode waar Rotterdam snakt naar mandaad.

De timing is pijnlijk

Rotterdam kent augustus 2023 wederom dieptepunt qua zware criminaliteit; de drugsvangst verbreekt tijdens de “regeerperiode” van Leefbaar Rotterdam periodiek records, de criminaliteit neemt in de (buiten)wijken gestaag doe, maar ook de onveiligheid in het centrum neemt extreme vormen aan als op de dag van het vertrek van de omstreden Van Drunen de 100e explosie in Rotterdam werd geteld. Het imago van de Havenstad deukt steeds verder in als de gemeenteraad maar geen antwoord lijkt te hebben op de explosies van geweld;

Grootste drugsvangst ooit in Nederland, douane vindt 8000 kilo coke in Rotterdam

Partijleden: ‘Ook Simons kent een gebrek aan leiderschap’

Simons zou een gebrek kennen aan leiderschap, zo melden ingewijden van zijn partij. AD.nl bevestigt deze bevindingen in het gewraakte artikel, augustus 2023: “Simons wordt geroemd om zijn dossierkennis.” Sprekend over dossierkennis, lijkt dat niet te gelden voor de omgeving Prins Alexander waar uitspraken van Simons de verhouding met Zuidplas op scherp heeft gezet door verwijten te maken in de media gebaseerd op desinformatie met betrekking tot de plaatsing van flexwoningen, zie artikel.

Simons wordt ook door de gemeente Zuidplas afgeserveerd
Simons wordt ook door de gemeente Zuidplas afgeserveerd

Ook de (social media) communicatie van Simons komt ongelukkig, zoals bij het afpakken van de spreektijd in de raad, over en oogt niet loco-burgermeester-waardig. Het opnemen, retweeten en zelfs in de een raadsdebat in Rotterdam inbrengen van desinformatie en nepnieuws, zoals met de “plundering die nooit heeft plaatsgevonden” in Nesselande heeft voor een openbaar afserveren van Simons geleid in de Raad.

Cijfers Nesselande inbraken
Cijfers Nesselande inbraken

Begin 2023 was er wederom een ongelukkig een-tweetje met een bevriend journalist waar Simons de geldende politiecijfers omdraaide; Nesselande zou de meeste auto-inbraken kennen in Rotterdam. Cijfers tonen echter het onder aan de lijst bungelen van de wijk aan de Zevenhuizerplas.

Er is een vermoeden vanuit de partij dat Simons continu verkeerd wordt ge-informeerd.

De meneer rechts is NIET coalitiegenoot Vincent Karremans
De meneer rechts is NIET coalitiegenoot Vincent Karremans

Racistische voorvallen als terugkerend thema

Waar Leefbaar Rotterdam een focus had tijdens de campagne op een “Veilig en schoon” Rotterdam, werd op basis van learnings een uiting over immigratie weggelaten. Wel waren er populaire slogans als “Voor alle Rotterdammers”. De uitlatingen van de vertrokken Hoogwerf en wethouder Ronald Buijt richting de Islam doen de oude racistische rellen weer opwaaien. So far het enige terugkerende thema waar de partij rechtlijning beleid op lijkt te voeren. Begin 2023 weigerde Leefbaar Rotterdam afstand te doen van de racistische leuzen op de Erasmusbrug in Rotterdam en liet eind januari 2023 in het AD weten:

Leefbaar Rotterdam weigert een gezamenlijke verklaring van de Rotterdamse gemeenteraad te steunen, waarin afstand wordt genomen van de racistische teksten op de Erasmusbrug.

De campagneslogan “Voor alle Rotterdammers” bleek al snel niet meer geldig voor de partij, zo lijkt het. Het zorgde voor veel spanning binnen de coalitie en met de oppositiepartijen.

 

Wazige Wijkhubs?

Wie Simons volgt op de sociale media ziet een bijna oneindige tour langs Wijkshubs in Rotterdam. Een hub die ook in Nesselande ooit als “experiment” aanwezig is geweest, maar voor de bewoners onvindbaar bleek. Zelfs een verzoek van Nesselande.INFO minstens locatie en openingstijden te communiceren, werd genegeerd. Ruim twee jaar na onze bevindinge komt na de tour door Simons dan ook de brede, Rotterdamse bevestiging. In het partijgezinde Dagblad010 dan ook de toenemende kritiek op de oogappel van Leefbaar Rotterdam (de Wijkhubs) waarbij de partij wederom onderhuidse kritiek levert op hun eigen Simons:

Er bestaat geen structuur en flexibiliteit rondom de openingstijden van de wijkhubs in Rotterdam.

Omdat er de komende periode nog veel meer wijkhubs geopend worden, vreest Leefbaar dat het initiatief om het Rijk naar de Wijk te halen een papieren tijger is. ‘’Terwijl het bemannen van de wijkhubs ons geen probleem lijkt, want de gemeente heeft genoeg personeel om ze structureel draaiende te houden. De bezetting tijdens de Eerste Herziening 2023 lag op maar liefst 14.215 FTE, wat neerkomt op een totale kostenpost van bijna 1,2 miljard euro’’, aldus De Waard, die benieuwd is hoe het wijkhub-idee intern (dus op het stadhuis) gewaardeerd wordt en of er sinds de start wel eens geëvalueerd is?

‘’Wij snappen dat het concept wijkhubs relatief nieuw is, en dat dit gepaard kan gaan met fouten en dat het eindproduct er niet direct zal staan, maar open zijn op momenten wanneer een groot deel van de werkzame bevolking niet werkt, bijvoorbeeld op vrijdagavond (koopavond) of op zaterdagen, lijkt ons een aanbeveling’’, aldus de fractie van Leefbaar als hint naar hun eigen wethouder Simons.

Een bezoek aan een Wijkhub
Een bezoek aan een Wijkhub

Ongelukkige Van Putten illustratief voor de warrige communicatie

Ook Nesselander – en de al eerdere vertrokken ex-Leefbaar raadslid – Van Putten – bekend van zijn olijke X’jes (Twitter heet voortaan X) met fraaie Rotterdamse gebouwen kennen wij van ongelukkige dialogen op de sociale media; zomer 2023 beweert de Nesselander op X dat ooit “zijn” Leefbaar Rotterdam in 2004 heeft gezorgd voor de sluiting van het veelbesproken Perron Nul bij Rotterdam CS en zo voor een veiliger centrum heeft gezorgd. In de praktijk was Perron Nul al in 1994 (PVDA) gesloten en bestond in de periode van sluiting Perron Nul Leefbaar Rotterdam nog niet.

Ongelukkige Simons maakt ruzie met het Havenbedrijf

De “bootjesman” en wethouder Simons, woonachtig in Nesselande en bekend van zijn wandelingen over de boulevard met de kleine Pim Fortuyn-achtige hondjes, was ongelukkig in zijn uitspraken richting de topman van het gewaardeerde Havenbedrijf in Rotterdam. Volgens de Rotterdamse media zou Simons de topman beschuldigen van een te positief zelfbeeld, daar waar het gaat om het duurzaambeleid in de haven (taak wethouder Simons). Leefbaar Rotterdam en D66 maken reeds langere tijd ruzie over het salaris van de topman van de haven in Rotterdam. Wie de communicatie volgt, zou een vermoeden kunnen hebben van een vermeend positiewisseling tussen de topman van de haven en wethouder Simons, op moment dat het wethouderschap van Simons erop zit en Coenradie de vermeende lijsttrekker van de partij wordt.

Coenradie heeft veel te winnen bij Feyenoord

Terug naar de nieuwe fractievoorzitter Coenradie, die vanwege haar zwangerschap niet mei 2022 aan de slag kon als voorzitter van de partij. Coenradie kennen wij toch vooral van de uitspraken in de media over “de voetbalhooligans van Feyenoord”. Dat zorgde weleens voor botsingen met andere partijen in de coalitie en de eigen supporters van de club op Zuid. Het openlijk uitdagen van de jonge harde kern van Feyenoord in de media heeft als vermeende tegenreactie het bekladden van de woning van Simons in Nesselande gehad augustus 2022. Dat Simons tevens augustus 2022 – lopend van zijn woning in Nesselande naar CuliNESSE – is gespot, lijkt haaks te staat op de geldende bedreigingen die in de media is gemeld door de ongelukkige wethouder. Net zo ongelukkig was de “loco” Simons in zijn toespraak op CuliNESSE waar de man door een handje vol toeschouwers werd uitgefloten.

Ongelukkige Rotterdammers

Waar door Leefbaar Rotterdam, direct bij aantreding in de lente van 2022, een streep door de nieuwe Kuip is gegaan, wacht de aanhang van de club op een vervangend plan om de huidige Kuip te vernieuwen en klaar te maken voor langdurige sportief succes. De eerste voorstellen van onder andere De Feijenoorder zijn genegeerd.

Juist op de dag dat de voorman vertrekt deelt AD.nl op basis van onderzoek dat Rotterdam  op de op een na laagste plek staat wat betreft voorwaarden voor een gelukkig leven. Met veel misdrijven, lage inkomens, weinig buurtcontact en slechte gezondheid scoort Rotterdam slechter dan ooit. De stad scoort laag op factoren die de ‘brede welvaart’ beïnvloeden. Ze vroegen de lezers: hoe creëert u geluk ondanks uitdagingen in Rotterdam? ‘Voor de Rotterdammer is de zoektocht naar geluk vooral een innerlijke zoektocht.’ 

 

Een nieuwe Kuip had de welkome boost kunnen geven aan Rotterdam-Zuid en Rotterdam in een lastige periode positief op de kaart kunnen zetten.

Coenradie en collega Bruin gaan de partij na de zomer van 2023 leiden en zouden kunnen beginnen met het eerst schoon schip te maken binnen de partij om wederom te voorkomen dat ook zij tussen wal en schip geraken na het zoveelste schandaal en interne tegenwerking.


Ziet u onjuistheden in dit opinieartikel? Reager via ons formulier op de website. 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular