HomeNesselande INFO nieuws‘Voetbalsupporters openen flexwoningen statushouders Nesselande @Rotterdam’

‘Voetbalsupporters openen flexwoningen statushouders Nesselande @Rotterdam’

 

Nu begin 2023 bekend is geworden dat de gemeente minder flexwoningen in Nesselande gaat plaatsen, en 2/3 van die woningen als sociale huur deels bestemd zijn voor woningzoekenden uit de wijk zelf, blijft er nog maar een plukje statushouders over om te plaatsen in de wijk Rotterdam-Nesselande. Zie het artikel op AD.nl

[Dit betreft een 1 april-grap. Dank voor al uw reacties.] 

70+ Free Rose Castle & Castle Images - Pixabay

 Helaas wordt er over de rug van Nesselande nog wel veel ruzie gemaakt met de gemeentelijke buren over plaatsing te dicht bij een grens. Zie artikel.

Voor het plukje statushouders dat in Nesselande wordt geplaatst is een gebiedje achter de metro gevonden dat onlangs nog is geasfalteerd. Al eerder is er bij de metro in de vinexwijk Nesselande een opvang voor daklozen – ondanks protest – gewoon geplaatst. Deze heeft geen enkele overlast gegeven in ruim tien jaar aanwezigheid. Veel Nesselanders weten helemaal niet van het bestaan van deze opvang af.

Spijtig kent Nesselande daarbij diverse social media (nieuws) kanalen waarin door middel van advertenties gekleurd, lokaal politieke kanalen worden gefund, zie artikel. Met veel opfokt nepnieuws is de komst van flexwoningen – zoals een vergelijking met Ter Apel – in een onrealistisch, negatief daglicht gesteld in Nesselande, zie artikel. Na een aantal opruiende acties op gemeentelijk bewonersavonden in de wijk Nesselande over de vermeende plaatsing van die flexwoningen, zegde de gemeente Rotterdam een volgende bewonersavond af. Hadden de aanwezigen de feiten goed doorgenomen op ons Nesselande.INFO-nieuwsplatform, dan was er een inhoudelijke discussie geweest over de feitelijke plaatsing en bewoning en was er nog steeds een (open) dialoog met de gemeente Rotterdam en hun afgevaardigden.

Op de eerste zaterdag van april in 2023 zullen de voetbalsupporters een rozen-haag vormen waarbij het lid van Leefbaar Rotterdam door de haag loopt en de eerste flexwoningen feestelijk opent. Er is bewust voor een zaterdag gekozen, gezien het strakke schema van Feyenoord in de titelrace.

Bij wijze van gebaar zullen juist de Feyenoord supporters zich van een goede, diverse en menselijke kant laten zien op de eerste zaterdag van april. De supporters zijn zich er steeds meer bewust van het feit dat het succes van hun club op Zuid afhangt van een diversiteit aan (niet-Westerse) spelers, aanhang, medewerkers en broodnodige vrijwilligers. 

Screenshot: AD.nl, 31/1/2023 https://www.ad.nl/rotterdam/leefbaar-tekent-verklaring-tegen-racistische-teksten-op-erasmusbrug-niet-we-zijn-geen-circusdieren~ad2f1d49/

Het gebaar en antiracisme

Het gebaar kent een dubbele bodem. De club van Zuid heeft immers een strak beleid waar het gaat om discriminerende leuzen en overig discriminerend gedrag. Waar Nesselande wordt bevolkt door “actieve” leden van de lokale politieke partij Leefbaar Rotterdam, was het niet willen doen van afstand van de discriminerende leuzen die met oud en nieuw 2023 op de Erasmusbrug zijn geprojecteerd – en het Rotterdamse imago internationaal een flinke deuk heeft gegeven – een sneer naar “niet-Westerse-en-niet-blanke-Rotterdammers”. Zie hier het artikel op wederom AD.nl. Als echte Feyenoorder neem je openlijk afstand van elke discriminerende uiting. Feyenoord zelf neemt keihard afstand van alle vermeende vormen van discriminatie met onder andere gebruik van diverse technologieën in het stadion op Zuid:

Net als de voorgaande edities ondersteunt Feyenoord de boodschap achter de One Love-actie van aankomend weekend. De club vindt het belangrijk zich uit te spreken tegen discriminatie en racisme, waar deze speelronde in het Nederlandse voetbal aandacht voor wordt gevraagd. Feyenoord zal op diverse manieren uiting geven aan het verspreiden van die boodschap.

Nu Feyenoord in 2023 wellicht wel kampioen dreigt te worden, met wederom een elftal bestaande uit een groot deel “niet-Nederlanders” en “niet-Rotterdammers” van geboorte, wil de aanhang met dit gebaar in Nesselande tevens afstand doen van het feit dat Leefbaar Rotterdam – die zich heel erg verwant voelt met Feyenoord en Rotterdam-Zuid – al meerdere keren in verband is gebracht van discriminerende uitingen. Dit is iets dat in de voetbalwereld anno 2023 KEIHARD wordt afgestraft. Die afstraffing lijkt nu in de lokale politiek “van 010” een feit met onhandige acties, zie ook deze actie, en dito onhandige uitspraken, zoals deze van het “politiek talent” Tanya Hoogwerf. Hoogwerf vertrok al snel uit de actieve, lokale politiek toen de geschiedenis haar leek te achtervolgen, zie het genoemde artikel vol met bronnen. De partij van Hoogwerf gebruikte bij de lokale verkiezingen in 2022 nog de slogan “Voor alle Rotterdammers!”. 

 

 

 

Abadi Abd Al-Rashid, die een succesvolle Halal slager runt op een steenworp van de Kuip, zegt: “Wij gaan al 15 jaar naar de Kuip. Ons hele gezin heeft een seizoens. Mijn twee zoons spelen in de JO14 van SC Feyenoord en gaan volgend jaar naar de Feyenoord Academy. Wij zijn heel trots hier te mogen wonen en de club te mogen steunen! van een tijdelijke flexwoning van 2 bij 3 hebben wij nu met hard werken een mooi appartement op zuid mogen betrekken. In de slager heb ik feyenoordshirts hangen met de namen van MIJN zoons erop. Ik ben trots.”

Wij zeggen niet dat deze genoemde lokale politieke partij opzettelijk wil discrimineren, wij weten wel dat de club op Zuid geen link wil met partijen die de club – aan de vooravond van veel sportief en sociaal succes – in het verdomhoekje kan brengen. Cynisch genoeg was het een zeer trouwe speler van de club – van Surinaamse afkomst – die maart 2023 Feyenoord met 2-3 de winst bezorgde uit in de ArenA en de kansen om kampioen te worden enorm heeft vergroot. 

Gezien het enorm aantal boetes (veelal gehad in voetballend Europees verband), maar vooral de kansen op wellicht de triple (=beker, kampioen en EL finale winst), wil de volksclub op Zuid zijn naam vooral zuiver houden en geen vermoedens van “gelinkte discriminatie” doen aanwakkeren.

Aanhang en spelers al jaren gemixt

De spelers van de club op Zuid (en andere clubs in het voetbal) zijn al heel lang niet alleen maar “blank”. Een groot deel van de aanhang – en zelfs harde kern – is immer van “niet-Westerse” komaf, net als de speler op het veld en de massa aan fans die thuis de club volgen. Het valt dan ook te betreuren dat juist de Buurtpreventie in Nesselande met fakenieuws – voorzien van een video met beelden van niet-Westerse strandbezoekers – een gekleurd beeld wilde creëren.

De verzonnen “Plundering van winkels aan de boulevard van Nesselande” is overigens met feiten keihard neerslagen in de toenmalige gemeenteraad en door de dienstdoende wethouder van Rotterdam. Dat een lokaal lid van de genoemde politieke partij met deze “gekleurde” content zwaar-discriminerende discussie wist uit te lokken, versterkt een beeld waar ook Zuid en de Feyenoorders zich niet mee willen vereenzelvigen.

Dit betreft een Facebook die overigens wordt gerund door een actief lid van Leefbaar Rotterdam. 

Frustratie op Zuid

Er is meer frustratie op Zuid. De huren gaan flink omhoog, een upgrade naar een koopwoning zit er niet in en de sociale (buurthuis) plekken verdwijnen op snelheid.

Het betaald parkeren – dat direct na zitting van de nieuwe raad in Rotterdam is ingevoerd – maakt het voor veel bewoners op Zuid niet meer mogelijk auto te rijden. Rotterdamse media schreef mei 2022:

Rotterdam – In de wijken Zuidwijk, Pendrecht en Wielewaal zijn al zo’n 550 handtekeningen ingezameld om te protesteren tegen het invoeren van betaald parkeren. Tot 29 mei kan iedereen nog zijn stem bij de gemeente laten horen via de brief die de bewoners hebben gehad.

Het was de raad met Leefbaar Rotterdam die het leven op Zuid nog duurder maakt. Nu ook het nieuwe Feyenoord-stadion niet doorgaat, gaan ook plannen voor veel retail – en dus veel werkgelegenheid – niet door. Vooral de komst van veel, nieuwe, toonaangevende retail rondom een nieuwe Kuip had Rotterdam Zuid die welkome economische impuls kunnen geven. Dat zelfde medewerkers van de club op Zuid klagen over lekkende daken van het kantoor en aanwezig ongedierte, maakt het sportief imago van Zuid er niet beter op.

Senior beveiligingsadministrator Vincent de Jong, al 15 jaar woonachtig op Pendrecht, zegt: 

Nu de elektriciteit, benzine en verwarming onbetaalbaar zijn geworden en de prijzen in de supermarkten maar blijven stijgen, was dit de druppel. Ik moet mijn auto weg doen. Ikzelf en mijn bezoek kunnen gewoon deze extra kosten niet meer opbrengen. Ik ben een gescheiden man en heb ook mijn andere maandelijkse afschrijvingen. Ik moet nu elke werkdag met de bus, metro, Trein, bus naar kantoor in Oegstgeest. Werkloos zou mijn leven een stuk makkelijk zijn geweest.

Er wordt op Zuid gevreesd voor een toename van bewoners die in isolatie leven, nu de auto voor velen onbetaalbaar wordt. Juist bewoners die in isolatie leven vormen een lastig te besturen groep in de wijk. Bij ouderen kan dit aantoonbaar tot depressie leiden. Veel ouderen zijn fysiek niet meer in staat te fietsen, maar zijn veelal met hun auto nog wel mobiel.

De initiatiefnemers van Zuid zijn bij supportersvereniging tot een voorlopige naam gekomen en willen Nesselanders uitnodigen mee te denken met deze naam, wellicht ook een leuk initiatief voor de vrij onzichtbare wijkraad: 

“Adrianus Fatsoenplijn 1a en 1b”  

Ronnie de Vreede, al 30 jaar wonend op Zuid, zegt over het beleid op Zuid gelinkt aan de club:  

Nu de prijzen zo enorm zijn gestegen en ik 5,25 euro voor een droog, wit puntje met mini knackworst moet betalen in het stadion met dan ook 4,20 euro voor een bekertje water. Wordt het gewoon onbetaalbaar voor ons. Mijn zoon heeft op zadkine een retailopleiding gedaan en had graag rondom de kuip een winkel willen openen met sportmerchandise. Helaas gaat ook dat niet meer door.

 

‘Eerste zaterdag april om 19.08 uur de opening!’

Bij het paadje achter de metro Nesselande zijn er aan beide kanten van de weg nu plekken gevonden voor flexwoningen. Het zou een gebied zijn waar de lokale buurtpreventie zegt actief te zien in dit gedeelte van wijk, ondanks het feit dat er trouwens in Nesselande nauwelijks buurtpreventie rondes zijn gezien sinds 2013 (dit onderzoek loopt, zie hier).

Op de zaterdag is het de bedoeling dat de supporters al zingend (“You never walk alone”, zie hier) leden van de politieke partij door een erehaag van rood-witte blaadjes heen laten lopen. Dit zijn rood-witte rozenblaadjes die van een struik zijn gevallen. Hier is geen plantsoen voor misbruikt. Aan het einde van de haag hangt op de flexwoning een bord met rood-wit doek, een aanwezig lid van de lokale politieke partij zou dan met een wit touwtje het bord met naam van het plein kunnen onthullen. Al deze trouwe supporters – die een haag zullen vormen om de leden van de politieke partij heen – zijn ooit statushouder geweest en vormen nu de kern van de trouwe aanhang van de rood-witte club op Zuid. Een deel is regelmatig vrijwilliger bij de club en moet als suppoost voorkomen dat er overtredingen plaatsvinden in de Kuip die voor nog meer boetes kunnen zorgen. Een van de aanwezig Feyenoordfans zal voor de jeugd in Nesselande op het nabij gelegen Krajicek veldje een gratis panna freesyle clinic geven in samenwerking met eSports Feyenoord jeugdopleiding.

De Feyenoordfans- tevens ex-statushouders – weten dat het met een gezin moeten wonen in een flexwoning geen ideale situatie is, vooral niet als de directe omgeving vijandigheid uitstraalt en onbekend is met de onveilige situatie die zij in het eigen land dagelijks hebben moeten ondervinden. Pijnlijk is het feit dat hun kinderen naar een school moeten waar de kinderen wellicht helemaal niet gewenst zijn. Veel jonge vaders vechten dagelijks aan het front in Oekraïne, waarbij de kinderen elk moment het bericht kunnen krijgen dat ze hun vader – vechtend voor de vrijheid van zijn land – wellicht nooit meer zullen zien. Een deel van de oudere statushouders hoopt in het altijd bedrijvige Nesselande aan de slag te kunnen als aannemer of in de nieuwe kinderopvang aan de Corsicalaan, om de populaire zonnecellen en dakkapelletjes in de wijk Nesselande er nog voor de zomer erop te zetten met gedegen vakwerk om die dure energierekeningen in de wijk zo te drukken. Een groot deel van de Oekraïne-moeders heeft zich in het voortraject in Nederland al de beginselen van het dialect “Nesselands” aangeleerd. Nesselands is een afgeleide van het puur-oud-Rotterdamsch dialect dat nog vooral door oude, witte Rotterdammers – vaak lezers van Dagblad010 – thuis wordt gesproken. 

De leden van de politieke partij willen nog niet reageren op de uitnodigingen en vragen zich af of dit bericht wel echt is, net als de uitnodiging voor SPARTA-Feyenoord (vak 1a en 1b, de statushouders rijden de leden naar Spangen en halen ze na de borrel weer op, vanuit de gemeenteraad wordt er geen budget vrijgemaakt om de statushouders bij de derby aanwezig te laten zijn) in het weekend van de opening van de flexwoningen in Nesselande. Diverse lokale retail willen de genodigden voorzien van een drankje, in de hoop dat ze niet weer nepnieuws over een plundering van het winkelboulevard van Nesselande (die nooit heeft plaatsgevonden) ergens publiceren. De winkelboulevard van Nesselande krijgt immers al dagelijks de wind van voren.

U parkeert trouwens gratis bij de metro Nesselande. 

‘Van Diversiteit naar media-Schizofrenie’

 

 

Markant is het feit dat de buurtpreventie Nesselande, tevens redactie van een politiek-gekleurde Nesselande Facebook nieuws pagina, wel een Oekraïne-vrijheid-steun vlaggetje in zijn logo voert, maar zich in een andere hoedanigheid tegen de komst van de flexwoningen voor de statushouders in Nesselande uitspreekt. Op zijn nieuws-Facebook steunt hij het ene moment inzamelingsacties in Prins Alexander voor de genoemde statushouders, even later buzzt hij op zijn sociale media kanalen de aangedikte bewonersprotesten tegen de komst van de statushouders.

De lokale buurtpreventie Nesselande baalt dat hij dit fakenieuws niet zelf naar buiten heeft kunnen brengen, maar denkt aan het gratis uitdelen van oliebollen rondom de opening

 


Meent u dat dit artikel opvallendheden bevat? Meld u bij de redactie via info@rotterdam-nesselande.nl. Discrimineren en haatdragende reacties op dit eerste-zaterdag-van-april-in-2023-opiniestuk worden verwijderd.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair